Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 08

D.Grybauskaitės reakcija į R.Sikorskio pastabas: reikalavimai nusipirkti draugystę Lietuvai nepriimtini

Lietuvos bendradarbiavimas su Lenkija turi būti lygiavertis, o primetami nurodymai ar reikalavimai nusipirkti draugystę yra nepriimtini, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip šalies vadovė komentavo Lenkijos žiniasklaidoje paskelbtą slapta įrašytą tuometinio Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio pokalbį. Jame R.Sikorskis ragino „paauklėti lietuvius“ dėl Lenkijos investicijų į naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose.

„Visada laikiausi nuostatos, kad dvišalis bendradarbiavimas, nepriklausomai nuo valstybių dydžio, turi būti lygiavertis. Su Lenkija taip pat stengiamės išlaikyti nuoširdžius ir konstruktyvius santykius. To paties tikimės ir iš jų. Iš bet kurios šalies primetami nurodymai ar reikalavimai nusipirkti draugystę – Lietuvai nepriimtini“, – antradienį teigė D.Grybauskaitė.

Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Pirmadienį portalo tvp.info paviešintas slapta įrašyto pokalbio fragmentas atskleidžia, kad Lenkija prieš 2010 metų Smolensko katastrofą rimtai svarstė Rusijai parduoti naftos koncerno „Orlen“ valdomą naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose, o vėliau, tariantis dėl galimo jos uždarymo, R.Sikorskis ragino „Orlen“ vadovą Jaceką Krawiecą „paauklėti lietuvius“.

„Noriu paauklėti lietuvius, kad negalvotų, jog ši**ti ant Lenkijos nieko nekainuos“, – per susitikimą kalbėjo R.Sikorskis. Šia citata eksministras pasidalijo ir savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ .

Tiksli pokalbio data nenurodoma, bet anksčiau skelbta, kad R.Sikorskio pokalbiai buvo slapta įrašinėjami per privačius susitikimus Varšuvos restoranuose 2013 ir 2014 metais.

Lenkija ilgus metus priekaištavo Lietuvos Vyriausybei dėl nesprendžiamų „Orlen Lietuvos“ problemų, neva blogų jos veiklos sąlygų. Ginčas išspręstas šių metų birželio pabaigoje, kai valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ ir „ Orlen Lietuva“ po ilgai trukusių derybų pasirašė susitarimą dėl krovinių vežimo geležinkeliais tarifų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius