Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 27

Braška K.Navicko kėdė: nusigręžė net kai kurie koalicijos partneriai

Valdančiųjų atstovai skirtingai vertina žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko perspektyvas likti pareigose: vienų manymu, jam derėtų trauktis, kiti tam nemato reikalo. Į pareigas ministrą delegavę konservatoriai šį klausimą žada svarstyti frakcijoje.

Kritikos žemės ūkio ministro K.Navicko, pastaruoju metu spaudžiamo trauktis dalies žemdirbius vienijančių organizacijų, veiklai nepagailėjo valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Reikėtų pripažinti – buvo klaida pasirenkant [ministrą]. Žmogus, atėjęs visiškai iš kitos srities, tų darbų, kuriuos reikia padaryti, nepadaro“, – Lrytas laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo V.Pranckietis.

Ragina keisti ministrą

Jo vertinimu, K.Navickas neturi reikiamos kompetencijos darbui, be to, susigadino santykius su ūkininkais.

Ministrą, jo įsitikinimu, laikas keisti ir iniciatyvos dėl to, anot parlamentaro, turėtų imtis Vyriausybė.

Vyriausybė turi padaryti techninį sprendimą.

„Aš manau, kad jei ministras nesusipranta, turi susiprasti Vyriausybė. Vyriausybė turi padaryti techninį sprendimą. Jeigu tas sprendimas peraugs į politinį, bus inicijuojama kažkas Seime, o tas kažkas tai – interpeliacija“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Negalima būnant ministru metus mokytis, kaip dirbti, ir pademonstruoti visai Lietuvai, visam sektoriui, kuriam ministras turi vadovauti, visą esybę, kaip tu netinki eiti tokių pareigų“, – pažymėjo jis.

Politikas svarstė, jog K.Navicką pareigose galėtų pakeisti kuris nors Seimo narys iš konservatorių.

Mano, kad yra būdas susitarti

Seimo konservatorius, Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius svarstė, jog K.Navickas su žemdirbiais dar galėtų susitaikyti, jei sutelktų nevyriausybines žemės ūkio organizacijas ir pasiektų nacionalinį susitarimą dėl ateities darbų ir krypties.

„Jei ministras sugebėtų jį paruošti, tai – vienas iš kelių“, – kalbėjo K.Starkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Starkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Starkevičius

Jei to padaryti nepavyks, dirbti esą bus sudėtinga.

„Svarbiausia, kad ministras įvertintų dabartinę situaciją ir ieškotų kontakto su žemdirbiškomis organizacijomis“, – pažymėjo K.Starkevičius.

Po to, kai Lietuvos žemės ūkio taryba paragino K.Navicką trauktis, į pareigas jį delegavę konservatoriai imsis svarstyti, ar ministras gali toliau dirbti, teigė K.Starkevičius:

Po šių paskutinių įvykių tikrai bus pokalbis frakcijoje ir bus priimami sprendimai.

„Po šių paskutinių įvykių tikrai bus pokalbis frakcijoje ir bus priimami sprendimai – vienokie ar kitokie.“

Tiesa, K.Navicką užstojo kita nemažai žemdirbių vienijanti organizacija – Žemės ūkio rūmai.

Pasitraukimui nemato pagrindo

Kiek kitaip kalbėjo Seimo Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė. Pasak jos, nėra pagrindo net svarstyti apie K.Navicko pasitraukimą.

„Nelabai teko girdėti argumentų, kurie išvis verstų svarstyti tokį dalyką“, – 15min sakė ji ir pridūrė, jog frakcija apie tai nediskutavo.

Nelabai teko girdėti argumentų, kurie išvis verstų svarstyti tokį dalyką

Be to, politikė pažymėjo, jog Kaimo reikalų komitete Laisvės frakcija neturi atstovo, dėl to esą nelabai susiduria su žemės ūkio klausimais:

„Kaip frakcija neturim savo atstovo Kaimo reikalų komitete, mažiau tenka ir susidurti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė

„Kiek teko susidurti su gyvūnų gerovės klausimais, ministro požiūris tinkamas, jis supranta tas temas“, – pridūrė I.Pakarklytė.

Kritika iš opozicijos

Nepasitikėjimą K.Navickui jau išreiškė opozicija Seime.

Lietuvos regionų frakcija paragino prezidentą, premjerę, partijas ir frakcijas Seime „nedelsiant imtis veiksmų dėl gilėjančio konflikto sprendimo tarp ministro ir žemdirbių bendruomenės“.

Taip pat – paragino K.Navicką atsistatydinti iš pareigų, o ministrę pirmininkę – „priimti ryžtingą sprendimą dėl ministro pakeitimo“.

„K.Navickas sunkiai susidoroja su jam tenkančia atsakomybe. Matome, kad toliau bus dar sudėtingiau, nes bendradarbiavimo, dialogo nebuvimas ir toks žemo lygio bendravimo stilius su gausia žemės ūkio bendruomene gali tapti kliūtimi visai Vyriausybei įgyvendinti nusibrėžtas žemės ūkio politikos gaires ir strategiją“, – pranešime žiniasklaidai išdėstė frakcija.

Toks žemo lygio bendravimo stilius su gausia žemės ūkio bendruomene gali tapti kliūtimi visai Vyriausybei.

K.Navicko žinias ir veiklą kritikavo ir Seimo Kaimo reikalų komiteto narys, „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

„Žmogus, kuris neturi supratimo apie žemės ūkį, priiminėja sprendimus, kurie realiai tą sritį žlugdo.

Kalbant apie žaliąjį kursą, apie ką ir daugiausia kalba ministras, bet konkrečių sprendimų ir būdų, kaip padėti ūkininkams, žemės ūkiui pasiekti toje vietoje proveržį, nematome“, – 15min komentavo politikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Ragina negaišti laiko su interpeliacija

Jo teigimu, žemės ūkio ministras neteko komiteto narių palaikymo, juo nebepasitiki ir dalis partnerių koalicijoje:

„Komitete absoliučiai neturi palaikymo, tarp valdančiųjų – taip pat girdim viešą kritiką. Manau, ministras tikrai turėtų susimąstyti. O jeigu ne, turėtų susimąstyti premjerė.“

O jei nesusimąstys ir premjerė, Seime įmanoma interpeliacija ministrui?

K.Mažeika atsakė, kad tai būtų laiko gaišimas:

„To laiko, ypač žemės ūkio sektoriuje, neturime. Jau reikia turėti priemonių planą, investicijas tam, kaip bus prisitaikyta ir einama žaliojo kurso kryptimi.“

Socialdemokratų manymu, K.Navicko darbas pareigose turėtų priklausyti nuo to, ar jam kartu su socialiniais partneriais pavyks suderinti, parengti ir pristatyti strateginius žemės ūkio planus.

Juos pateikti Europos Sąjungai reikia iki metų pabaigos.

Norime labai atsakingai paskatinti ministrą padėti asmenines ambicijas į šalį.

„Liko du mėnesiai ir norime labai atsakingai paskatinti ministrą padėti asmenines ambicijas į šalį ir užtikrinti sklandų europinį teisėkūros procesą“, – pranešime žiniasklaidai teigė socialdemokratas Mindaugas Maciulevičius.

Trauktis neketina, vertina premjerės palaikymą

Lietuvos žemės ūkio taryba K.Navicką paragino trauktis iš pareigų dėl to, nes ministras, pasak organizacijos, nesprendžia problemų žemės ūkio sektoriuje, trūksta jo lyderystės, pasigendama dialogo.

Jei situacija nesikeis, taryba pagrasino protestuoti.

Savo ruožtu K.Navickas teigė neketinantis trauktis iš pareigų ir „atsisakyti žaliojo kurso“.

Pasak jo, Lietuvos žemės ūkio taryba, ir ypač žaliuoju kursu nepatenkinti grūdininkai, jam daro politinį spaudimą.

„Už šitų frazių [atsistatydinti] slypi interesas, kad nebūtų žaliojo kurso, o jis labiausiai palies grūdų augintojų sektorių. Pavyzdžiui, ariamoje žemėje pagal direktyvą turėtų atsirasti 4 proc. neariamos žemės – tai yra turi mažėti intensyvumas.

Kitas susijęs dalykas – sėjomaina, tai yra kviečius, miežius, kitas kultūras auginantys ūkininkai kas kelis metus privalės jas pakeisti dirvą gerinančiomis kultūromis“, – kalbėjo K.Navickas, kurio pasisakymą cituoja BNS.

K.Navicko spaudos konferencija:

VIDEO: K.Navicko komentarai apie Žemės ūkio tarybos grasinimus protesto akcijomis: nemato pagrindo trauktis

Žemės ūkio ministras tikino, jog palaiko dialogą su atskirų sektorių atstovais, ta pačia Žemės ūkio taryba, teigė, jog protestų nesibaimina.

„Šitoje vietoje labai svarbus politinės vadovybės – premjerės, prezidento palaikymas“, – sakė jis.

Teigia, kad su ministru dirba konstruktyviai

Palaikymą žemės ūkio ministrui išreiškė kita žemdirbių organizacija – Žemės ūkio rūmai.

„Mes nepritariame dažnai ministrų kaitai, nes tai turi neigiamos įtakos sklandžiam Žemės ūkio ministerijos darbui bei žemės ūkio ir kaimo plėtros procesams.

Nėra priežasčių, kurios trukdytų konstruktyviai dirbti su esamu žemės ūkio ministru.

Šiuo metu su Žemės ūkio ministerija vyksta labai intensyvus dialogas dėl eko schemų taikymo – nėra priežasčių, kurios trukdytų konstruktyviai dirbti su esamu žemės ūkio ministru“, – pranešime žiniasklaidai nurodė rūmų vicepirmininkas Algis Baravykas.

Žemdirbiai, pasak BNS, pastaruoju metu patiria įvairių iššūkių – krenta grūdų derlius, mažėja pieno gamyba, kritinė situacija kiaulienos sektoriuje, tačiau šios problemos esą nesprendžiamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius