Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 12 /14:15

D.Gudzinevičiūtė apie „Olifėjos“ veiklą: situaciją vertina prokuratūra

Seimo Antikorupcijos komisijoje trečiadienį buvo svarstomas klausimas, susijęs su sportą remti privalančia loterijų organizatore – „Olifėja“. Olimpinio komiteto vadovė Daina Gudzinevičiūtė Seimo nariams sakė, kad situaciją įvertins Generalinė prokuratūra, kuri jau paprašė komiteto dokumentų.
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Seimo nariai po 15min tyrimo „Aukso puodžiai“ posėdyje kėlė klausimus, kodėl beveik pusę „Olifėjos“ akcijų perėmė privatūs asmenys – Antanas Muraška ir Donatas Kazlauskas, nors pradžioje 100 proc. įmonės akcijų valdė Olimpinis komitetas ir bendrovė buvo įkurta sporto finansavimo tikslais.

Taip pat Seimo nariams kilo klausimų, kodėl tų pačių asmenų verslas perėmė dalį „Olifėjos“ turto. Posėdyje kelti klausimai ir dėl paramos, kurią skirsto loterijų organizatorės, skaidrumo.

Antikorupcijos komisijos vadovas Vitalijus Gailius teigė, kad anksčiau komisija dėl „Olifėjos“ veiklos jau buvo pasikreipusi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT), bet ši atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

VIDEO: D.Gudzinevičiūtė aiškinosi Seimo nariams dėl „Olifėjos“

Informaciją vertina prokurorai

Olimpinio komiteto vadovė Daina Gudzinevičiūtė Seime tvirtino, kad keliami klausimai yra seni ir kad ji tuo metu dar nevadovavo Olimpiniam komitetui. Ji tvirtino, kad informaciją šiuo metu vertina Generalinės prokuratūros viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai.

„Iki 20 metų senumo klausimas, aš vadovauju Olimpiniam komitetui tik 6 metus, taigi atsakyti į juos visus galiu remdamasi tais dokumentais, kuriuos mes turime. <...> Dar kartą noriu padėkoti už kreipimąsi į prokuratūrą, užvakar mes gavome prašymą pateikti dokumentus ir garantuoju, kad visus mūsų turimus dokumentus mes atiduosime nuoseklesniam tyrimui“, – kalbėjo D.Gudzinevičiūtė.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė 15min teigė, kad informacija yra vertinama viešojo intereso gynimo aspektu.

Kėlė klausimą dėl vagystės iš sporto

Loterijų įstatyme yra įtvirtinta nuostata, kad loterijų organizatoriai privalo dalį savo pelno skirti paramai ir labdarai – 8 procentus nuo nominalios išplatintų bilietų vertės. Paprastai tariant, 8 procentai nuo loterijų įmonės apyvartos privalo atitekti nepelno organizacijoms.

Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje Olimpinio komiteto vadovė D.Gudzinevičiūtė sakė, kad visa ši parama iš „Olifėjos“ atitenka tik Olimpiniam komitetui.

„Socdarbiečių“ frakcijos narys Algirdas Butkevičius kėlė mintį, kad galbūt būtų laikas padidinti paramos procentą, kurį loterijų organizatoriai privalo skirti nepelno organizacijoms. Jis taip pat tvirtino, kad dėl „Olifėjos“ veiklos teisėsauga per eilę metų turėjo gauti ne vieną skundą.

„Niekada negavom tokio atsakymo, kad būtų pažeidimai“, – sakė A.Butkevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Seimo narys, „valstietis“ Kęstutis Smirnovas tvirtino, kad yra kreipimasis į Vyriausybę, kuri ieško galimybių, kaip užtikrinti skaidrų loterijų organizatorių paramos skirstymą. Tačiau parlamentaras taip pat sakė, kad reikia džiaugtis „Olifėjos“ veikla.

„Problemos nebūtų, jeigu jie būtų bankrutavę. <...> Reikia džiaugtis, kad įmonė dirba, yra pelnas ir didelė parama skiriama sportui“, – kalbėjo K.Smirnovas.

Konservatorė Agnė Bilotaitė prašė D.Gudzinevičiūtės įvertinti susiklosčiusią situaciją ir priimtus sprendimus dėl „Olifėjos“ veiklos.

„Man atrodo, kad tai yra vagystė iš sporto bendruomenės. Jeigu žiūrėtume pagal elementarią verslo logiką, tie sprendimai, kurie buvo priimti, tos schemos, jos atrodo nusikalstamos ir kažkas pasidarė milijonieriais ir yra turtingiausių žmonių sąraše“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

D.Gudzinevičiūtė atsakė negalinti vertinti situacijos: „Vertinimą, kiek iš užvakar gauto laiško supratau, atliks prokuratūra. Aš negaliu vertinti buvusių priimtų sprendimų, kurie buvo priimti prieš 15 metų ir tikrai nežinau, kas tai lėmė, galiu remtis tik dokumentais. Remdamasi dokumentais, galiu pasakyti, kad nieko nelogiško ir nesuprantamo neradau. O teisinį vertinimą atliks prokuratūra.“

Įžvelgia nuolatinį interesų konfliktą

Konservatorius Jurgis Razma įžvelgė nuolatinį interesų konfliktą. Mat „Olifėjai“ vadovauja Antanas Muraška ir Donatanas Kazlauskas. Tie patys verslininkai turi privatų įmonių tinklą, į kurį teka „Olifėjos“ pinigai. Taigi verslininkai vienu metu yra abiejose barikadų pusėse.

„Tai yra nuolatinis interesų konfliktas. Nes kaip „Olifėjos“ vadovas jis (Muraška, – 15min) turėtų siekti iš aptarnaujančios įmonės kuo pigesnių paslaugų, bet kaip jos didysis akcininkas, jis visai kitaip mato situaciją. Čia, manau, yra nenormali tvarka. Visiškai nepriklausomi žmonės turėtų vadovauti „Olifėjai“, – sakė J.Razma.

D.Gudzinevičiūtė nurodė, kad sandoriai tarp įmonių yra audituojami nepriklausomų vertintojų: „Įstatymai leidžia turėti įvairių įmonių akcijas. <...> Tai yra audituojama .“

J.Razma atsakė, kad auditas visko sužiūrėti negali. Jis klausė Olimpinio komiteto vadovės, kodėl jai patinka toks nuolatinis interesų konfliktas.

„Įmonė dirba pelningai ir netgi labai pelningai“, – replikavo D.Gudzinevičiūtė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

V.Gailius pasiūlė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ši įvertintų rizikas, galimus „Olifėjos“ vadovų interesų konfliktus ir atliktų visą loterijų teisinės aplinkos antikorupcinį vertinimą.

„Mes galime paprašyti įvertinti keliamas abejones dėl galimų rizikų ir kaip kompetentinga institucija pasakys, mes tuomet vertinsim. <...> Išsamaus ir kompetentingo visos teisinės aplinkos antikorupcinio vertinimo nebuvo atlikta“, – kalbėjo V.Gailius.

Antikorupcijos komisija galiausiai nusprendė sulaukti Generalinės prokuratūros išvadų, taip pat kreiptis į STT dėl antikorupcinio vertinimo ir į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl galimo neskaidraus paramos skirstymo ir šioje srityje naudojamų schemų.

Olimpinis komitetas: D.Gudzinevičiūtė palaiko diskusiją apie finansus

Trečiadienio popietę Olimpinis komitetas išplatino pranešimą spaudai, kuriame buvo pateikta D.Gudzinevičiūtės nuomonė apie visuomenėje kilusias diskusijas dėl „Olifėjos“ veiklos.

Pasak pranešimo spaudai, D.Gudzinevičiūtė teigiamai vertina viešai keliamus klausimus, o politikų norą domėtis sporto finansavimu laiko netgi privalomu.

Anot D.Gudzinevičiūtės, viešai kilusi diskusija apie komitetui priklausančios loterijos organizatorės veiklą, yra puiki galimybė pagaliau užkirsti kelią bet kokiems gandams, jau eilę metų galimai klaidinantiems Seimo narius.

„Asmeniškai esu patenkinta sudaryta galimybe pagaliau atsakyti į pastaruosius kelerius metus Seimo koridoriuose sklandančius gandus <...>. Esu dėkinga Seimo nariams, pradėjusiems tuo domėtis bei esu tikra, kad kiekvienas klausimas, susijęs su Olimpinio komiteto skaidrumu, tikrai turės aiškų ir konkretų atsakymą, nes kitaip ir negali būti”, – sako ji.

Anot Olimpinio komiteto pranešimo, „Olifėja“ vien per pastaruosius šešerius metus komitetui skyrė daugiau nei 31 milijoną eurų paramos, pagal šalyje galiojančius loterijų įstatymus, dar papildomai 9 milijonus eurų išmokėjo dividendais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos tautinis olimpinis komitetas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos tautinis olimpinis komitetas

„Deja, pastarieji keleri metai yra labai sunkūs visai sporto bendruomenei. <...> Maža to, dabar aiškėja, kad jau pradedama skaidyti sporto bendruomenė, prisidengiant keliais asmenimis, nusitaikiusiais į sporto infrastruktūros valdymą ar eiliniu, kenksmingu sportui įstatymo projekto stūmimu Seime, tiesiogiai klaidinant Seimo narius”, – pabrėžė D.Gudzinevičiūtė.

Kviečiame užsukti į specialų „Aukso puodžių“ polapį, kur rasite laimės ratą. Šis laimės ratas nepadės jums laimėti milijono, bet atskleis istorijas, kaip milijonieriais tapo du verslininkai.

15min tyrimas „Aukso puodžiai“ atskleidė, kad sportą remti privalanti loterijų organizatorė „Olifėja“ milijonieriais pavertė du žmones – Antaną Murašką ir Donatą Kazlauską.

Įmonę kontroliuoja Olimpinis komitetas, taigi pusė loterijų verslo pelno turi atitekti sportui.

Tačiau būdami smulkiaisiais „Olifėjos“ akcininkais, A.Muraška ir D.Kazlauskas iš pastarosios įmonės pinigų išsiaugino nuosavą įmonių tinklą. Jis per 15 metų uždirbo dešimtis milijonų eurų pelno, kurio olimpiečiai pasiekti negali.

15min nuotr./Antanas Muraška ir Donatas Kazlauskas
15min nuotr./Antanas Muraška ir Donatas Kazlauskas

Ilgainiui A.Muraškos ir D.Kazlausko nuosavas verslas pelningumu pralenkė ir pačią „Olifėją“. Milijonai už įvairias paslaugas iš „Olifėjos“ į šių asmenų verslą teka iki šiol.

A.Muraška su D.Kazlausku tvirtina, kad Lietuvos sporto atžvilgiu jie elgėsi sąžiningai. Esą šiuose versluose „Olifėja“ dalyvauti nė negalėjusi, esą įstatyme buvo įtvirtinti draudimai. Esą jų nuosavas verslas „Olifėjai“ irgi buvo naudingas, padidino įmonės apyvartą, nuo kurios ir skaičiuojami sporto pinigai. Platesnius „Olifėjos“ komentarus galite rasti čia.

VIDEO: 15min tyrimas: aukso puodžiai – tikrieji olimpinės loterijos čempionai

Taip pat 15min tyrimas parodė ir kitą dalyką – Seimo nariai jau trečią kadenciją žada skaidrinti loterijų veiklą.

Valstybės institucijos – nuo STT iki Valstybės kontrolės dar prieš dešimtmetį įspėjo politikus, kad dabar galiojantys įstatymai sudaro prielaidas loterijų organizatorių piktnaudžiavimui ir net korupcijai. Tačiau parlamentarai šios problemos neišsprendė iki šiol. Kai Seime vykdavo įstatymų svarstymai, pokyčiams aktyviai priešinosi ir Olimpinis komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius