Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vienaragis užaugo – naują 250 mln. eurų investiciją pritraukusio „Vinted“ vertė pasiekė 3,5 mlrd. eurų

„Vinted“ vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas interviu 15min teigė, kad pritraukta 250 mln. eurų investicija – naujas rekordas Lietuvos startuoliams, o pirmojo lietuviško vienaragio vertė pasiekė 3,5 mlrd. eurų. „Mūsų laikas yra dabar ir plėstis matome milžiniškas galimybes. Kompanija dar gali augti dešimtimis kartų, vertinant kokio dydžio yra drabužių industrija“, – teigė M.Mikuckas. Bendrovė ketina įdarbinti 300–400 naujų darbuotojų ir aktyviai plėstis į naujas rinkas.
Mantas Mikuckas
Mantas Mikuckas / Mantas Mikuckas

2019 metų lapkričio pabaigoje Lietuvą apskriejo ilgai laukta žinia – Lietuvoje gimė pirmasis vienaragis. Pritraukusi 128 mln. eurų investiciją „Vinted“ tapo pirmuoju Lietuvos technologijų startuoliu, kurio vertė pasiekė milijardą eurų.

Praėjus mažiau nei 1,5 metų „Vinted“ turi dar vieną žinią – kompanijos vertė patrigubėjo, o lietuvių įmonė įšoko į vertingiausių Baltijos šalių startuolių trejetuką, nusileisdama tik estų „Wise“ (buvusi „Transferwise“), kuri, „CB Insights“ duomenimis, įvertinta 4,1 mlrd. eurų (5 mlrd. dolerių), ir susilygindama su „Bolt“ (3,5 mlrd. eurų arba 4,1 mlrd. dolerių).

Didžiausią investiciją Lietuvos istorijoje – 250 mln. eurų – naudotų mados prekių prekybos platforma „Vinted“, turinti daugiau nei 45 mln. tarptautinių vartotojų bendruomenę, pritraukė per F serijos investicijų pritraukimo raundą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“

„Šiandien svarbi diena „Vinted“ ir Lietuvos technologijų startuolių pasaulyje. Pritraukėme 250 mln. eurų investiciją. Tai naujas rekordas Lietuvos startuoliams ir kompanijos įvertinimas pasiekė 3,5 mlrd. eurų. 2019 metų gruodį siekė 1 mlrd. eurų. Įspūdingas šuolis ir labai džiaugiamės šiuo rezultatu“, – interviu 15min sakė M.Mikuckas.

Investicijų raundą, kuris įmonę įvertino 3,5 mlrd. eurų, vedė „EQT Growth“, valdantis 70 mlrd. eurų portfelį, dalyvaujant ir kitiems pagrindiniams „Vinted“ investuotojams – „Accel“, „Burda Principal Investments“, „Insight Partners“, „Lightspeed Venture Partners“ ir „Sprints Capital“.

„Džiaugiamės, kad visi esami, senieji investuotojai taip pat dalyvavo šioje investicijoje – tai rodo pasitikėjimą, tikėjimą įmone, supratimą, kad yra daug galimybių ateityje iš to patirti papildomos vertės“, – kalbėjo M.Mikuckas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mantas Mikuckas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mantas Mikuckas

Rekordinio dydžio investiciją „Vinted“, iš viso įdarbinusi beveik 800 darbuotojų – iš jų apie 720 Lietuvoje, ketina panaudoti aktyviai plėtrai. Įmonė siekia įtraukti didesnį žmonių skaičių į žiedinę ekonomiką bei paversti naudotus daiktus pirmuoju vartotojo pasirinkimu visame pasaulyje. Bendrovė planuoja plėtrą į naujas rinkas tiek Europoje, tiek už jos ribų, toliau gerinti bendrą platformos naudotojų patirtį, investuojant į informacinio saugumo, mokėjimų, pristatymo, infrastruktūros sritis ir į vartotojui patogesnius produkto įrankius bei funkcijas.

3800 eurų vidutinį atlyginimą mokanti įmonė per artimiausius pusantrų metų nori pasamdyti 300–400 naujų darbuotojų. Įmonė aktyviai samdė ir per pandemiją.

„Daugiausia veikiame iš Lietuvos ir tai yra tikras eksportas – aukštos pridėtinės vertės produkto kūrimas čia, Lietuvoje, ir pardavimas 12-oje rinkų Europoje. Per visą pandemijos laikotarpį toliau sparčiai samdėme žmones. Taip pat labai džiaugiamės, kad visi įmonės darbuotojai turi kompanijos akcijų – anksčiau ar vėliau jie ir iš to patirs didelę naudą: ne tik iš didelio darbo užmokesčio, bet ir iš to, kad bus žmonių, kurie užsidirbs kapitalo dirbdami šiame versle kartu su mumis“, – pasakojo M.Mikuckas.

Suprasti akimirksniu

  • „Vinted“ iš viso turi 45 mln. vartotojų įvairiose šalyse.
  • Platformoje talpinama apie 300 mln. daiktų.
  • „Vinted“ veikia 12-oje Europos šalių.

Išskirtiniame interviu 15min „Vinted“ vykdomasis direktorius M.Mikuckas atskleidė, kodėl įmonei svarbu itin sparčiai plėstis būtent dabar, kokie pagrindiniai iššūkiai laukia ieškant šimtų darbuotojų, kiek naujų milijonierių atsirado Lietuvoje ir kaip ketina įgyvendinti ambicijas tapti 10 mlrd. eurų vertės bendrove.

– Kam bus skirta 250 mln. eurų vertės investicija? 2019 metais pritraukę investiciją kalbėjote, kad ji bus skirta technologinės pusės plėtrai, naujų darbuotojų paieškai.

– Drabužių industrija siekia 2 trilijonus dolerių per metus ir toliau auga. Tai viena didžiausių industrijų, milžiniško dydžio. „Vinted“, jei žiūrėti, kokio tai dydžio industrija, yra labai maža kompanija. Šita investicija yra tąsa mūsų nuoseklaus darbo. Plėtros galimybės yra ypač didelės – šiuo metu mes daugiausia veikiame Europoje, bet dairomės, kur toliau plėstis, ir turime ambicingų planų. Kol kas negaliu detaliau jų atskleisti, bet šita investicija bus skirta kuo spartesnei plėtrai.

Šita investicija bus skirta kuo spartesnei plėtrai.

Matome kitus dalykus, kurie suteikia labai gerą galimybę tokio tipo verslams – žiedinės ekonomikos verslams. Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) yra paviešinęs duomenis, kad ši industrija atsakinga už 10 proc. viso pasaulio anglies dvideginio emisijos. Tai numeris vienas industrija pasaulyje pagal gėlo vandens sunaudojimą.

Liūdnas faktas, kad šiuo metu toje 2 trilijonų dolerių industrijoje apie 85 proc. drabužių yra tiesiog išmetami, pavirsta tarša. Ne tik pagaminimo metu išskiriama tarša, bet ir vėliau, kai rūbai išmetami, nes jų perdirbama labai mažai.

15min nuotr./Dėvėti drabužiai, Vinted
15min nuotr./Dėvėti drabužiai, Vinted

Kas dar liūdina, kad vidutinis drabužių tarnavimo laikas per pastaruosius 15 metų sutrumpėjo per pusę.

Visa tai matydami tiesiog jaučiame, kad mūsų misija yra parodyti, jog yra kitas būdas, kaip galima tvariai tvarkytis šioje industrijoje. Matome ir labai padidėjusį poreikį iš vartotojų pusės. Ateina naujos kartos, kurios pagrindinį būdą pirkti arba parduoti mato žiedinės ekonomikos produktuose, o ne tiesiog pirkti naują daiktą ir išmesti.

Ateina naujos kartos, kurios pagrindinį būdą pirkti arba parduoti mato žiedinės ekonomikos produktuose, o ne tiesiog pirkti naują ir išmesti.

Visi šie dalykai reiškia, kad mūsų laikas yra dabar ir plėstis matome milžiniškas galimybes. Kompanija dar gali augti dešimtimis kartų, jeigu ne daugiau, vertinant, kokio dydžio tai industrija. Šitą investiciją pritraukėme, kad galėtume kuo sparčiau augti, plėstis, gerinti produktą.

Nereikia būti naiviems ir esame realistai – jei naudoti žiedinės ekonomikos produktą, kaip „Vinted“, bus sudėtingiau, mažiau saugu, komplikuota, mes niekada nepasieksime tos masinės adaptacijos, kad tai taptų visiškai normalu, kad tai galbūt taptų pirmuoju vartotojo pasirinkimu.

Dalis investicijų nukreipta į tai, kad produktas būtų paprastas, saugus ir geras, kad pirkimas per „Vinted“ arba pardavimas per „Vinted“ būtų lygiai toks pat paprastas, kaip per lyderiaujančias elektroninės komercijos platformas, kur viskas, atrodo, padaryta taip, kad žmogus tik pirktų.

15min nuotr./Dėvėti drabužiai, Vinted
15min nuotr./Dėvėti drabužiai, Vinted

Mes siekiame to paties – parodyti kiekvienam eiliniam vartotojui, kad tai paprasta, saugu, lengva. Tam, aišku, reikia investuoti daug į produkto tobulinimą. Tai viena kryptis, kur samdysime žmones ir sieksime taip ištobulinti produktą, kad jis tiktų bet kokios kategorijos vartotojui.

O kitas aspektas – geografinė plėtra. Tai milžiniška industrija, vien Europoje mes vis dar turime daug galimybių toliau augti ir spartinti augimą. Plius, visa plėtra už Europos ribų. Tai natūralu, galėtume pasirinkti kelią galbūt tą daryti lėčiau ir iš savo resursų, bet mums tai atrodo neprotinga, kai yra tokia didelė galimybė, kai industrija privalo keistis, kai mes galime būti to pokyčio varomoji jėga.

Įmonės nuotr./Vinted
Įmonės nuotr./Vinted

Labai didžiuojamės, kad Lietuvoje gimė produktas, kuris viso pasaulio didžiulę industriją verčia pagalvoti apie tvarumą, apie tai, kaip galbūt reikėtų daryti, kad mes kažkiek resursų paliktume ir ateities kartoms.

Skaičiai šokiruojantys, paprastas žmogus nesusimąsto, bet jei pažiūrėtume Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) duomenis, tai vienai porai džinsų pagaminti sunaudojama 7,5 tonų gėlo vandens. Todėl mes, „Vinted“, ir sakome – reikia sprendimų.

Mūsų laikas yra dabar ir plėstis matome milžiniškas galimybes. Kompanija dar gali augti dešimtimis kartų, jeigu ne daugiau vertinant kokio dydžio tai industrija.

Matome, kad tas sprendimas gali būti ir tvarus verslo modelis, ir tvari vartojimo alternatyva žmonėms, kaip būtų galima tą patį daryti, bet su daug mažesniu ekologiniu pėdsaku. Mūsų misija yra ta varomoji jėga.

Mes matome, kad industrijoje yra didžiulė problema, ją turi kažkas spręsti. Mes radome galimybę, kaip tą spręsti.

– Kiek akcijų įsigijo naujasis investuotojas? Ar buvo išleistos naujos akcijos ar pardavė akcijas kažkas iš esamų investuotojų?

– Tai nauja emisija, kiek akcijų procentaliai, paskaičiuokite nuo 3,5 mlrd. eurų 250 mln. eurų. Kažkur 7 proc. Buvo išleista nauja akcijų emisija, kurią įsigijo pagrindinis investuotojas kartu su esamais investuotojais proporcingai.

– Ar patys ieškojote ir jautėte poreikį naujoms investicijoms, ar investuotojas susirado jus?

– Turime prisipažinti, kas pastaruosius kelerius metus sulaukiame itin didelio investuotojų susidomėjimo, nes jie mato, kaip sparčiai augame savo rinkose. Daugumoje savo rinkų esame pirmieji arba savo kategorijoje, arba apskritai tarp visų mobiliųjų programėlių. Tai labai įspūdingas pasiekimas ir rinką stebintys investuotojai pastebi, kad „Vinted“ yra itin sparčiai augantis produktas. Jie patys susisiekia su mumis, nes domisi galimybe investuoti į sparčiai augančią kompaniją.

Šiuo atveju buvo lygiai tas pats. Kai pribręstame tam planui, kad taip, mums prasminga paimti papildomą investiciją, nes turime labai aiškų planą, ką su ja darysime, ir galime labai aiškiai tą planą pristatyti investuotojams, tada įvyksta tas ciklas, kai pritraukiame papildomą investuotoją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

– Kadangi tai jau šeštasis investuotojas, įmonės įkūrėjų dalis traukiasi. Ar keisis ir kaip keisis įmonės kontrolė, sprendimų priėmimo galimybės?

– Kuo mes labai džiaugiamės, kad turime tokį investuotojų pasitikėjimą, kurį užsidirbome savo darbo rezultatais, jog su šia investicija niekas nesikeičia. Išlieka lygiai tokios pačios kontrolės teisės, kokias anksčiau turėjome. Investuotojų yra abipusis ir didelis pasitikėjimas mums atiduoti mandatą priimti sprendimus ir tikėtis, kad tie sprendimai bus geriausi įmonei.

Tai šiuo atveju niekas nesikeičia. Tai nėra kontroliuojančių ar patronuojančių investuotojų pritraukimas. Tai dar vienas finansinis investuotojas, kuris labiau yra pasyvus negu aktyviai dalyvaujantis veikloje. Aktyvūs sprendimai toliau bus priimami vadovų komandos ir valdybos.

– Lietuvių įkūrėjų rankose kontrolinio akcijų paketo jau nėra?

– Kontrolinis paketas yra išsibarstęs, niekas jo neturi, tokio nėra. Mes turime daug akcininkų ir tai tam tikra prasme padaryta sąmoningai. Mes nuo labai ankstyvų dienų dalijome akcijas darbuotojams, todėl yra šimtai akcininkų iš darbuotojų pusės.

Varomoji sprendimų jėga yra įkūrėjų ir vadovų komandos.

Antra, kiekvienas investuotojas gaudavo savo dalį. Tos akcijos ganėtinai plačiai pasiskirsčiusios per investuotojų ir akcininkų bazę, bet yra kiti mechanizmai – valdyba, vadovai, per kuriuos mes užsitikriname tam tikrą sprendimų priėmimų tvarką ir laisvę. Dėl to galiu pasakyti, kad varomoji sprendimų jėga yra įkūrėjų ir vadovų komandos.

– Kaip „Vinted“ vertei išaugus iki 3,5 mlrd. eurų, įmonė atrodo Baltijos šalių vienaragių lentelėje?

– Turbūt nesuklysiu sakydamas, kad mes esame antra vertingiausia technologijų kompanija Baltijos šalyse. Estai turi „Transferwise“ (neseniai pakeitė pavadinimą į „Wise“), jų įvertinimas šiek tiek didesnis – apie 5 mlrd., jei nesuklysiu. Lietuviai turi kuo didžiuotis ir panašu, kad visai sparčiu žingsniu vejamės estus ir esame stipriai aplenkę latvius.

„Bolt“ nuotr./„Segway Ninebot Max“ paspirtukas
„Bolt“ nuotr./„Segway Ninebot Max“ paspirtukas

– Minėjote sparčią plėtrą, pritraukus naujų investicijų. Ji neatsiejama nuo darbuotojų skaičiaus augimo. Kokių planų turite dėl darbuotojų skaičiaus didinimo?

– Planas yra maksimaliai didinti darbuotojų skaičių – kiek sugebėsime jų rasti Lietuvoje ir turime dar vieną biurą Berlyne, kur taip pat samdome darbuotojus.

Mūsų poreikis pasamdyti bent 300–400 per artimiausius metus ar pusantrų. Šiuo atveju ribojantis faktorius yra ne mūsų norai ar galimybės mokėti gerą atlygį, sukurti gerą darbo vietą, bet talentų trūkumas Lietuvoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

Viena iš temų, kurią bandome eskaluoti, yra ta, kad Lietuvai labai gerai apmokamos darbo vietos yra didžiulė galimybė ir šią galimybę reikėtų išnaudoti. Dėl to turėtų susirūpinti ir švietimo bei mokslo įstaigos, aktyviau atsirasti perkvalifikavimo iniciatyvos, kad šitas sektorius galėtų įdarbinti didesnį skaičių specialistų.

Ribojantis faktorius yra ne mūsų norai ar galimybės mokėti gerą atlygį, sukurti gerą darbo vietą, bet talentų trūkumas Lietuvoje.

Trūkumas yra specialistai, o ne tai, kiek industrija galėtų įdarbinti. Kalbuosi ir su kitomis technologijų bendrovėmis Lietuvoje, lygiai ta pati situacija – jei būtų gerų programuotojų, gerų produkto žmonių, duomenų analitikų, visi jie rytoj turėtų gerai apmokamą darbą čia, Lietuvoje.

Specialistų trūkumas yra ta stabdanti jėga ir mes stengiamės, turime savo inciatyvų – turime „Vinted“ akademiją, kur perkvalifikuojame žmones, turime įvairių inciatyvų, kur samdome žmones, turinčius itin mažai patirties, ir juos mokome, auginame. Visų šitų iniciatyvų imamės, bet, žinoma, tai ilgalaikis procesas. Per mėnesį žmogus netampa super geru specialistu, tam reikia laiko. Labai skatiname apie tai garsiau kalbėti ir veikti, nes tai galimybė Lietuvai, būtų galima sukurti daug gerų darbo vietų.

– Ar šis trukdis netaps faktoriumi, kuris lems spartesnę plėtrą Berlyne, o ne Vilniuje vien dėl to, kad čia bus sunkiau surasti darbuotojų?

– Reikia prisipažinti, kad taip, konkurencija dėl talentų priėmimo vyksta tarp Berlyno ir Vilniaus. Labai norėtųsi, kad šitoje konkurencijoje Vilnius lyderiautų ir daugiau žmonių būtų priimama čia. Bet mes, kaip bendrovė, matome plėtros augimo rizikas, kad jei apsiribosime tik Vilniumi, tai labai tikėtina, kad labai pajausime specialistų trūkumą, kuris ribos ir bendrovės augimą, ir plėtrą.

Jei būtų gerų programuotojų, gerų produkto žmonių, duomenų analitikų, visi jie rytoj turėtų gerai apmokamą darbą čia, Lietuvoje.

Tą riziką bandydami diversifikuoti turime Berlyną, kaip antrąją vietą, kurioje taip pat aktyviai samdome žmones ir labai tikiuosi, kad dauguma bus priimti čia, Lietuvoje, – pavyks rasti darbuotojų ar juos perkvalifikuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

– Vienaragio vertė skaičiuojama kitaip negu finansų analitikų atliekami įmonių įvertinimai. 2019 metų lapkritį buvote milijardo vertės, dabar 3,5 mlrd. eurų, kas labiausiai lėmė vertės išaugimą?

– Vertinimo daugikliai išliko beveik nepakitę. Nuo to momento, kai kompanija buvo įvertinta milijardu, paaugome 3,5 karto ir tai lėmė, kad bendras kompanijos įvertinimas paaugo.

Mes įrodėme, kad yra didelė augimo galimybė, parodėme rezultatus, kurie tada atrodė kaip optimistiški siekiai, o dabar – realybė, kurią pavyko pasiekti. Daugumą vidinių planų viršijome ir toliau matome didžiulio augimo galimybę net toje pačioje Europoje. Tas suteikė tam tikrą investuotojų pasitikėjimą, kad 3,5 mlrd. eurų yra tikrai ne riba.

– 3,5 karto paaugote pagal kokį kriterijų? Pajamas? Darbuotojų skaičių?

– Pagrindiniai kriterijai mūsų versle yra aktyvių vartotojų skaičius, parduotų prekių apyvartos, šitie skaičiai augo kartais ir atitinkamai atsispindi mūsų kompanijos įvertinime.

– Pastarąjį kartą, kai pritraukėte investiciją ir tapote pirmuoju vienaragiu, planavote priimti 250 darbuotojų, investuoti į plėtrą, technologijas. Ar pavyko tuos planus įgyvendinti, ar sutrukdė pandemija?

– Pandeminė situacija visiems buvo didelis šokas ir didelis išbandymas. Mums, kaip ir daugumai, prasidėjo su didele nežinomybe ir netgi rezultatų smukimu. Vartotojams buvo šokas, turėjo persiorganizuoti buitį, gyvenimus, planus ir pan. Vėliau sekė nuoseklus ir tvarus mūsų platformos aktyvumo didėjimas, augimas spartėjo.

Ši pandemija mums parodė, kad vartotojai dar labiau prioritetizuoja atsakingo vartojimo pasirinkimą. Tą labai pajutome per įvairius duomenis – apklausas, gaunamus laiškus, atsiliepimus iš vartotojų, nuotaikas ir augimo rodiklius. Mes matome, kad šitas sentimentas tikrai labai pasikeitė.

Matome, kad patogumas pirkti internetu vis labiau nugali tą tradicinį būdą apsipirkti parduotuvėje ir šita tendencija matėsi ne tik „Vinted“, bet ir elektroninės komercijos augime. Mes tikime, kad šitos tendencijos ir toliau dominuos, o tai lems tokių produktų kaip „Vinted“ augimą, nes žmonės tai atranda kaip patogų būdą pirkti-parduoti.

Vida Press nuotr./Pirkimas internetu
Vida Press nuotr./Pirkimas internetu

– Tad, ar tuos planus, kuriuos kėlėte 2019 gruodį, pavyko įgyvendinti – tada buvo numatytas pusantrų metrų terminas per kurį norėjote panaudoti lėšas?

– Tuo ir džiaugiamės, kad ne tik pavyko įgyvendinti, bet dalį pavyko viršyti, sėkmingai įėjome į naujas rinkas, įsigijome konkuruojančių kompanijų. Nors vidiniuose planuose planavome, kad gal dalis iš tų veiksmų neatneš gero rezultato, realybėje beveik visi tie dalykai, kuriuos darėme, pateisino ar viršijo lūkesčius.

Labai džiaugiamės, kad taip susidėliojo, nors iš verslo kasdienybės perspektyvos operuoti pandemijos sąlygomis buvo sudėtingiau.

– Kokias duris atvėrė tai, kad tapote vienaragiu? Apskritai, kas pasikeitė oficialiai įgijus vienaragio statusą?

– Visi šie dalykai ateina ir su privalumais, ir su iššūkiais. Mes galbūt šiuo atveju labiau susidūrėme su iššūkiais. Kuo didesnis tampi, tuo labiau esi stebimas iš visų pusių. Net ir menkiausia klaidelė, kuri anksčiau likdavo nepastebėta tiek mūsų pačių, tiek kitų, dabar staiga tampa pastebėta ir mes turime itin atsakingai viską daryti, itin gerai pasiruošti ir apgalvoti.

Jaučiasi, kad veiklos kompleksiškumas tikrai padidėjo, operuoti su tokio dydžio įmone, su tokiu žinomumu ir dėmesiu iš šono yra sunkiau negu kol esi mažas startuolis, nelabai kam įdomus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

Aišku, yra ir privalumų. Matome, kad darbuotojai džiaugiasi tokiu įvertinimu, tai įrodo jų įdėto sunkaus darbo rezultatą.

Talentų pritraukimui šiek tiek pagelbėjo, nes tai aiškiai parodantis indikatorius, kad verslas galbūt išėjo iš rizikingiausios stadijos, kai reikėjo atrasti, kaip apskritai veiks verslo modelis, kaip mes tapsime finansiškai tvarūs.

Ta milijardo vertė ir tolimesni rezultatai atnešė vidinį tikėjimą ir tvarumą, kad turime veikiantį verslo modelį, kompanija nebėra balansuojanti ant tos ribos, ar sugebėsime pritraukti papildomą investiciją ir toliau tęsti savo plėtrą, ar reikės kažkokius daryti veiklos perorganizavimus ir pan.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

Kuo labai džiaugiamės, kad pavyksta atsivežti atgal lietuvių, kurie iš Lietuvos išvyko prieš 15–20 metų.

Vienas iš tokių pavyzdžių, kuriuo labai didžiuojamės – pritraukėme aukšto lygio vadovą iš „Amazon“ centrinės būstinės JAV. Tai lietuvis, kuris pastaruosius 15 metų gyveno JAV ir staiga tokį talentą su visa šeima parsivežame atgal į Lietuvą.

Vienas iš tokių pavyzdžių, kuriuo labai didžiuojamės, kad pritraukėme aukšto lygio vadovą iš „Amazon“ centrinės būstinės JAV. Tai lietuvis, kuris pastaruosius 15 metų gyveno JAV.

Jis labai džiaugiasi, kad ir Lietuvoje staiga atsirado technologinių bendrovių, kuriose dirbti būtų ne mažiau įdomu negu centrinėje „Amazon“ būstinėje.

Vienaragio statuso pasiekimas padeda šiais atvejais, nes žmonės mato – taip, tai tikrai didelė įmonė, labai išsiplėtusi, su gerais finansiniais fundamentais ir drąsiau su visa šeima keliasi į Lietuvą.

Žinoma, pritraukiame ir užsieniečių, kurie taip pat persikelia ir gyvena čia. Šitie dalykai ateina, kaip pozityvus įvertinimas to, ką pavyko pasiekti.

– Estų startuolio „Wise“ (buvusio „Transferwise“) vienas iš vadovų L.Truninas interviu 15min teigė, kad viena iš klaidų, kurias daro startuoliai – pernelyg didelis kliovimasis išorinėmis investicijomis. Jo nuomone, reikia galvoti, kada jau bus pasiektas tas taškas, nuo kurio galima išsilaikyti patiems. Jūs einate kitu keliu, o ką galvojate apie šį patarimą?

– Aš labai sutinku su šiuo komentaru, jis yra labai teisingas. Mes šitą klaidą padarėme prieš 6–7 metus, tiesiog tuo metu mokėmės ir nežinojome, nematėme kito kelio.

Pastarosios dvi investicijos buvo ne dėl to, kad mums reikia pritraukti pinigų, kad tęstume „Vinted“ veiklą. Matėme, kad papildoma investicija padėtų mums sparčiau plėstis ir labai džiaugiamės, kad tą sprendimą priėmėme. Jeigu rytoj užsidarytų kapitalo rinkos, mums tai nebūtų jokia problema. Mes galime tęsti savo veiklą, augti – ne trauktis, ne bandyti išgyventi, bet toliau augti ir įspūdingais tempais vertinant su tradicinėmis bendrovėmis. Po keliasdešimt procentų, jeigu ne daugiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naujasis „Vinted“ biuras

Šios investicijos yra pritrauktos tik todėl, kad matome ypač didelę galimybę ir manome, kad neprotinga jos neišnaudoti.

Matome, kad turime labai stabiliai, gerai veikiančią verslo dalį, kuri yra visos įmonės variklis ir stabilumo pagrindas. Ir yra naujų galimybių. Mes pritraukiame pinigus tik naujoms galimybėms – plėstis, augti ten, kur mes dar nesame.

Mes pritraukiame pinigus tik naujoms galimybėms – plėstis, augti ten, kur mes dar nesame.

Ten, kur mes esame, mums papildomų investicijų augti nebereikia ir ten yra tikrai gerus fundamentus turintis verslo modelis.

Aš sutinku su komentaru, jis tikrai tikslus ir balansas yra teisingas atsakymas, nes jeigu tos įmonės nepritrauktų jokio kapitalo, aš abejoju, ar šiandien girdėtume apie „Transferwise“, „Bolt“. Jas būtų nukonkuravusios tos įmonės, kurios nepabijojo eiti rizikingesniu keliu, pritraukti kapitalo, kuris padėjo žengti į naujas rinkas, pritraukti milijonus vartotojų daug greičiau, turėti geresnį produktą daug sparčiau ir tapti tos rinkos lyderiu. Labai aiškios žaidimo taisyklės ir reikia jose protingai operuoti.

– Tai didžiausia „Vinted“ pritraukta investicija. Ar tai jau paskutinė ar nesakote ne ir kitoms?

– Nenorime aklai spėlioti ir sakyti taip arba ne. Mūsų sąžiningas atsakymas, kad viskas priklausys nuo to, kaip matysime galimybes ateityje. Jei matysime, kad yra naujų rinkų, kuriose yra itin gera galimybė mums plėstis ir sparčiai augti ir iš ten turėti geras pajamas generuojantį verslą, mes ta galimybes pasinaudosime.

Jei tai galimybei vidinių resursų neužteks arba bus per daug rizikinga tą daryti... Kartais iš šono gali būti nesuprantama, kodėl įmonė nesiplečia iš savo resursų. Bet dažnai tai yra rizikingesnis kelias, nes tada mes turėtume visą savo sugeneruojamą pelną ir galbūt papildomas paskolas nukreipti į investicijas. O kas jei tos investicijos nepasiteisins? Staiga įmonė kitą dieną gali likti su neigiamu lėšų balansu.

Šitos investicijos – taip atiduodame dalį akcijų, bet gauname lėšų, kurias galime nukreipti į rizikingas naujas idėjas, kurios, nors ir turi rizikos, bet turi ir labai didelę galimybę. Ir jei jos nepasiteisins, mes nebūsime sukompromitavę savo stabilios verslo dalies ir išėmę iš jos pinigų srautų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vinted“

Tad, jei ateityje matysime galimybę plėstis iš savo resursų ir nerizikuoti visu verslu, mes tą darysime. Jei matysime, kad nepritraukdami papildomų lėšų ir darydami tokią plėtrą mes rizikuojame visa įmone, tai, žinoma, kad rinksimės mažiau rizikingą kelią ir geriau atiduoti dalį akcijų, bet turėti papildomų lėšų, kurias skiri plėtrai, kurią esi suplanavęs. Labai tradicinis, daugumos technologijų kompanijų išbandytas kelias ir mes juo žengiame.

– Kokie buvo 2020 metais įmonei – kiek augo pajamos, ar uždirbote pelno?

– Mes detaliai savo finansinių rodiklių kol kas neatskleidžiame. Galiu užtikrinti, kad pajamos augo, matome iš vidinių duomenų, kad pats verslo modelis yra tvarus ir pelningas, bet, žinoma, šiuo metu visas dėmesys yra plėtrai.

Tai reiškia, kad jei kažkuriose rinkose sugeneruojame pelną, mes jį nukreipiame į naujų rinkų atidarymus, paleidimus ar konkurentų įsigijimus, kad galėtume kuo sparčiau augti ir augimas šiuo metu yra absoliuti preferencija.

Yra bendras sutarimas tarp akcininkų ir investuotojų, kad protingiausias kelias toliau vykdyti įmonės veiklą – fokusuotis į plėtrą. Kai matysime, kad plėtra stabilizuojasi, kai paimsime kuo didesnę dalį šios industrijos ir taps žmonėms visiškai normalu naudoti žiedinės ekonomikos modelį, tai taps masiniu produktu, neišvengiamai tapsime pelningi.

– Jūsų prognozėse ir ateities scenarijuje, kada jau matote pelno eilutę?

– Viskas priklauso, kokias galimybes mums suteiks rinka. Jei mes sąmoningai ar kitokių faktorių verčiami nustosime taip aktyviai plėstis, tai natūralus to rezultatas bus pelningumas. Ar mes norime, kad tai vyktų, kuo greičiau? Atsakymas – ne, mes norime plėstis kuo labiau, tą darydami saugiau ir pamatuotai. Norime augti ne procentais, o kartais. Matome, kad „Vinted“ dar galėtų būti dešimtimis kartų didesnė įmonė. Pagalvokite apie tai, kokia tai yra galimybė, ne kas dieną tokių sulaukiame.

Jei Lietuva kažkada turės 10 mlrd. ar daugiau vertą įmonę, tai bus su dideliu atotrūkiu pati vertingiausia Lietuvos įmonė. Mes to siekiame, mes to norime ir į tai investuojame.

Tai, jei Lietuva kažkada turės 10 mlrd. ar daugiau vertą įmonę, tai bus su dideliu atotrūkiu pati vertingiausia Lietuvos įmonė. Mes to siekiame, mes to norime ir į tai investuojame.

Sąmoningai stabdyti savo plėtros nenorime ir nemanome, kad tai protinga. Kai natūraliai susidėlios aplinkybės, kad plėtra pradės lėtėti, tada natūraliai to rezultatas bus didėjantis įmonės pelningumas, nes vis mažiau finansų bus nukreipiama į plėtrą. Kada tai įvyks, labai sunku pasakyti, mes tikimės, kad bent artimiausius 3–5 metus vis dar galėsime fokusuotis į plėtrą ir po trejų metų kalbėti galbūt apie 10 mlrd. eurų vertės įmonę Lietuvoje.

– Kai atsiranda naujas vienaragis, užsienio spaudoje dažnai paskaičiuojama, kiek naujų milijonierių užgimė. Minėjote, kad jūsų darbuotojai turi akcijų, tad, kaip šiuo atveju – kiek naujų milijonierių atsirado Lietuvoje?

– Ant rankų neskaičiavau, kiek milijonierių, bet turbūt yra ne vienas ir ne du. Visi įmonės darbuotojai turi akcijų, nemažai žmonių prie kompanijos prisijungė labai ankstyvoje stadijoje, kai įmonė buvo vertinama mažai, ir žinom, kad jų turimų akcijų paketo vertė siekia nemažas sumas. Tuo labai džiaugiuosi. Tikslaus skaičiaus sąmoningai neskaičiavau, nes tai nėra tikslas, labiau džiaugsmas, kad daug žmonių iš to patirs finansinę vertę.

– Gal po 2019 metų pabaigos žinios, kad „Vinted“ tapo vienaragiu, atsirado darbuotojų, kurie pardavė akcijas? Gal net šiame investuotojo pritraukimo etape?

– Kiekvienos investicijos metu yra tokia galimybė, dalis žmonių ja pasinaudoja, mes suteikiame žmonėms laisvę tą daryti ir tai dar vienas įrodymas, kad įmonės akcijos nėra vien kažkas, kas turi vertę popieriuje. Tai kažkas, ką gali parduoti, kai vyks investicija, ir gauti lėšų.

Taip, dalis žmonių tuo pasinaudoja, dalis pasinaudodami perka sau būstą, kitus dalykus. Labai džiugu, kad žmonės gali užsidirbti savo gyvenimo kapitalą iš to, kad prisijungė prie technologijų kompanijos, startuolio, ir joje dirbo.

Bet staiga naujas pavyzdys, kaip žmonės gali užsidirbti gal net gyvenimo kapitalą dirbdami technologijų įmonėje.

Nauja praktika visai Lietuvai, nes dažnai suprantama, kad samdomas darbuotojas yra tas, kuris dirba nuo atlyginimo iki atlyginimo, gal kažkiek sukaupia pensijos fonduose, santaupų. Bet staiga naujas pavyzdys, kaip žmonės gali užsidirbti gal net gyvenimo kapitalą dirbdami technologijų įmonėje. Labai tuo džiaugiamės, tai pasaulinė praktika.

Silicio slėnyje taip ir atsirado daugybė milijonierių – žmonių, kurie kaip darbuotojai prisijungė prie technologijų startuolių, patikėjo, rizikavo ir iš to gavo atitinkamą rezultatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius