Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 18

BNS: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Georgijus Gacharija
Georgijus Gacharija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusią parą patvirtinti 365 nauji COVID-19 atvejai, mirė 11 žmonių. Ligoninėse nuo COVID-19 gydomi 992 pacientai, 90 iš jų – reanimacijoje. Sergamumas per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų siekia 238,8 atvejo. Estijoje šis rodiklis siekia 671,95 atvejo, Latvijoje – 521,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

* Lietuva pagal naujus užsikrėtimus koronavirusu per pastarąsias dvi savaites šiuo metu yra tryliktoje vietoje tarp Europos Sąjungos valstybių, pagal mirtingumą – vienuolikta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žiema Vilniuje

* Kultūros ministras Simonas Kairys sako, jog muziejai, meno galerijos, bibliotekos, taip pat „drive in“ principu veikiančios kino erdvės gali būti atidarytos nuo kovo 1 dienos, o po jų galimų atlaisvinimų eilėje – kino, koncertų, teatrų įstaigos.

* Latvijos kirpėjai surengė protestą dėl karantino suvaržymų, siūlydami savo paslaugas apsnigtuose miškuose ar ant užšalusių ežerų. Kirpyklos ir SPA salonai Latvijoje uždaryti nuo gruodžio 21 dienos. Dvi grožio specialistų asociacijos grasina apskųsti vyriausybę Konstituciniam Teismui, jei jiems nebus leista kokia nors forma atnaujinti darbo.

Išmokos. Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene aptarti per pandemiją išaugusio nedarbo. Prezidentas ragina peržiūrėti nedarbo draudimo sistemą, kad paramą galėtų gauti daugiau žmonių. M.Navickienė sako, kad bus plečiama parama nuo pandemijos nukentėjusiems savarankiškai dirbantiems, taip pat žada pavasario Seimo sesijoje teikti pataisas, kurios leistų palankiau skaičiuoti išmokas tėvams, kurių pajamos sumažėjo per pandemiją. Vėliau ji taip pat teigė, kad reikia atsieti bedarbio statuso ir sveikatos draudimo suteikimą, dėl to tariamasi su Sveikatos apsaugos ministerija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Vartotojų duomenys. Internete ėmė plisti dar vienas nutekintų vartotojų duomenų sąrašas, šįkart – buvusios lažybų bendrovės „Orakulas“ daugiau nei 257,5 tūkst. klientų duomenys. Šią įmonę prieš kelerius metus įsigijusi bendrovė „Olympic Casino Group Baltija“, valdanti prekinį ženklą „OlyBet“, sako, kad dabartiniai vartotojų duomenys yra saugūs.

Nuteistos žurnalistės. Baltarusijos teismas opozicinės televizijos „Belsat“ žurnalistėms 27 metų Kaciarynai Bachvalavai ir 23-ejų Darjai Čulcovai skirtos dvejų metų laisvės atėmimo bausmės, apkaltinus jas protestų organizavimu. Žurnalistės buvo sulaikytos lapkritį, kai filmavo mitingą vienam nužudytam antivyriausybiniam protestuotojui palaikyti. Solidarumą su įkalintomis kolegėmis išreiškė ir prie Baltarusijos ambasados nuvykę Lietuvos žurnalistai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Darja Čulcova ir Kaciaryna Bachvalava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darja Čulcova ir Kaciaryna Bachvalava

Sakartvelo krizė. Sakartvelo ministras pirmininkas Georgijus Gacharija paskelbė atsistatydinantis, taip išreikšdamas nepritarimą opozicinės partijos „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ lyderio Nikanoro Melijos suėmimui. Pasak G.Gacharijos, šio teismo sprendimo vykdymas gali eskaluoti politinę krizę šalyje. Išvakarėse Tbilisio miesto teismas patenkino prokuratūros prašymą pakeisti N.Melijai skirtą kardomąją priemonę – užstatą – į suėmimą. Lietuvos Seimo valdyba susirinkusį į skubų posėdį nutarė Užsienio reikalų komiteto pirmininką Žygimantą Pavilionį komandiruoti į Sakartvelą padėti spręsti politinę krizę.

„Facebook“ Australijoje. „Facebook“ dėl įstatymo, pagal kurį šis socialinis tinklas turėtų mokėti už turinį, Australijoje nustojo rodyti naujienas. Nuo ankstyvo ketvirtadienio ryto australai nebegali skelbti nuorodų į naujienų straipsnius ar matyti vietos ir tarptautinių žiniasklaidos priemonių feisbuko puslapių, o vartotojai užsienyje nebemato Australijos naujienų puslapių. „Facebook“ pasielgė neteisingai. „Facebook“ veiksmai buvo nebūtini, jie buvo griežti ir pakenks jo reputacijai čia, Australijoje“, – sakė šalies iždo sekretorius Joshas Frydenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius