-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 05

Broniaus Markausko šeima klimpsta giliau: už svetimos žemės dirbimą ėmė ES išmokas, NMA nurodė, kad ją nuomojasi

Žemės naudojimas be savininkų žinios – ne vienintelė žemės ūkio ministro Broniaus Markausko šeimos nuodėmė. 15min išsiaiškino, kad ne vienerius metus ministro mamai Sofijai Markauskienei Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) už svetimus plotus mokėjo išmokas, o ji Agentūrai deklaravo, jog žemę nuomojasi. Tačiau žemės savininkai 15min teigė ministro šeimos akyse nematę, juo labiau nesudarę jokių nuomos sutarčių. Maža to, ministro garbaus amžiaus mama yra leidusi suprasti, kad jos reikalus tvarko sūnus, nors šis tikino atvirkščiai.
Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje
Bronius Markauskas / 15min nuotr.

15min jau skelbė, kad B.Markausko gimtajame Trušelių kaime, Danės gatvėje, visai netoli stambios ūkininkės S.Markauskienės sodybos, yra suformuoti keturi nedideli sklypai.

Ministro šeima juos naudoja kaip savo, tačiau du iš šių plotų savininkų 15min yra patvirtinę, kad B.Markausko šeima jais naudojasi 5–6 metus be jokių dokumentų ir net be žodinio leidimo. Tai patvirtina Registrų centro 15min pateikti duomenys – visais keturiais atvejais nuoma nėra įregistruota.

Tačiau aiškėja dar skandalingesnis faktas, kad S.Markauskienė už šeimininkavimą svetimoje žemėje nuo 2014-ųjų metų gavo NMA išmokas nurodydama, kad šią žemę nuomojasi.

Tai 15min patvirtino NMA atstovė spaudai Aistė Mileikaitė. Anot jos, nors informacija apie išmokas yra susijusi su asmens duomenimis, tačiau S.Markauskienė yra pateikusi sutikimą dėl šios informacijos pateikimo.

Keturių nedidelių sklypų, kurių tik vieno plotas viršija hektarą, savininkai juos arba paveldėjo, arba gavo atkūrus nuosavybę.

Per ketverius metus už veiklą svetimoje žemėje B.Markausko mama gavo 1424 eurus.

NMA duomenimis, visi šie sklypai buvo deklaruoti kaip vienas laukas, jie 2014-2017 metais deklaruoti S.Markauskienės vardu.

  • 2014 m. laukas deklaruotas nuomos pagrindu. Išmokėta 376,47 EUR.
  • 2015 m. laukas deklaruotas nuomos pagrindu. Išmokėta 334 EUR.
  • 2016 m. laukas deklaruotas nuomos pagrindu. Išmokėta 348,54 EUR.

NMA pateikė dvi deklaravimo versijas

Pradžioje NMA 15min pateikė informaciją, kad deklaruodama lauką už 2017 metus S.Markauskienė esą nurodė, kad lauko valdymo forma: „Kita“.

Tačiau tokio naudojimo tipo ji nurodyti negalėjo – pernai deklaravimo tvarka keitėsi ir paraiškas dėl išmokų teikiantys asmenys nebegalėjo nurodyti, kad žemę dirba kitais pagrindais – paraiškoje tiesiog nebeliko tokios grafos.

Ūkininkai, pildydami paraiškas, nuo praėjusiųjų metų gali pasirinkti tik vieną iš trijų pagrindų: nuosavybę, nuomą arba panaudą.

15min paprašius NMA atstovės patikslinti, ką deklaracijoje nurodė S.Markauskienė, iš A.Mileikaitės atskriejo kitoks atsakymas – kad žemė naudojama panaudos (kai leidžiama naudotis neatlygintinai – aut.) pagrindu. Už 2017-uosius S.Markauskienei NMA išmokėjo 365,12 eurų.

Du iš keturių žemės, kurią deklaravo S.Markauskienė, savininkų 15min yra patvirtinę, kad nedavė net žodinio leidimo naudotis žeme.

NMA prašys ministro mamos pateikti dokumentus

Kaip 15min raštu atsiųstuose atsakymuose teigė NMA atstovė spaudai, pagal pateiktas deklaracijas iki šiol nebuvo gauta skundų, nustatyta dvigubo ploto deklaravimo atvejų ar kitų neatitikimų, dėl kurių pagal paramos administravimo taisykles NMA būtų turėjusi prašyti pateikti žemės valdymo teisę pagrindžiančius dokumentus.

15min nuotr. /Keturi sklypai Trušelių kaime
15min nuotr. /Keturi sklypai Trušelių kaime

Tačiau, anot jos, atsižvelgus į gautą informaciją Agentūra kreipsis į S.Markauskienę ir paprašys pateikti plotų valdymo teisę ir dirbimą įrodančius dokumentus.

„Jeigu šie dokumentai nebus pateikti, pareiškėjai bus taikomos teisės aktuose nustatytos sankcijos“, – teigiama atsakyme 15min.

NMA yra B.Markausko valdomos Žemės ūkio ministerijos žinioje, ministras skiria Agentūros vadovą.

NMA puslapyje skelbiama, kad pažeidimų tyrimą vykdo ne tik Agentūra, bet ir ŽŪM. Už pažeidimus NMA gali nebeskirti paramos arba pareikalauti ją grąžinti, be to, gresia apribojimai teikti paraiškas.

15min žiniomis, S.Markauskienė 2014 metais deklaravo ganyklą-pievą, paskui – juodą pūdymą, vėliau – žieminius kviečius, o pernai – kukurūzus.

Ar paraišką NMA pildė pati S.Markauskienė?

15min nepavyko S.Markauskienės paklausti, ar ji pati pildė paraiškas NMA – jos sodybą 15min žurnalistė trečiadienį rado užrakintą.

S.Markauskienė yra garbaus amžiaus, jai 86 metai, tad tikėtina, kad pildyti dokumentus jai kažkas padėjo. B.Markauskas 15min yra sakęs, kad bent jau ūkininkauti mamai padeda sesuo.

LRT laidos „Panorama“ stopkadras/Sofija Markauskienė
LRT laidos „Panorama“ stopkadras/Sofija Markauskienė

LRT laidai „Panorama“ pati S.Markauskienė leido suprasti, kad ir pats ministras nuo ūkio reikalų nėra nutolęs.

Aš nežinau – čia sūnus, jis, aš tik tą... esu tas viršininkas, – „Panoramai“ antradienį teigė S.Markauskienė.

„Aš nežinau – čia sūnus, jis, aš tik tą... esu tas viršininkas“, – „Panoramai“ antradienį teigė S.Markauskienė.

Klausiama apie žmones, kurie teigia nedavę leidimo dirbti jų žemės, ji teigė nieko nežinanti.

Anot S.Markauskienės, sūnus atvažiuoja šeštadieniais, padirbėja ūkyje.

Su žemės savininku ministras nesusisiekė

15min paskelbus vieno iš sklypų savininko Ramučio Lėlio liudijimą, kad ministro šeima žemėje šeimininkauja be jokio jo leidimo, B.Markauskas aiškino prašysiantis, kad, jo žodžiais, „kas nors susitiktų su tuo žmogumi“.

„Dabar vis tiek reikės prašyti, kad kas nors susitiktų su tuo žmogumi. Nežinau, kiek ten yra to negatyvo. Jeigu nepavyks susitarti, tai ką darysi. (...) Su tuo žmogumi galėjo būti ir nešnekėta. Jeigu tyčia, tai žmogus būtų atėjęs ir pasakęs, kad tarkimės dėl nuomos. Tikrai netyčia“, – BNS antradienį sakė B.Markauskas.

Nuo 2012 metų paveldėjimo teise 1,0640 ha žemės plotą Trušelių kaime valdantis klaipėdietis R.Lėlys trečiadienį priešpiet 15min sakė, kad su juo ministras nesusisiekė ir nepasikalbėjo. Klaipėdietis anksčiau yra kreipęsis į antstolę, kuri fiksavo, jog žemė yra dirbama.

B.Markauskas antradienį paskelbė, kad jo mama Trušelių kaime, Klaipėdos rajone vis dar turi 60 karvių, kurioms išlaikyti iš aplink Klaipėdą žemės turinčių savininkų nuomojasi apie 200 ha žemės.

BNS jis teigė, kad su kai kurių žemės sklypų savininkais yra sutarta dėl nuomos be mokesčio, o kai kurie susitarimai – žodiniai.

Jis negalėjo pasakyti, kiek nuomos sutarčių S.Markauskienė yra sudariusi.

„Nesmagi situacija. Paprasčiausiai, aišku, nebuvo sužiūrėta. Žinoma, šiuo atveju būtų buvę labai gerai, jei savininkas būtų kreipęsis ir tikrai būtų mama susitarusi“, – tvirtino B.Markauskas.

Savo „Facebook“ paskyroje ministras tvirtino, kad žemės savininkai toje vietoje nuolat keičiasi, o duomenų apie pokyčius netgi oficialiame registre gauti yra sunkoka.

Tačiau 15min turimais duomenimis, minėtus sklypus savininkai turi ne vienerius metus: R.Lėlys – šešerius, kita savininkė – septynerius, dar du savininkai – po dešimt metų.

Buvęs Trušelių seniūnaitis: sklypų savininkai žemės prižiūrėti nenorėjo

Prieš porą metų Trušelių kaimo seniūnaičiu dirbęs, šiame kaime gyvenantis Valdas Žalpys 15min aiškino, jog šioje istorijoje yra ir kita medalio pusė.

Jo teigimu, po 15min publikacijos kaime kilo pasipiktinimo banga, mat čia ne vienerius metus bandoma kovoti su netvarkingais, savo plotų neprižiūrinčiais savininkais.

„Ūkininkas B.Markauskas jau gal dešimtmetį mums padeda neatlygintinai – ir nupjauna sklypus, o daugiausiai problemų turime su tokiais, apie kokius jūs rašėte“, – 15min teigė jis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje

V.Žalpio teigimu, būdamas seniūnaičiu jis ne kartą rašė raštus Nacionalinei žemės tarnybai pranešdamas apie neprižiūrėtus sklypus. „Nacionalinė žemės tarnyba jiems siunčia laiškus, o jie neatsiliepia paprasčiausiai“, – pasakojo jis.

Anot buvusio seniūnaičio, jei lauke nepjaunama žolė, jame greitai subujoja erkės, užtenka, kad kas nors numestų nuorūką – ir pieva dega, kai kur jau ėmė plisti nuodingieji Sosnovskio barščiai.

Kai kurie savo plotų prižiūrėti nenorintys savininkai, anot jo, juos atiduoda prižiūrėti ūkininkams, kiti tiesiog ignoruoja plaukiančius tarnybos laiškus.

„Mes juos klibinome daugelį metų, – turėdamas omenyje R.Lėlį, sakė pašnekovas. – Jeigu jie atiduos antstoliams, mes, bendruomenė, savo lėšomis, pakelsime tokį triukšmą...“

Jis gyrė B.Markauską, kad jis niekada neatsisakė padėti žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius