Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 24

Branduolinis kuras jau Astrave, bet jodo tablečių sulaukė ne visi: A.Veryga sako, kad dėl jų dalijimo turi apsispręsti savivaldybės

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad savivaldybės reikalas apsispręsti, kaip patogiau gyventojams išdalinti valstybės nupirktas kalio jodido tabletes. Jo nuomone, mažoje savivaldybėje galbūt jas patogiau išskirstyti per seniūnijas, didelėje dalijimą organizuoti per vaistines.
Jodo preparatai
Jodo preparatai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį vykusios spaudos konferencijos metu A.Veryga aiškino, kad anksčiau vyko konsultacijos su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba dėl kalio jodido tablečių perdavimo Vilniaus miesto savivaldybei, dėl jų laikymo.

„Nes yra tam tikrų niuansų: jų negalima tiesiog taip kažkur į sandėliuką pasidėti, yra tam tikros tvarkos, kaip tie medikamentai turi būti perduodami. Tai, kiek žinau, konsultacijos tikrai vyko. Jeigu yra kokių nors klausimų ir dabar dar likę savivaldybei, tai tikrai, aš manau, kad ir Radiacinės saugos centras, ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba tikrai pakonsultuos“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.

Klausiamas, kokį kelią mato – ar kad, pavyzdžiui, pati Vilniaus miesto savivaldybė per seniūnijas dalintų kalio jodido tabletes, A.Veryga aiškino, jog visi variantai, kurie yra patogūs gyventojams ir nepažeidžia tvarkų dėl medikamentų laikymo, geri.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Čia savivaldybės reikalas apsispręsti, kaip patogiau. Matyt, mažoje savivaldybėje gal seniūnija yra toks realesnis variantas. Didelėje savivaldybėje gal patogiau yra per vaistines organizuoti. Tai savivaldybė ir turi įvertinti, koks būdas jai yra priimtinesnis ir gyventojams yra labiau pasiekiamas“, – mano ministras.

Čia savivaldybės reikalas apsispręsti, kaip patogiau.

Priemonė apsaugoti skydliaukę

Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotoja Ramunė Marija Stasiūnaitienė akcentavo, kad bet kokios branduolinės avarijos atveju išsiskirs radioaktyvusis jodas.

Todėl viena priemonių apsaugoti sveikatą, tai yra skydliaukę, nuo radioaktyviojo jodo pakenkimo, – kalio jodido tablečių naudojimas tinkamu metu.

Šių tablečių svarba, anot Radiacinės saugos centro vadovo pavaduotojos, pažymėta ir įvykus avarijai Černobylio atominėje elektrinėje.

123rf.com nuotr./Černobylis (Ukraina)
123rf.com nuotr./Černobylis (Ukraina)

„Kai laiku nebuvo taikomas skydliaukės blokavimas stabiliuoju jodu, pačioje Černobylio atominės elektrinės įtakos zonoje buvo konstatuota virš 7 tūkstančių skydliaukės vėžinių susirgimų. Visiškai priešingą situaciją mes turėjome po Fukušimos atominės elektrinės avarijos, kadangi laiku buvo pradėtas naudoti kalio jodidas ir praėjus 9 metams kol kas nėra nė vieno skydliaukės vėžinio susirgimo, kuris būtų siejamas su avarija Fukušimos atominėje elektrinėje“, – nurodė R.M.Stasiūnaitienė.

Lietuvoje visi gyventojai, gyvenantys 100 km zonoje apie Baltarusijos Astravo atominę elektrinę, nemokamai bus aprūpinami kalio jodido tabletėmis. Jas nupirko valstybė ir pagal savivaldybių pateiktus poreikius išdalino joms.

„Todėl visos savivaldybės, kurios pakliūva į 100 km zoną, turi stabiliojo jodo preparatus ir juos gali dalinti gyventojams pagal pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas“, – aiškino R.M.Stasiūnaitienė.

Visos savivaldybės, kurios pakliūva į 100 km zoną, turi stabiliojo jodo preparatus ir juos gali dalinti gyventojams pagal pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius