-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 12

BNS: svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Apšaudyta Palestinos teritorija
Apšaudyta Palestinos teritorija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gazos konfliktas. Ir toliau auga įtampa tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų Gazos Ruože: nerimaujama, kad ji gali peraugti į karą. Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad nuo savaitės pradžios iš Gazos Ruožo į žydų valstybės teritoriją paleista daugiau nei 1 tūkst. raketų ir sviedinių, dauguma jų buvo numušti. Izraelis savo ruožtu vykdo operaciją prieš Palestinos kovotojus. Skelbiama apie dešimtis žuvusiųjų ir šimtus sužeistųjų.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyta 1230 naujų COVID-19 atvejų, mirė trys žmonės. Ligoninėse gydomi 1185 COVID-19 pacientai, iš jų 106 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 591: jis nuo pirmadienio mažėja.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pavasariška diena sostinėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pavasariška diena sostinėje

* Vyriausybės duomenimis, Lietuvoje dėl koronaviruso testuojama rekordiškai daug žmonių, bet pandemijos pagreitis lėtėja. Vis dėlto premjerė Ingrida Šimonytė sako nematanti galimybių didesniems atlaisvinimams artimiausiu metu.

* Tarptautinė specialistų grupė paskelbė, kad katastrofiško koronaviruso pandemijos masto galėjo būti išvengta, jei būtų buvę paisoma įspėjamųjų ženklų. Pasak ekspertų, Pasaulio sveikatos organizacija galėjo anksčiau pradėti skambinti pavojaus varpais.

* Mažytė Ramiojo vandenyno regiono valstybė Nauru viena skiepų doze per keturias savaites paskiepijo visus savo suaugusius gyventojus – per 7 tūkst. žmonių.

„Vienaragio“ skrydis. Vienintelis Lietuvos „vienaragis“ – daugiau nei 1 mlrd. eurų vertas startuolis – „Vinted“ pritraukė 250 mln. eurų investiciją, po kurios įmonė įvertinta 3,5 mlrd. eurų. „Vinted“ teigia, kad pritrauktos lėšos bus panaudotos plėtrai į naujas rinkas Europoje, darbuotojų komandos didinimą bei prekybos platformos gerinimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“

Komisijos prognozės. Europos Komisija nuo 2,2 iki 2,9 proc. pagerino šių metų Lietuvos ekonomikos augimo prognozę, šalyje įsibėgėjant vakcinacijai nuo koronaviruso. Tačiau nedarbas reikšmingai turėtų pradėti mažėti tik kitąmet, o infliacija šiais ir kitais metais turėtų paspartėti iki 1,9 proc.

Sistemos patikra. Per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrą 15 val. visoje šalyje kaukė sirenos. Per pratybas buvo tikrintas civilinės saugos sistemos pasirengimas reaguoti į galimą branduolinę avariją. „Vienas iš pratybų tikslų yra, kad žmonės atkreiptų dėmesį ir pasižiūrėtų į savo telefonus – ar jie gavo šiandien žinutę. Jeigu negavo, tai pasiaiškinti priežastis ir sutvarkyti nustatymus“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

SAM centro vadovas. Iš pareigų pasitraukė Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) vadovas Olegas Sitnikovas. Jo pasitraukimas sutapo su paskelbta informacija, jog Specialiųjų tyrimų tarnyba sprendžia, ar pradėti tyrimą dėl ESSC praėjusį pavasarį įvykdyto monitorių iš Kinijos bei Izraelio pirkimo už beveik 2 mln. eurų. LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, monitorių pirkimą organizavo ne valstybės pareigūnai, bet pašalinis žmogus – visuomenininkas Šarūnas Narbutas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Išmokos ūkininkams. Seimo narių grupė pasiūlė riboti tiesiogines išmokas stambiesiems ūkininkams – jiems nuo kitų metų būtų taikomos 150 tūkst. eurų lubos. Jei Europos Komisija pritars, ribojimai būtų aktualūs maždaug 2 tūkst. hektarų valdančių ūkių savininkams. Tai paliestų maždaug 20 stambių įmonių ir ūkininkų, pavyzdžiui, „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio valdomą „Agrokoncerną“, bendroves „Auga“, „Linas Agro“, „Šiaurės vilkas“, „Litagra“.

Baltarusijos įmonės. Šiuo metu 43 Baltarusijos įmonės yra pradėjusios persikėlimo į Lietuvą procedūrą, dar 37 apie tai svarsto, pranešė ekonomikos viceministrė Jovita Neliupšienė. Anot jos, pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos verslų susidomėjimas auga ir dėl laisvėjančių karantino sąlygų.

Padėtis Afganistane. Talibanas perėmė vieno rajono, esančio netoli nuo Afganistano sostinės Kabulo, kontrolę iš vyriausybės pajėgų. Nircho rajonas yra Vardako provincijoje, kurią kovotojai jau seniai naudojo kaip „vartus“ Kabului pasiekti ir kruvinoms atakoms pradėti, jis perimtas prieš pat trijų dienų paliaubas, dėl kurių susitarė abi pusės.

Respublikonės pašalinimas. Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų narių respublikonai nubalsavo, kad eksprezidento Donaldo Trumpo kritikė Liz Cheney būtų pašalinta iš vadovaujamų pareigų frakcijoje. Šis žingsnis patvirtino, kad valdžios Vašingtone netekusi partija savo ateitį sieja su buvusiu prezidentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius