Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 08

Bręsta iniciatyva: Vaikų teisių tarnybą iškvietusiems kaimynams – didesnė atsakomybė

Kauniečių Kručinskų vaikai – namie. Vis dėlto šeima sako padarinius, kai tarnybos mėnesiui vaikus buvo perdavusios globėjams, jaučianti iki šiol. Du Kručinskų vaikai perkelti į laikinąją globą, kai praeivis Panemunės šile pranešė apie galimą mamos smurtą prieš mažametį sūnų. Motina sako, kad vaikai po truputį atsigauna, bet nerimas nedingsta – dar laukia tarnybų sprendimai.
Piketas dėl Eglės ir Gintaro Kručinskų vaikų
Piketas dėl Eglės ir Gintaro Kručinskų vaikų / Karolinos Stažytės/15min nuotr.

„Kaip mes galim būti tikri, kai advokatai viską sprendžia? Tikrai nežinojom, kad dėl tokių niekų, kaip mes galvojom, gali taip atsitikti“, – pasakoja Eglė Kručinskienė.

Kad reformuoti vadinamąją Mato reformą reikia, institucijų atstovai neabejoja. Dabar vien tyrimas dėl galbūt smurtavusios šeimos gali trukti ištisus metus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eglė ir Gintaras Kručinskai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eglė ir Gintaras Kručinskai

„Tokios kategorijos bylose reikalingi vaiko parodymai. Norint juos patvirtinti dažnai prireikia skirti psichiatrinę ekspertizę, o jos atlikimas – nuo 6 iki 8 mėnesių, „surašymas“ – nuo 3 iki 4 mėnesių. Tai jūs įsivaizduojat – mes esam aplinkybių įkaitai“, – pasakoja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Karčinskas.

„Visuomenė turi būti mokoma, kaip reikia vaikus auklėti – tik įstatymo neužtenka (tai rodo kitų šalių draudimai), reikalingas paslaugų paketas“, – pabrėžia Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Pokyčių socialinės apsaugos ir darbo ministras žada. Esą pirmiausia tėvai, iš kurių norima paimti vaikus, gaus įrankį – galės skųsti netinkamai dirbančius specialistus. Socialiniai darbuotojai gaus filmavimo kameras.

„Kuriama apeliacinė sistema, kad šeimos turėtų telefono numerį, kuriuo skambintų, jei kažkas nutinka blogai su specialistais; jau pradedama pirkti įranga, kad būtų viskas filmuojama ir objektyvu“, – vardijo ministras.

Kiti Seimo nariai griežtesni. Grupės „Už šeimą“ pirmininkas Rimantas Dagys sako, kad tiek tarnyboms, tiek kaimynams, kurie pranešė apie galbūt smurtaujančius tėvus, turi būti didesnė atsakomybė.

„Jei jūs pateikėte neteisėtą ar melagingą informaciją apie kaimyną ir tai sukėlė liūdnas pasekmes, tai turi būti fiksuojama“, – sako Seimo laikinosios grupės „Už šeimą“ pirmininkas.

Vis dėlto toks pasiūlymas esą pastato kaimynus į skundikų vietą. Pasak vaiko teisių reformos iniciatorės Dovilės Šakalienės, tai gali atgrasyti smurtą girdinčius kaimynus skambinti policijai – jei suklys, patys gali būti nubausti.

„Jei mes įvesime sankcijas, [...] žmonės galvos, kam man leistis į problemas. Tokios sankcijos gali būti, tik jei numatyti saugikliai“, – kalbėjo Seimo narė.

Vadinamasis vaikų nemušimo įstatymas veikia 4 mėnesius. Per juos iš galbūt smurtaujančių šeimų paimta daugiau nei 900 vaikų: per dieną – vidutiniškai po 7–8. Tačiau problemų turi kur kas daugiau šeimų. Iš viso vaiko teisių apsaugos specialistai gavo apie 10 tūkst. skundų dėl smurto. Pasitvirtino daugiau nei pusė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius