-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 21

Buvusios „Grąžtų“ gamyklos patalpos kursto nesantaiką – konfliktai pasiekė teismus

Kažkada teritoriją Vilniaus Birželio 23-osios g. užėmusios „Grąžtų“ gamyklos nebeliko. Dalis patalpų virto Vilniaus policijos komisariatu, kitos buvo nugriautos ir vietoj jų pastatyti daugiabučiai. O dar viena dalis, pažymėta 12 numeriu, tebestovi. Pirmajame aukšte čia patalpas turi septynios įmonės, viršutiniuose – kelios bendrovės. Kaimynai taikiai nesugyvena, o jų nesutarimai pasiekė teismus.
Pastatai Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje
Pastatai Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Birželio 23-iosios g. 12 pastate įsikūrusios ir veiklą vykdo ne viena įmonė. Čia yra automobilių plovykla, servisas, spaudos paslaugas teikianti bendrovė ir dar kelios kontoros. Tačiau visų šių patalpų savininkai ir nuomininkai tvirtina, kad jiems galvą skauda dėl to paties – kaimynų.

Nesutaria dėl sutarties įgyvendinimo

Grupė save smulkiaisiais verslininkais įvardijančių vilniečių kreipėsi į 15min, teigdami, kad atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Jie tvirtina nesutariantys su „Hanner“ priklausančia bendrove „Noto“ ir kita UAB „Grožio medicina“. Visiems jiems priklausė buvusios gamyklos patalpos, tiesa, dabar „Noto“ vieninteliame likusiame pastate patalpų nebeturi, tik nesutarimus su kaimynais. Konfliktas rusena jau ne vienerius metus, o dabar nesutarimai jau pasiekė ir teismą.

Teisme ginčijamasi dėl prieš ketverius metus (2015 m. birželį) pasirašytos sutarties, kurioje surašytų įsipareigojimų, kaip tvirtina smulkieji verslininkai, minėtos bendrovės nevykdo. Sutartį pasirašė „Noto“ kaip statytojas ir patalpų bendrasavininkiai (7 UAB ir vienas fizinis asmuo).

Joje rašoma, kad bendrasavininkiai „duoda sutikimą pastato dalies griovimui statytojo jėgomis ir lėšomis“. O nugriovęs statytojas „įsipareigoja atstatyti konstrukcijas (užsandarinti po griovimo atviras angas, ne vėliau kaip per du mėnesius, jeigu tai technologiškai įmanoma)“. Bendrasavininkiai šia sutartimi įsipareigojo duoti sutikimą statyti daugiabučius namus statytojo turimame sklype.

Sutartyje rašoma, kad bendrasavininkiai „duoda sutikimą pastato dalies griovimui statytojo jėgomis ir lėšomis“.

Namai išdygo, aplinka toje teritorijoje sutvarkyta, tačiau kaimynai susipyko. Patalpų bendrasavininkiai įsitikinę, kad sutartis neįvykdyta, o dabar esą dar norima ir pastatą, kuriame jie turi patalpas, pripažinti avariniu, kas reikš, jog jie nebegalės jame vykdyti veiklos. Pirštu jie pirmiausia beda į pastato dalį prie naujųjų daugiabučių, kuri tikrai neprimena sutvarkytos.

Griovė, bet paliko

Dalies Birželio 23-osios g. patalpų techninis prižiūrėtojas Vladas Liulys pasakojo, kad sutartyje buvo įsipareigota nugriauti tris fligelius, o toje teritorijoje pastatyti gyvenamuosius namus. Jie ir stovi, nors dalies langai nukreipti į tik pusiau nugriautas kaimyninio pastato liekanas.

„Pagal sutartį privalėjo sutvarkyti visą pastato sieną, aplinką, stogą. Jeigu jie visa tai padarytų, būtų gerai ir gražu. Bet jie nieko nedaro nuo 2015 metų, nors dabar jau įformino kaip 100 proc. pabaigtą. O iš tikrųjų čia yra vos ne griuvėsiai“, – vedžiodamas po teritoriją kalbėjo prižiūrėtojas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatai Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatai Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje

Ir išties – apėjus likusį „Grąžtų“ gamyklos pastatą iš kitos pusės, prieš akis atsiveria nelabai patrauklus vaizdas. Buvę korpusai pusiau nugriauti, tuo metu, kai ten lankėmės, kažkas per antro aukšto duris mėtė plytas, nors kaimynai sako, jog jokios statybos čia vykti negali.

„Pagal 2015 metų sutartį jie turėjo per kelis mėnesius sutvarkyti fasadą – užsandarinti, iškelti dviejų įmonių katilines ir t.t., bet jie to nepadarė, tik savo kvartalą pastatė. Nors mes jiems pagal sutartį suteikėme teisę statyti tą kvartalą, o jie įsipareigojo po griovimo per du mėnesius sutvarkyti. Pamatai atkasti jau tris žiemas, visas lietaus vanduo teka į mūsų patalpas“, – skundėsi vienas iš savininkų Juozas Skaisgiris, UAB „Partnera LT“ vadovas.

Pagal 2015 m. sutartį jie turėjo per kelis mėnesius sutvarkyti fasadą – užsandarinti, iškelti dviejų įmonių katilines, bet jie to nepadarė, – sakė J.Skaisgiris.

Kaip patys teigia, neapsikentę tokio kaimynų elgesio kreipėsi į teismą. Teisminis ginčas vyksta dabar.

UAB „Noto“ atstovai tokius kaimynų priekaištus neigia: „2015 birželio 12 d. pasirašytos sutarties sąlygos yra įvykdytos, o joje numatyti darbai atlikti. Deja, Birželio 23-osios g. 12 pastato bendrasavininkiai atliktus darbus ginčija teisme ir kelia perteklinius reikalavimus prašydami atnaujinti šį avarinės būklės pastatą taip, kad jį būtų galima eksploatuoti.“

„Noto“ atstovų teigimu, buvo nugriauta tiek, kiek buvo susitarta ir įsipareigota, esą ne tik nereikalauta griauti daugiau, bet ir reikalauta negriauti.

Inspekcija pažeidimų nenustatė

Per tą laiką ir kitų problemų kilo – kaimynams kilo įtarimų, kad antrajame ir trečiajame senojo pastato aukšte vykdomi kažkokie darbai. Minėta bendrovė „Noto“ čia patalpų neturi. Dalis jų priklauso UAB „Birželio projekto administratorius“, įsigijusiai iš UAB „Grožio medicina“.

Dėl to Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) jau gavo ne vieną skundą, tik tikslo jie, anot patalpų bendrasavininkių, nepasiekia, nes atvažiavę VTPSI inspektoriai užfiksuoja tik valymo darbus. Tą patį tvirtina ir patalpų savininkai, tačiau kaimynų neįtikina.

„Bet čia tikrai griauna viduje sienas, bendras komunikacijas, ventiliacijos sistemas. Net sukėlė gaisrą, užpylė mums pirmo aukšto patalpas, viskas užfiksuota, bet iš valstybinių institucijų nesulaukiame jokios pagalbos. Arba neatsako, arba atsako formaliai“, – piktinosi J.Skaisgiris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Skaisgiris
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Skaisgiris

Pastatų techninę priežiūrą vykdantis V.Liulys tvirtina, kad gaunami atsakymai iš institucijų net neprimena tikrų dokumentų – ateina be patikrinimo datos, dokumento numerio ir t.t.

VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Asta Kazickienė 15min informavo, kad inspekcijos Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas gavo du fizinio asmens pranešimus (2018 m. rugsėjo 24 d. ir 2018 m. spalio 11 d.) dėl Birželio 23-iosios g. 12, Vilniuje, vykdomų statybos darbų.

„Departamentas 2018 m. spalio 9 d. patikrino faktines aplinkybes vietoje adresu Birželio 23-osios g. 12, Vilniuje, pastato 2 ir 3 aukšto patalpose ir surašė faktinių duomenų patikrinimo vietoje aktą. Patikrinimo metu statybos darbai nebuvo vykdomi. Pastato 2 ir 3 aukšte sušluotos į krūvas statybinės atliekos (stiklas, plytos ir pan.) bei 3 a. matėsi, kad išardytos vidinės nelaikančiosios pertvaros.

Departamentas nustatė, kad atlikti statybos darbai priskiriami paprastojo remonto darbams, kuriems projektas ir statybą leidžiantis dokumentas yra neprivalomi. Pagal patikrinimo metu nustatytas aplinkybes Inspekcija negali daryti išvados dėl patalpų paskirties“, – teigiama VTPSI komentare.

VTPSI: Patikrinimo metu statybos darbai nebuvo vykdomi. Pastato 2 ir 3 aukšte sušluotos į krūvas statybinės atliekos bei 3 a. matėsi, kad išardytos vidinės nelaikančiosios pertvaros.

Inspekcija taip pat patvirtino gavusį naują skundą gegužės 8-ąją, jis irgi nagrinėjamas.

Įtaria, kad bus butai

Kaimynai tvirtina savo – esą antrajame ir trečiajame aukštuose jau įrenginėjami gyvenamieji būstai – loftai, o pačias patalpas perpirko kita įmonė.

„Pagal sutartį mes jiems pardavėme palėpę, atsidalinome sklypus. Jų teritorija anoje pusėje, mūsų – šitoje, Birželio 23-osios g. pusėje. Bet su viena sąlyga – sutinkame, kad statytų naujų namų kvartalą, tačiau šitas pastatas turėjo likti gamybinis-administracinis, butų čia įsipareigojo neįrenginėti. O šiuo metu tuos butus jie jau pardavinėja“, – kalbėjo J.Skaisgiris.

Tiesa, skelbimų, kuriuose būtų skelbiama apie parduodamus dar neįrengtus butus šioje vietoje, rasti nepavyko.

Tačiau bendrasavininkiai palaiko vienas kitą ir antrina J.Skaisgiriui dėl esą įrenginėjamų butų. Kažkas jau matė ir galimus pirkėjus, kurie neva rinkosi langus, kur pirks butą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatai Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatai Vilniaus Birželio 23-osios gatvėje

Būsimųjų butų verslininkai baiminasi ir dėl dar vienos paprastos priežasties: jeigu viršutiniuose aukštuose įsikurs gyventojai, dabartinėms veikloms apačioje gali vietos nebelikti. Gyventojai vargu ar ilgai taikstysis su triukšmu iš apačios, kur dabar veikia automobilių plovykla, servisas ir kitos įmonės.

VTPSI teigia, kad „patalpų paskirtis gali būti keičiama gavus tam statybą leidžiantį dokumentą“. O Vilniaus miesto savivaldybė patvirtina, kad toks leidimas nėra išduotas.

„2017 m. buvo išduotas statybą leidžiantis dokumentas dėl gamybinio pastato padalinimo į keturis pastatus, tris jų nugriaunant, paprastajam remontui. Paskirties keitimui į gyvenamąją leidimas nebuvo išduotas. O ar galima įrenginėti butus, bus sprendžiama, kai bus pateiktas projektas“, – tvirtina savivaldybė.

Paskirties keitimui į gyvenamąją leidimas neišduotas. O ar galima įrenginėti butus, bus sprendžiama, kai bus pateiktas projektas, – tvirtina Vilniaus savivaldybė.

Kaltina vieni kitus spaudimu

Verslininkai istorijas dėl nebaigtų, jų teigimu, griauti pastatų ir galbūt vykdomų tvarkymo darbų tebestovinčio pastato viršutiniuose aukštuose suveda į vieną ir tvirtina patiriantys spaudimą nutraukti savo veiklą – esą rašomi skundai įvairioms instancijoms, pats pastatas niokojamas jo nesutvarkant.

„Viską daro, jog kuo toliau, tuo labiau pastatas būtų netinkamas naudoti. Bandoma pasiekti, kad pastatas būtų pripažintas avariniu. Daromos neteisėtos ekspertizės. Tokiame statinyje gyventi negalima leisti, juk gamybinis pastatas buvo, todėl tepalais persunktas. Mes šitas patalpas įsigijome 2000 m. Esame septyniese savininkai, mes savas patalpas prižiūrime, turime įkūrę pastato priežiūrai bendrovę“, – vienas per kitą kalbėjo patalpų bendrasavininkai.

Apie spaudimą kalba ir UAB „Noto“ atstovai: „Spaudimą ir trukdymą vykdyti projektą iš jų patiriame nuo pat pastatų įsigijimo buvusioje gamyklos teritorijoje. Dar kartą norime pažymėti, kad pastatas yra avarinės būklės ir jo eksploatuoti negalima, netgi pavojinga. Dėl šios priežasties bet kokius perteklinius reikalavimus vertiname kaip spaudimą mūsų kompanijai.“

Vaikštant po pastato pirmąjį aukštą matyti, kad blogiausiai atrodo ne kitų bendrasavininkių patalpos, kuriose veikla vykdoma, o būtent tos apleistosios. Tačiau yra parengta ekspertizė, kurioje nurodoma, kad visas pastatas yra avarinės būklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius