-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 08

D.Grybauskaitė neneigia žinojusi apie „MG Baltic“ korupcinius ryšius ir įtaką

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama Valstybės saugumo departamento (VSD) raštą apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politiniams procesams, sako esanti periodiškai informuojama apie vidaus saugumą ir korupcinius reiškinius šalyje. Jos patarėjas Mindaugas Lingė tikina, kad VSD rašte pateikta informacija sklandė politiniuose kuluaruose, o ją išviešinus, priartėjome prie politinės sistemos apsivalymo galimybės.
Prezidentės ir merų susitikimas
Dalia Grybauskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Iš to, ką paskelbė žiniasklaida, iš to, ką matome, panašu, kad tvirtinasi turėti pagrįsti įtarimai apie koncerno bandymus plačiai daryti įtaką politiniams, ekonominiams, teisiniams procesams valstybėje [...]. Iš tiesų priartėjome prie politinės sistemos apsivalymo galimybės. Turime į tai žiūrėti tik iš tokio taško, nagrinėti ir vertinti procesus taip, kad tai visai politinei sistemai išeitų į naudą, padaryti tinkamas išvadas. Ir kad visiems kitiems panašiems bandymams užvaldyti valstybę, bandyti daryti neteisėtą įtaką nekiltų panašių ketinimų“, – Žinių radijui antradienį teigė M.Lingė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Su galimom koncerno „MG Baltic“ įtakom, M.Lingės teigimu, susidūrė ir prezidentūra.

„Aš manau, kad nieko neatsitiko kažko tokio, kažkoks stebuklas, ko politiniuose kuluaruose nebuvo kalbama, spekuliuojama [...] įtarimų lygmenyje. Tą patį kalbėjome ir mes, kai susidūrėme tam tikrose situacijose, kuriose galima buvo įžvelgti ir matyti galimas koncerno įtakas tam tikriems procesams, su kuriais susidūrė ir prezidentūra, kai buvo ieškoma kandidatų į generalinius prokurorus. Tikrai viena po kitos buvo atmetinėjamos kandidatūros aukštą kvalifikaciją turinčių teisininkų“, – kalbėjo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais.

D.Grybauskaitė, paklausta apie tai, ar žinojo apie „MG Baltic“ korupcinius ryšius ir poveikį, atsakė aptakiai.

„Kriminalinės žvalgybos įstatymas numato tvarką, kad periodiškai vadovai gali būti informuojami apie vidaus saugumą ir korupcinius reiškinius šalyje, ir, be jokios abejonės, tai vyko. Ir tai vykdavo tokia apimtimi, kokia pagal įstatymą [informaciją] galėjo teikti teisėsauga ir žvalgybos institucijos. Bet tai yra tik informacija apie poveikį. Ji neturi prasmės, jeigu nėra įrodymų. O įrodymus vykdo ir [jų] ieško teisėsaugos institucijos, tokios kaip Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokuratūra. Ir todėl labai džiaugiuosi: tai, kad bylos pradėjo pasiekinėti teismus rodo, kad teisėsauga galėjo ir gebėjo pateikti ir įrodyti“, – antradienį kalbėjo šalies vadovė, kurios pasisakymą išplatino Prezidentės spaudos tarnyba.

Tai, kad „MG Baltic“, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos politinės korupcijos byla pasiekė Teismą, D.Grybauskaitės teigimu, yra nuoseklios kovos su korupcija, teisėsaugos profesionalumo ir pastangų rezultatas.

„Pagaliau pradėti sistemingai vertinti neskaidrūs verslo ir politikų ryšiai“, – sakė ji ir pridūrė, kad efektyvesnis ir rezultatyvesnis teisėsaugos darbas matomas nuo 2016-ųjų „pasikeitus kai kuriems institucijų vadovams“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Dalia Grybauskaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Dalia Grybauskaitė

Pirmadienį žiniasklaida paviešino informaciją iš VSD Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikto rašto apie verslo koncerno „MG Baltic“ interesus statybos, nekilnojamojo turto, IT ir telekomunikacijų, plataus vartojimo prekių gamybos bei paskirstymo, mažmeninės prekybos ir žiniasklaidos sektoriuose.

Anot VSD, veikdamas koncernas įgyvendino strategiją ir siekė „sumažinti valstybinės valdžios valdymo, teismų ir kitų institucijų neigiamą poveikį (įtaka teisės aktams ir taikomų sankcijų sumažinimas); sukurti ir palaikyti pastovius ryšius valdžios ir valdymo institucijose, gauti informacijos iš svarbių institucijų (Seimas, Vyriausybė); lobistinė veikla, kurios rezultatai vertinami pagal įtakai paklūstančių struktūrų skaičių“.

„Strategijos ilgalaikį sisteminį įgyvendinimą, atsižvelgiant į MG atstovų veikimo mastą, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui“, – teigia VSD. Su visu raštu galite susipažinti čia.

Neseniai dienraštis „Lietuvos rytas“ paviešino prezidentės D.Grybauskaitės susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu.

Daugiausia dėmesio sulaukė ištrauka, kur D.Grybauskaitė parašė, kad žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie tuomet dar kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį, ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Šiemet teismas turėtų pradėti nagrinėti politinės korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pateikti Darbo ir Liberalų sąjūdžio partijoms, „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui. Jis kaltinamas davęs kyšius E.Masiuliui, Š.Gustainiui bei V.Gapšiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius