Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30

Buvusi Jurbarko Probacijos tarnybos pareigūnė Inga Molevaitė: „Susidūriau su itin žiauriais nepilnamečių nusikaltimais“

Ketverius metus Probacijos tarnybos pareigūne dirbusi, o dabar Jurbarko savivaldybės tarybos narės pareigas einanti Inga Molevaitė 15min pasakojo, kad ketvirtadienio rytą savivaldybėje buvo sušauktas įvairių institucijų pasitarimas. Jame dalyvavo savivaldybės mokyklų, švietimo, vaiko teisių apsaugos skyrių, psichologinės tarnybos atstovai, sporto klubų vadovai. Įtampos daug. Kaltinimų vieni kitiems – irgi.
Inga Molevaitė, Probacijos tarnybos pareigūnė iš Jurbarko
Inga Molevaitė, Probacijos tarnybos pareigūnė iš Jurbarko / Asmeninio albumo nuotr.

„Treneris buvo su ašaromis akyse. Tai natūralu, nes jis vaikui turbūt antras žmogus po tėvų. Ir tas autoritetas graudinasi, išgyvena ir negali patikėti tuo, kas įvyko. Juk jo auklėtinis, įtariamas žiauriu nusikaltimu, yra perspektyvus sportininkas, kovos menų prizininkas. O treneris jį moko disciplinos ir vertybių, kad sportas – tai gynyba, o ne smurtas“, – įspūdžiais po pasitarimo dalijosi I.Molevaitė.

Auklėtinį užtarė ne tik treneris, bet ir mokyklos, kurioje mokosi, vadovai: „Sakė, kad jis niekada blogai nepasižymėjo.“

Augo geroje, tvarkingoje šeimoje. Aš pati jo tėvus pažįstu.

I.Molevaitė atkreipė dėmesį, kad jaunuolis iki šiol niekada nebuvo atsidūręs policijos pareigūnų akiratyje. „Augo geroje, tvarkingoje šeimoje. Aš pati jo tėvus pažįstu – puikūs žmonės“, – kalbėjo pašnekovė.

Sustabdė narystę partijoje

15min primena, kad abu įtariamojo jaunuolio tėvai yra vietiniai politikai – paauglio tėvas buvo įtariamas balsų pirkimu 2015 metų savivaldybių rinkimuose, 2016 metais išteisintas, 2019 metų savivaldybių rinkimuose dalyvavo su „Darbo partijos“ sąrašu, o mama – 2015 metais taip pat dalyvavo rinkimuose su „Darbo partija“.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas 15min ketvirtadienį teigė gavęs partietės iš Jurbarko, kurios sūnui pareikšti įtarimai pasikėsinimu išžaginti, prašymą sustabdyti narystę partijoje. Ši moteris nebuvo eilinė narė – priklausė politinės jėgos tarybai, tačiau ketvirtadienį jos pavardė ir nuotrauka iš partijos puslapyje skelbiamo tarybos narių sąrašo dingo.

Nužudė peilio dūriu į kaklą

Pasitarime savivaldybėje Jurbarko meras Skirmantas Mockevičius išreiškė norą, kad situacija rajone būtų išanalizuota ir imtasi veiksmų.

Žinia, žiauraus smurto prieš septyniolikmetę atvejis – ne pirmas smurtinis nusikaltimas, sukrėtęs Jurbarką.

Po tokių rezonansinių įvykių visi kaltina visus: socialinius darbuotojus, savivaldybę, policijos pareigūnus, mokyklą, o tėvai lieka paskutinėje vietoje.

Gegužės 23-ąją buvo rastas nuo gegužės 10-sios ieškotas 18-mečio kūnas. Pasitvirtino patys baisiausi įtarimai – tik pilnamečiu tapęs jaunas Jurbarko gyventojas buvo nužudytas vieninteliu peilio dūriu į kaklo sritį. Jaunuolio budeliu tapo 17-metis draugas.

„Po tokių rezonansinių įvykių visi kaltina visus: socialinius darbuotojus, savivaldybę, policijos pareigūnus, mokyklą, o tėvai lieka paskutinėje vietoje. Tačiau atsakomybę turi prisiimti ir jie. Tėvų problema ta, kad jie labai konservatyvūs, namuose nenori atvirauti su vaikais. Atrodo, kad vaikams viskas savaime suprantama. Bet taip nėra. Todėl tėvai turėtų imtis ne griežtumo, o atvirumo vaidmens“, – svarstė I.Molevaitė.

Psichotropinių medžiagų pėdsakas

Lietuvoje alkoholinius gėrimus galima vartoti tik nuo 20 metų. Tačiau kaimo turizmo sodybose linksminasi vos 10 klasių baigę 16-mečiai.

„Ir mus tėvai išleisdavo, pasitikėdavo. Bet nebūdavo tokių baisybių. Aš matau didžiulę pigaus vyno, degtinės žalą. Be to, teko girdėti, kad galėjo būti vartojamos ir psichotropinės medžiagos, sukeliančios agresiją. Jei leidžiame vaikams linksmintis, turime tai kontroliuoti.

Jei aš išleisčiau vaiką į vakarėlį, vis tiek atvažiuočiau patikrinti, kaip jaunimėliui sekasi. Šiandien nuskambėjo pasiūlymas policijos pareigūnams patruliuoti švenčių vietose, didesnę atsakomybę turi prisiimti ir sodybas nepilnamečiams nuomojantys verslininkai”, – samprotavo I.Molevaitė.

Užkasė gyvą draugą

Dirbdama probacijos pareigūne I.Molevaitė ne kartą susidūrė su žiauriais nepilnamečių nusikaltimais, kuriuos jie įvykdė būdami apsvaigę.

„Visi jie teigė: „Jei nebūtume apsvaigę, to nepadarytume.” Nemoku apsakyti, kaip tie jauni žmonės gailėdavosi. Turėjau rezonansinį atvejį, kai paaugliai užkasė gyvą draugą. Jie manė, kad jis perdozavo, todėl norėjo nuslėpti įvykį. Teisme sužinojo, kad vaikinas prieš užkasant dar buvo gyvas. Vienas iš nuteistųjų iš įkalinimo įstaigos išėjo po dvejų metų, nes labai gailėjosi, rašė laiškus, pasakojo, kas jiems atsitiko: „Supraskite mus, aš prisimenu tik tai, kaip kasu žmogų, ir verkiu. Paskui mane išvežė į policiją ir prasidėjo košmaras” – profesine patirtimi dalijosi I.Molevaitė.

Turėjau rezonansinį atvejį, kai paaugliai užkasė gyvą draugą. Jie manė, kad jis perdozavo, todėl norėjo nuslėpti įvykį.

Būdama pareigūne ji ne kartą skaitė paskaitas moksleiviams apie kvaišalų žalą: „Eidavau po mokyklas, kalbėdavau, rodydavau nusikaltėlių tam tikras patirtis, nuotraukas, kaip atrodo vartojantis ir nevartojantis žmogus, kaip keičiasi jo psichika, kokios galimos pasekmės.”

Neturi terpės atsipalaiduoti

I.Molevaitė neslepia, kad Jurbarke jaunimui labai trūksta demokratiškų erdvių laisvalaikiui leisti.

„Mokykla, būreliai yra disciplina. Turime sukurti terpę jiems atsipalaiduoti“, – teigė pašnekovė.

Be to, jos įsitikinimu, bendruomenė, matydama netinkamai besielgiančius paauglius, turėtų ne smerkti ar moralizuoti, bet bandyti užmegzti kontaktą.

Asmeninio albumo nuotr. /Inga Molevaitė
Asmeninio albumo nuotr. /Inga Molevaitė

„Nebambėk, negėdink, o bandyk prakalbinti. Su sūnumi stebėjau regbio varžybas, ant suoliuko šalia atsisėdo du paaugliai ir baisiai keikėsi. Aš ir sakau: „Juk jūs – sportininkai, jumis galima didžiuotis, turėtumėte būti pavyzdžiu kitiems, kodėl tiek keiksmažodžių? Ir užsimezgė gražus pokalbis, pasikalbėjome apie viską. Turime reaguoti, negalime apsimesti, kad nieko nevyksta”, – neabejojo I.Molevaitė.

Po sukrėtimo teks atsitiesti

Dirbdama su nuteistųjų pasauliu I.Molevaitė padarė išvadą, kad aplinka žmogaus gyvenimui turi lemiamos įtakos.

Šie įvykiai yra pamoka ir mums, suaugusiems.

„Mačiau, iš kokios aplinkos tie žmonės atėjo: nemylimi, apleisti, alkoholio tvaike. Bet šituos tragiškus nusikaltimus įvykdė vaikai, kurie niekada nebuvo identifikuoti kaip galimai keliantys grėsmę visuomenei. Vadinasi, tai yra signalas, kad visose šeimose gali visko nutikti, todėl kurdami prevencines priemones turime kalbėti apie visumą, o ne išskirti vieną visuomenės dalį”, – kalbėjo tarybos narė.

Pasak jos, Jurbarko bendruomenė yra sukrėsta. Atsitiesti prireiks laiko.

„Esu be uniformos, bet vėl savanoriškai eisiu į mokyklas, kalbėsiu, aiškinsiu, pasakosiu, matau, kad to reikia. Šie įvykiai yra pamoka ir mums, suaugusiems“, – įsitikinusi I.Molevaitė.

15min primena, kad po klasės vakarėlio dešimtoje klasėje besimokanti septyniolikmetė atsidūrė Kauno klinikų reanimacijoje. Jurbarko rajone gyvenančią merginą vakarėlio metu pasikėsinta išžaginti, ji buvo žiauriai sumušta. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius