Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 08

Buriuotojų šventė Klaipėdoje daugiau nei sportas: atliekami moksliniai tyrimai

„Mūsų žinios apie didžiąją planetos dalį supantį vandenyną prilygsta nuliui. Einame į paplūdimius, gėrimės vandeniu, tačiau beveik nieko nežinome, kas tame vandenyje darosi“, – teigė, Klaipėdoje šiomis dienomis viešintis varžybų „The Ocean Race“ vadovas Richardas Brisius. Lietuvos uostas tapo prestižinių varžybų starto vieta. Sportininkai jūroje ne tik varžysis, bet ir atliks mokslinę misiją.
„The Ocean Race Europe“ lenktynių prologas Klaipėdoje
„The Ocean Race Europe“ lenktynių prologas Klaipėdoje / Domo Rimeikos nuotr.

Penktadienį iškilminga delegacija Klaipėdos jachtų uostelyje pasveikino prestižinių lenktynių įspūdingomis „Volvo 65” klasės jachtomis.

„Tai istorinė diena – Klaipėdoje startuoja prestižinė regatą. Kartu sportininkai paims mėginius, surinks duomenis apie Baltijos jūros skirtingų vietų užterštumą. Laboratorijose paaiškės, kokia vandens būklė skirtingose Baltijos jūros vietose. Esu dėkingas komandoms, nes tai reiškia papildomą svorį varžybose bei darbą paimti mėginius“, – teigė Europos Komisijos narys, lenktynių globėjas Virginijus Sinkevičius.

Domo Rimeikos nuotr./„The Ocean Race“ vadovas Rirchardas Brisius
Domo Rimeikos nuotr./„The Ocean Race“ vadovas Rirchardas Brisius

„Volvo Ocean Race“ – ne tik sporto renginys, bet ir žinia apie tvarų vartojimą, vandenyno ekologiją ir globalų atšilimą.

Šiemet lenktynių dalyviai ims mėginius iš įvairių vandenyno vietų, kurias neretai mokslininkams sudėtinga pasiekti. Laboratorijose bus tiriama vandens sudėtis, stebimas mikroplastiko kiekis.

Kaip teigė „The Ocean Race“ vadovas R.Brisius, daugumos žinios apie vandenyną – paviršutiniškos. „Vandenynu aš vadinu visus pasaulio vandenis. Kai žiūrime iš kosmoso – mūsų planeta yra mėlyna. Tačiau ką mes žinome apie vandenyną?“, – kalbėjo jis 15min. Anot jo, mūsų žinios apie didžiąją planetos dalį dengiantį vandens plotą – lygios nuliui.

„Kai nueiname į paplūdimį, matome, vandenį, vandens paviršių. Bet tos žinios dažnai tuo ir baigiasi. Juk sausumoje sureaguojame pamatę džiūvančius medžius, ruduojančią žolę. O kokie procesai darosi po vandeniu – mes nematome“, – teigė R.Brisius.

Domo Rimeikos nuotr./„The Ocean Race Europe“ lenktynių prologas Klaipėdoje
Domo Rimeikos nuotr./„The Ocean Race Europe“ lenktynių prologas Klaipėdoje

Penktadienį iš Klaipėdos transliuotos konferencijos „Žaliasis kursas“ metu analizuotas tvarumo kursas. Konferenciją organizavusios „Ambersail-2” komandos, globalios programos vadovas Remigijus Buožius, tai, kad Lietuvos uostamiestis pasirinktas lenktynių starto vietai – didžiulė garbė. Taip pat ir tai, kad būtent čia pradedami moksliniai tyrimai.

Buriuotojų žinia apie tvarų požiūrį į mus supančia aplinką pasieks ir Lietuvos švietimo įstaigas: į lietuvių kalbą išversta nemažai medžiagos, parengti edukuojantys filmai.

„Aplinkosauginiai klausimai neturi likti tik aplinkosaugininkams. Apie tai turi galvoti visi: tiek verslas, tiek sportas. Apskritai turime keisti požiūrį galvodami, ką vartojame. Kad ir ši kėdė, ant kurios sėdžiu. Turi rūpėti, kaip pagaminta, iš ko“, – vaizdžiai kalbėjo R.Brisius.

Prestižinių buriavimo varžybų organizatoriai „The Ocean Race“ tęsia gerąją praktiką, kai sportas derinamas su aplinkosauginiais tikslais.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai pasidžiaugti įspūdingomis jachtomis galės dar šeštadienį ir sekmadienį. Sekmadienį apie 11 val. jachtos su lietuvių, švedų, lenkų ir austrų įgulomis atsišvartuos iš Klaipėdos kruizinių laivų terminalo ir pradės kelionę pirmuoju varžybų etapu Klaipėda – Gdynė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius