-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 11

BNS: svarbiausi penktadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Koronaviruso situacija:

* Per parą patvirtinti 44 nauji koronaviruso atvejai, 17 iš jų siejami su viruso protrūkiais, 13 asmenų užsikrėtė po kontakto su žinomais sergančiaisiais, 12 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, du atvejai – įvežtiniai. Ligoninėse gydomi 34 susirgusieji, keturi iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Latvijoje nustatyta 11 naujų COVID-19 atvejų, Estijoje – 32, Lenkijoje – 594, Ukrainoje – rekordiniai 3 tūkst. 144, Rusijoje – 5,5 tūkst.

* Nuo kitos savaitės iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų didinamas rodiklis, nuo kurio šalis bus laikoma paveikta ir iš jos atvykus į Lietuvą būtina izoliuotis. Iki šiol jis siekė 16 atvejų. Atvykstantiems ir toliau galios reikalavimas pasidaryti koronaviruso testą. Tokią tvarką, siekiant taip išlaikyti Baltijos šalių kelionių burbulą, priėmė ir Estija. Tuo tarpu Latvijos premjeras teigia esąs skeptiškas dėl kartelės žeminimo.

* Nuo kitos savaitės tarptautinio susisiekimo maršrutais į Lietuvą atvykstantys asmenys anketas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui turės pateikti elektroniniu būdu, o vežėjai įpareigoti patikrinti, ar žmogus turi tai patvirtinantį kodą. Popierines anketas bus leidžiama pildyti tik išimtiniais atvejais.

* A.Veryga sako, kad nauji sprendimai dėl suvaržymų naktinio pasilinksminimo vietose kol kas nebus priimami, situacija čia bus stebima. Jeigu jose ims plisti virusas, svarstoma įvesti privalomą lankytojų registraciją.

* Suskaičiuota, jog ligoninės dėl koronaviruso patyrė apie 14 mln. eurų išlaidų, didžioji dalis jų bus kompensuota, sako sveikatos apsaugos ministras. Sprendimus dėl šių lėšų ruošiamasi teikti kitos savaitės Vyriausybės posėdyje.

* Populiacijos tyrimas parodė, jog COVID-19 persirgo nuo 1,3 iki 2,8 proc. šešių Lietuvos savivaldybių gyventojų.

* Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seimui siūlo ligos išmoką tėvams už izoliacijoje esančius kontaktą su sergančiuoju turėjusius vaikus mokėti ir tais atvejais, kai mokykloje nėra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas. Jei tokio režimo nėra, šiuo metu tėvai gali pretenduoti tik į nedarbingumą – turi teisę neiti į darbą, tačiau už tai jiems nėra mokami pinigai.

Padėtis Baltarusijoje:

* Kremlius pranešė, jog Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį su darbo vizitu lankysis Rusijoje ir susitiks derybų su šalies vadovu Vladimiru Putinu.

* Nobelio literatūros premijos laureatė, Baltarusijos žurnalistų asociacija ir tarptautinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ bendru pareiškimu paragino Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją atsiųsti į Baltarusiją stebėtojų misiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Aleksijevič
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Aleksijevič

* Tarptautinis valiutos fondas pranešė, kad nepavykus susitarti su Baltarusijos valdžios institucijomis dėl papildomų sąlygų skubiam finansavimui, šio prašymo netenkins.

* Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad buvimas Lietuvoje veikia kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos viešus pareiškimus. „Turint omenyje gana akivaizdžius jos pokyčius, tai, kad ji yra Vilniuje, Lietuvos, neslepiančios ambicijų dėl Baltarusijos ir jos ateities, sostinėje, tikriausiai daro savo poveikį“, – sakė S.Lavrovas.

Būsimoji Vyriausybė. Prezidentas Gitanas Nausėda interviu BNS sakė, kad po Seimo rinkimų Vyriausybės narius tvirtins tik įsitikinęs, kad jų nuostatos dera su jo gerovės valstybės programa ir derybose dėl naujos Vyriausybės sudėties pateiks savo politinę darbotvarkę. Premjeru jis sako siūlysiantis nebūtinai daugiausia mandatų gavusios partijos atstovą. Dabartinių valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad būsimą premjerą žmonės parinks balsuodami, o prezidentas turės gerbti jų valią.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Bangolaužių rekonstrukcija. Klaipėdos jūrų uoste paskelbta 49 mln. eurų vertės bangolaužių rekonstrukcijos pradžia. Atnaujinus bangolaužius ir išgilinus laivybos kanalą iki 17 metrų gylio, Klaipėdos uostas atsivers didžiausiems laivams, galintiems įplaukti į Baltijos jūrą. Projektą ketinama užbaigti 2023 metais.

LAT pirmininko atranka. Prezidentūra paskelbė atranką į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkus. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė teigia, kad tai prieštarauja Konstitucijai, nes pirma turėtų būti paskirti visi teismo teisėjai ir tik tuomet iš jų renkamas pirmininkas.

A.Navalno apnuodijimo tyrimas. Rusijos policija ruošiasi prašyti Vokietijos leisti jos pareigūnams apklausti opozicijos veikėją Aleksejų Navalną, kuris Berlyne yra gydomas dėl sunkaus apnuodijimo. Rusijos teisėsauga skelbia nustačiusi, ką opozicionierius valgė ir gėrė prieš apnuodijimą, apklausė su juo vykusius asmenis ir stengiasi nustatyti lėktuve, kuriame jis blogai pasijuto, buvusius asmenis. Vokietija dėl apnuodijimo kreipėsi į Cheminio ginklo draudimo organizaciją (OPCW). „Nekalbama apie dvišalę Vokietijos ir Rusijos problemą ar temą; kalbama apie nusikaltimą, kuris buvo įvykdytas Rusijoje, panaudojant pasaulyje uždraustą kovinę cheminę nervus paralyžiuojančią medžiagą“, – pareiškė Vokietijos Vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

Migrantai Graikijoje. 10 Europos Sąjungos valstybių sutiko priimti 400 nepilnamečių iš gaisrų suniokotos Morijos stovyklos Graikijoje. Vokietija ir Prancūzija priims daugumą jų – po 100–150. Apie tai pranešęs Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis taip pat sakė, jog Bendrija turi dar skubiau reformuoti savo migracijos politiką. Tūkstančiai prieglobsčio prašytojų Graikijos Lesbo saloje jau trečią naktį po didžiausią šalies migrantų stovyklą sunaikinusio gaisro praleido po atviru dangumi.

Gaisrai JAV. Jungtinių Valstijų Vakarų pakrantėje ugniagesiai grumiasi su beprecedenčiais miškų gaisrais. Daugiau kaip pusė milijono gyventojų turėjo palikti savo namus, pranešama apie 15 žuvusiųjų, tačiau šis skaičius artimiausiomis dienomis gali smarkiai išaugti.

Sankcijos Turkijai. Septynių Viduržemio jūros regione esančių Europos valstybių lyderiai pareiškė, kad yra pasirengę paremti Europos Sąjungos sankcijas Turkijai, jei Ankara atsisakys dialogo dėl augančios įtampos regione, kilusio dėl vykdomų išteklių žvalgymo darbų Viduržemio jūroje.

Kinijos ribojimai. Pekinas žada įvesti atsakomųjų apribojimų visiems amerikiečių diplomatams Kinijoje. Taip reaguojama į ankstesnius Kinijos ambasados darbuotojų veiklos Jungtinėse Valstijose ribojimus.

Atleidimai Vokietijoje. Vokietijos vilkikų ir autobusų gamintoja MAN pranešė, kad ketina atleisti ketvirtadalį savo darbuotojų, koronaviruso pandemijai sudavus stiprų smūgį pramonei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius