-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 09 /17:48

Bronislovas Matelis: Linas Balsys adekvatus, nematyti, kad turi didelių problemų

Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis ketvirtadienį ėmėsi tarpininko tarp galimai neblaivaus Seime pasirodžiusio parlamentaro Lino Balsio ir policijos vaidmens. B.Matelis sako, kad L.Balsys nemato priežasties, kodėl turėtų bendrauti su policija ir prašo jos patraukti budintį ekipažą nuo jo namų.
Lino Balsio gyvenamoji vieta
Lino Balsio gyvenamoji vieta / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

B.Matelis tikino bandęs įtikinti L.Balsį bendrauti su policija ir siūlęsis net pats atvykti dalyvauti šiame pokalbyje, tačiau kol kas L.Balsys esą nenori su niekuo kalbėti ir nieko aiškinti. Jis mano, kad nieko bloga nepadarė ir policija neturi jokio pagrindo jo apklausti.

VIDEO: Linas Balsys: „Jeigu prie maisto išgeri taurę vyno, tai tikrai nieko blogo“

– Policija pranešė, kad jūs bendraujate su L.Balsiu. Ką jis jums sako? – 15min paklausė B.Matelio.

– Galiu pasakyti tiek, kad iš tiesų su juo kalbėjausi. Mes bendraujame su juo jau pusantros ar dvi valandas. Aš jam parašiau žinutę gražią, kad aš iš tiesų noriu padėti. Tikrai nuoširdžiai noriu jam padėti. Jis atsiliepė ir mes dabar visą laiką bendraujame. Jis iš tiesų yra namuose, visiškai adekvatus, bendrauja. Nesijaučia, kad būtų ar šeimoje kokios nors problemos, ar smurtautų prieš ką nors, ar prieš save, nes mums iš tiesų buvo nerimo, kad jis dingo.

Jis pasakė, kad automobilis yra garaže, o jis yra namuose. Niekas jo nestabdė, nei ką, o kaip jis ten grįžo, tai, tiesą sakant, negaliu teigti.

Mes tokių pavyzdžių Lietuvoje turime, kad įvairių problemų turintys garsūs žmonės, sakysim, išeina. Tai aš irgi buvau susirūpinęs. Labai džiaugiuosi, kad jis adekvatus, normaliai, maloniai bendraujantis. Nesimato, kad jis turėtų didelių problemų, dėl ko visuomenė ar policija turėtų jaudintis.

– Ar jis namuose vienas?

– Ne, jis su žmona. Viskas gerai, jam pavojus negresia.

– Tai kodėl jis tada neįsileidžia policijos normaliai pasikalbėti? Ir ar jis vairavo pats prieš tai pripūtęs į alkoholio matuoklį?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronislovas Matelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronislovas Matelis

– Lino pageidavimas buvo toks, kad aš sveikas gyvas, normaliai jaučiuosi, nesu padaręs jokio nusikaltimo ir kodėl čia policija stovi man po langais. Lino prašymas buvo toks, kad galbūt tas ekipažas galėtų važiuoti ir dirbti kitų darbų.

Aš bendravau su komisaru. Jų pageidavimas buvo, kad Linas įsileistų į namus ir duotų paaiškinimus. Taip pat policija norėjo, kad jis galbūt pasitikrintų alkotesteriu. Tai aš kaip tarpininkas buvau. Paskambinau Linui ir mes ilgai šnekėjome. Ir jis viešųjų ryšių specialistas, ir aš toks pats. Abu buvę žurnalistai. Normaliai bendravome. Abu savo argumentus išdėstėme. Jo pozicija tokia, kad jis iš tiesų nėra padaręs jokio nusikaltimo ir, na, tai yra tiesa, reikia pripažinti. Nieko jis nenutrenkė, nepartrenkė, o, kad kažkas paprašė papūsti...

– Ar jis pripažįsta, kad po to, kai papūtė ir pripūtė namo parvairavo pats?

– Jis man to nedetalizavo. Mes apie tai nekalbėjome. Aš jo klausiau: „kaip tu grįžai ir kur tavo automobilis?“. Jis pasakė, kad automobilis yra garaže, o jis yra namuose. Niekas jo nestabdė, nei ką, o kaip jis ten grįžo, tai, tiesą sakant, negaliu teigti.

– Ar jis sutiko dar šiandien pasikalbėti su pareigūnais, kaip jie prašo?

– Jo pozicija tokia, kad jis nėra padaręs jokio nusikaltimo ir mano, kad be reikalo čia tas ekipažas stovi. Jis mano, kad jokio teisinio pagrindo šalia jo namų, kaip prie Seimo pirmininko, stovėti ekipažui nėra. Tai yra jo pozicija. Nusikaltimo nėra, jokių įtarimų nėra iš tiesų, o jo pozicija tada, kad policija neturėtų apsupti to namo ir stovėti. Jeigu bus laikas, jis galbūt kažkokius paaiškinimus ir pateiks.

Mes visi žinome, kaip elgtis, kai nesame išmušti iš vėžių. Jis dabar išmuštas iš vėžių. Emociškai normalus, neagresyvus, bet giliai susijaudinęs.

Aš galiu pasakyti, kad aš siūliau jam pats atvažiuoti ir dalyvauti pokalbyje kartu su pareigūnais, kad tas bendravimas būtų komfortiškas, kiek įmanoma. Jis juk gali atsisakyti duoti parodymus, atsisakyti pūsti, bet jis nesutiko. Jo pozicija, kad jis nieko nepadarė ir nėra ko bendrauti.

Matyt, jis susijaudino dėl tų įvykių, kurie vyko Seime, ir jis, matyt, nori pailsėti. Nors iš bendravimo nesimato, kad jis, pavyzdžiui, būtų išgėręs dar daugiau. Visiškai normaliai bendravo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Balsys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Balsys

– Ar jis ir jums, kaip žurnalistams, neigė, kad jis gėrė alkoholio?

– Matote, kas yra? Galiu pasakyti lygiai tą patį, ką jam sakiau. Mes visuomenėje turime daug žinomų žmonių, kurie dėl įvairiausių priklausomybių ligų išėjo Anapilin. Mano dabar tikslas, kaip naujo frakcijos vadovo, surasti kontaktą ir, kaip aš sakau, tą situaciją kaip galima greičiau išelektrinti. Tik po to atsiras normalus bendravimas tarp jo ir pareigūnų, tarp jo ir visuomenės. Aš taip manau. Aš nekėliau sau uždavinio šiandien klausti, ar jis gėrė, kiek išgėrė, ar anksčiau gėrė.

– Jūs, kaip suprantu, siūlėtės atvažiuoti į svečius pas L.Balsį. Jis nenorėjo ir jūsų priimti, ne tik pareigūnų?

– Ne, aš nesisiūliau. Gal, jei paskambinčiau, jis pasakytų „gerai, atvažiuok“. Nesisiūliau vienas atvažiuoti į svečius arbatos pagerti. Aš siūliau padėti pokalbyje su policija. Kad jam būtų mažiau baimių.

Aš suprantu, kad po tokių atvejų bet kuris žmogus, net ir paprastas, ne tik politikas, viešas asmuo tikrai žmogiškai susijaudintų. Tarkime, jei man kas nors tokį pokštą iškrėstų ir, pavyzdžiui, pasiūlytų į alkotesterį papūsti. Gal jie vėliau prisipažintų, kad čia šposas toks, ir ten rodo kokias dvi promiles, bet, ko gero, man spaudimas tikrai pakiltų. Aš nesakau, kad žurnalistai kažką melavo. Jie atliko savo darbą ir atliko labai gerai, bet aš sakau, kad jo būsena šiandien nelabai gera.

– Tai apie moralę, galimą atsistatydinimą, pasitraukimą iš Seimo, sakote, dar anksti šiandien kalbėti?

– Aš apie tai su juo kalbėjau. Kalbėjau kontekste, nes mes kalbėjome plačiau apie gyvenimą. Pateikiau jam pavyzdžių, kaip būna gyvenime. Aš kviečiau jį pamąstyti, kad galbūt jis kažką ne taip padaręs gyvenime. Pamąstyti, kad gal atėjo laikas ką nors keisti. Jis nėra toks, kad viską neigė. Jis įsiklausė į mano žodžius ir net dėkojo.

Aš jam sakiau, kad žiniasklaida tikrai neatsikabins, jeigu jis pats nedės pastangų. Jis sako, kad ateis į Seimą antradienį galbūt. Aš jam sakiau, kad jį tada lydės mažiausiai dvidešimt kamerų ir klaus, kodėl jis nebendravo su policija. Man atrodo, kad iki kitos savaitės reikia situaciją išelektrinti ir duoti paaiškinimus visuomenei. Bandau įtikinti jį, kad tuo nesibaigs.

– O jam atrodė, kad gali pasibaigti?

– Man toks įspūdis susidarė, kad jis situacijos giliai sujaudintas. Gal, kai tai praeis, jis kitaip vertins situaciją. Mes visi žinome, kaip elgtis, kai nesame išmušti iš vėžių. Jis dabar išmuštas iš vėžių. Emociškai normalus, neagresyvus, bet giliai susijaudinęs. Aš jam pasakiau, kad visuomenė turi teisę žinoti, o žiniasklaida turi teisę klausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius