Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 18

D.Gaižauskas opozicijos atstovą pagrasino išvaryti iš komiteto posėdžio

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas komiteto posėdyje, regis, pasijuto it mokytojas klasėje. Sulaukęs kritikos jis pagrasino iš posėdžio išvaryti opozicijos atstovą Arvydą Anušauską.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konfliktas kilo bandant apibrėžti, kokius klausimus formuluoti apibrėžiant tyrimo dėl Lietuvos Respublikos Seimo narės Irinos Rozovos veiklos aprėptį.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis siūlė netirti komiteto narių veiklos.

„Tirdami savo kolegas, ar tai būtų šio komiteto narius, ar suvedinėdami sąskaitas su Seimo pirmininku, kuris yra neįtikęs, iš esmės mes imsimės politizuoti šį tyrimą pakenkdami jo pagrindinei krypčiai“, – argumentavo siūlymą G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

D.Gaižauskas tikino, kad komitetas ieškos ne asmenų, kurie prasikalto, o spragų, kodėl informacija apie I.Rozovą nepasiekė visų NSGK narių, kodėl nebuvo tinkamai reaguota į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

A.Anušauskas tikino, kad nenormalu yra tirti patiems save. „Jeigu norit, sudarinėkit kitą komisiją“, – siūlė jis.

D.Gaižauskas tikino, kad komitete gali dalyvauti ir pakaitiniai Seimo nariai, taigi patys savo veiklos niekas netirs.

Jei jūs manote, kad čia Marijampolės tyrimo izoliatoriaus principais vadovaujant komisijai bus galima nuvaldyti žmones, kad jie nekeltų klausimų, tai to nebus.

G.Landsbergis pareiškė suprantantis, kad daug kas šį tyrimą įsivaizduoja kaip galimybę nuversti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, bet opozicija, pasak jo, tuomet sieks tirti, kaip premjeras Saulius Skvernelis sudarė koalicijos sutartį su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga žinodamas informaciją apie I.Rozovos ryšius ir „sergančiam žmogui“ uždavinės labai nepatogius klausimus.

„Jei jūs manote, kad čia Marijampolės tyrimo izoliatoriaus principais vadovaujant komisijai bus galima nuvaldyti žmones, kad jie nekeltų klausimų, tai to nebus“, – pareiškė G.Landsbergis. Tačiau, anot jo, tai reikš, kad tyrimas bus politizuotas ir įtemptas, o nuo pagrindinio siekio ginti nacionalinio saugumo interesus bus nutolta.

„Jūs labai gerai įvaldę liežiuvio meną“, – replikavo G.Lansdbergiui komiteto pirminkas D.Gaižauskas.

Tuomet A.Anušauskas pareikalavo nekomentuoti kitų komiteto narių pasisakymų, o D.Gaižauskas pyktelėjo ir pareikalavo kalbėti tik sulaukus eilės.

Jūs labai gerai įvaldę liežiuvio meną.

„Nepatiks, tai galėsite palikti šitą komitetą. Galėsite palikti, jeigu jūs trukdysite vesti posėdį. Aš paprašysiu jūsų palikti posėdį. (...) Man jūsų trukžiai manęs netrukdo“, – įsiaudrino jis, kai A.Anušauskas pareiškė, kad jis kalbės tada, kai nori.

Komitetas G.Landsbergio pasiūlymui klausimus, susijusius su informacijos valdymu, perleisti tirti kitiems, nepritarė.

Komitetas trečiadienį nutarė atsisakyti tirti, kokiais būdais Rusijos Federacijos diplomatinio korpuso atstovai ar žvalgybos ir saugumo pareigūnai, palaikydami ryšius su Seimo nare Irina Rozova, siekė paveikti Lietuvos politinę sistemą, vidaus politikos procesus, rinkimų kampanijas bei jų finansavimą, partijų koalicijų sudarymą; ar į tai buvo įtraukti kiti Lietuvos politikai ar valstybės tarnautojai, ir jei taip – kokie.

Taip pat neliko uždavinio nustatinėti, ar šio parlamentinio tyrimo metu gautos informacijos pakanka siekiant inicijuoti Seimo narių, kurie susipažino ar nesusipažino su gauta įslaptinta VSD informacija ir galimai netinkamai, siekiant asmeninių ar kitų tikslų ją naudojo/nenaudojo, ar pagal kompetenciją nepriėmė reikiamų sprendimų, apkaltos procesą.

Tyrimą dėl I.Rozovos veiklos ir ryšių galimai keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui, iš Valstybės saugumo departamento (VSD) gautos informacijos netinkamo panaudojimo ir galimybių inicijuoti apkaltos procesą inicijavo tas pats Seimo NSGK.

Komitetas siekia aiškintis, ar I.Rozovos ryšiai ir veikla nebuvo nukreipti prieš Lietuvos valstybės interesus, nesukėlė ar nesukelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, taip pat – ar fakto, kad Seimo narė galimai bandė nuslėpti ryšius su Rusijos diplomatais ir šių ryšių pobūdį, pakanka inicijuoti jos apkaltos procesą.

NSGK žada siekti nustatyti, kokiais būdais Rusijos diplomatinio korpuso atstovai ar žvalgybos, saugumo pareigūnai, palaikydami ryšius su I.Rozova, siekė paveikti Lietuvos politinę sistemą, vidaus politikos procesus, rinkimų kampanijas bei jų finansavimą, partijų koalicijų sudarymą, ar į tai buvo įtraukti ir kiti Lietuvos politikai, jei taip – kokie.

Komitetas nori tirti ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, kitų asmenų, žinojusių apie I.Rozovos ryšius, atsakomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius