Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 29

BNS: svarbiausi penktadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
„AstraZeneca“
„AstraZeneca“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Koronaviruso situacija:

* Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Europos vaistų agentūra patvirtino britų ir švedų farmacijos bendrovės „AstraZeneca“ vakciną nuo COVID-19, tačiau ja nebus skiepijami vyresni žmonės. Europos Sąjungos institucijos kol kas šios žinios nepatvirtino.

* Europos Komisija paskelbė sutarties su „AstraZeneca“ kopiją, siekdama įrodyti, jog farmacijos bendrovė nesilaiko savo įsipareigojimų dėl vakcinų tiekimo. Daugiausia ginčų kelia tai, kaip vertinti sutartinį įsipareigojimą imtis „didžiausių pagrįstų pastangų“ pagaminti dozes Europos šalims. Briuselis taip pat siekia įrodyti, kad ES turi teisę gauti Britanijoje pagamintas vakcinos dozes.

„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

* „Johnson & Johnson's“ paskelbė tyrimo rezultatus, kad jos sukurta vienos dozės vakcina veiksminga 66 proc. atvejų. Kai kurios kitos vakcinos rodė didesnį efektyvumo lygį, bet tyrimai su jomis buvo atliekami prieš išplintant viruso mutacijoms. „Johnson & Johnson's“ vakcinos veiksmingumas mažiausias Pietų Afrikoje, kur dominuoja labiau užkrečiamas viruso variantas.

* Per parą Lietuvoje nustatyta 860 naujų COVID-19 ligos atvejų, mirė 15 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1582 COVID-19 pacientai, 173 iš jų – reanimacijoje.

* Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino prioritetų sąrašą vakcinacijai. Pagal jį, prioriteto tvarka nuo koronaviruso (COVID-19) bus vakcinuojami švietimo darbuotojai, karantino metu turintys tiesioginį kontaktą su mokiniais.

* Vyriausybė pavedė Sveikatos apsaugos ministerijai organizuoti ir koordinuoti koronaviruso genomo sekos tyrimą, kad būtų nustatomos viruso mutacijos. Ši stebėsena yra aktuali dėl naujų, labiau užkrečiamų, viruso atmainų, plintančių pasaulyje.

* Jungtinėse Valstijose aptikta iš Pietų Afrikos kilusi labiau užkrečiama koronaviruso atmaina.

* Farmacijos bendrovė „Novartis“ pasirašė susitarimą padėti gaminti „Pfizer-BioNTech“ koronaviruso vakciną Šveicarijoje.

* Vengrija tapo pirmąja Europos Sąjungos nare, patvirtinusia kinišką vakciną „Sinopharm“.

Lietuvos BVP. Statistikos departamentas paskelbė, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas pernai sumažėjo 1,3 proc. Ekonominio aktyvumo duomenys buvo geresni nei tikėjosi daugelis ekonomistų. Antrojo karantino metu įvesti griežtesni ribojimai paveikė tik gruodžio mėnesio ekonomiką, o iki tol svarbiausi ūkio sektoriai rodė gerus rezultatus. Ekonomistų teigimu, neapibrėžtumas išlieka didelis, o ekonomikos situacija daug priklausys nuo vakcinacijos sklandumo.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

Smurto statistika. Paskelbta statistika, kad pernai padaugėjo nužudymų artimoje aplinkoje. 2019 metais fiksuota 21 tokia žmogžudystė, o 2020 metais – 28. Policijos teigimu, pandemija pakeitė nusikaltimų pobūdį – rečiau nusikalstama viešumoje, tačiau dažnėja neblaivių žmonių vykdomi smurtiniai nusikaltimai prieš artimuosius.

Kinų įranga. Vyriausybinė komisija dėl grėsmės nacionaliniam saugumui blokavo Kinijoje gaminamos bagažo rentgeno patikros įrangos diegimą šalies oro uostuose. JAV pasveikino šį sprendimą.

Rakučio sprendimas. Istorikas konservatorius Seimo narys Valdas Rakutis dėl kritikos sulaukusio komentaro apie Holokaustą pasitraukė iš Seimo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prof.Valdas Rakutis
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prof.Valdas Rakutis

Honkongo pasai. Kinija paskelbė, kad nebepripažins Britanijos užjūrio piliečio pasų Honkongo gyventojams. Šį žingsnį šalis žengė reaguodama į Jungtinės Karalystės planus priimti milijonus buvusios kolonijos gyventojų. Minėtus pasus turintys honkongiečiai galės kreiptis dėl teisės gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje iki penkerių metų ir vėliau siekti pilietybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius