Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 21

D.Kaminskas apie korupcijos bylą: liberalai nepatikėjo „pasakėlėmis iš rūsio apie paskolas“

Kaip savivaldos rinkimuose Liberalų sąjūdis atsikratys politinės korupcijos bylos šleifo? Tokio klausimo liberalai sulaukė šeštadienį per partijos suvažiavimą. Diskusijos dalyviai tikino, kad Liberalų sąjūdis atsinaujino, turi naujus lyderius, o ir apskritai esą reikia laukti galutinio teismų sprendimo.
Dovydas Kaminskas
Dovydas Kaminskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šeštadienį netoli Vilniaus vyko 14-asis valdančiojo Liberalų sąjūdžio suvažiavimas. Jo metu diskutuota apie 2023-iems metams partijos keliamus tikslus.

2023 metais Lietuvoje vyks savivaldos rinkimai.

Vadinamojoje „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) politinės korupcijos byloje įtarimų kyšininkavimu ir prekyba poveikiu sulaukęs Liberalų sąjūdis buvo išteisintas, tačiau Generalinė prokuratūra nuosprendį apskundė aukštesnei instancijai.

Byloje išteisintas ir kyšio ėmimu kaltintas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis tikinęs, jog pinigai buvo ne kyšis, o paskola.

Kaip partija per savivaldos rinkimus atsikratys šios rezonansinės bylos šleifo?

V.Gailius: kalbėsim, kai bus neskundžiamas nuosprendis

Atsakydamas į šį klausimą, Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius ragino prisiminti Konstituciją.

„Siūlyčiau prisiminti Konstituciją. Kalbėsim tada, kai bus galutinis, neskundžiamas sprendimas. O šiandien apie tai kalbėti bet kuriam politikui, gerbiančiam Konstituciją, yra tabu“, – komentavo jis ir teigė, jog gerbia teismo sprendimą.

Liberalų kandidatas į Klaipėdos merus Saulius Budinas tikino iš gyventojų tokio klausimo apie šleifą išvis nesulaukiantis.

„Praėjusiuose Seimo rinkimuose mums šito klausimo praktiškai neuždavinėjo, – sakė jis. – Realiai mes tokio klausimo net ir nesulaukiame po šito teismo sprendimo. O jeigu sulauksim, situacija yra tokia, kad galutinio sprendimo dar nėra.“

Realiai mes tokio klausimo net ir nesulaukiame po šito teismo sprendimo.

Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas teigė, jog liberalai nepatikėjo „pasakėlėmis iš rūsio apie paskolas“.

„Aš dalyvavau rinkimuose būtent po visų tų įvykių. <...> Tikiuosi, kad tas žmogus, kuris padarė nusižengimą pagal Baudžiamąjį kodeksą (BK), bus nubaustas taip, kaip priklauso pagal BK. Nei teismas, nei čia esantys žmonės, nei visuomenė nepatikėtų tomis pasakėlėmis iš rūsio apie paskolas ir panašiai.

Niekas tuo nepatikėjo, liberalai irgi tuo nepatikėjo, nė vienas nepatikėjo. Bet kitas klausimas, kur yra procese padarytos klaidos, kad turime tai, ką turime – dar didesnį neteisingumo jausmą visuomenėje, kuris yra esminis turbūt“, – dėstė D.Kaminskas.

E.Rudelienė: partiečiai pasitiki naujais vadovais

Pasak Seimo liberalės Editos Rudelienės, nuo politinės korupcijos bylos pradžios Liberalų sąjūdis pasikeitė, atsinaujino, užaugo nauji lyderiai.

„Tie, kurie liko žmonės, mūsų partijos nariai tiki ir dabartiniais jos vadovais, pasitiki jais. Pasikeitė politikų karta, žmonės, kurie dabar vadovauja partijai, Viktorija [Čmilytė-Nielsen] – kaip ji gali būti susijusi su praeitimi?“ – klausė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edita Rudelienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edita Rudelienė

Liberalų sąjūdis, pasak politikės, yra pasiruošęs keliauti į rinkimus.

„Tas prikaišiojimas, ieškant prie ko prisikabinti, visą laiką bus, bet mes šiandien dienai esame kaip niekad išsigryninę ir stiprūs“, – kalbėjo E.Rudelienė.

„Esam kur kas daugiau negu vien tik ši tema“

Liberalai diskutavo ir apie Civilinės sąjungos įstatymo projektą, kuris Seime artimiausiu metu bus teikiamas vietoje Partnerystės įstatymo pataisų.

Pastarųjų pateikimas Seime žlugo, projekto nepalaikė ir trys Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai: Juozas Baublys ir Jonas Varkalys balsavo „prieš“, Viktoras Pranckietis susilaikė.

Nors įteisinti partnerystę liberalai įsipareigojo rinkimų programoje.

Kaip dabar bus su Civilinės sąjungos projektu?

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./XIV-asis Liberalų sąjūdžio suvažiavimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./XIV-asis Liberalų sąjūdžio suvažiavimas

„Vienintelis pasiteisinimas, kodėl galima nebalsuoti už šį projektą, jeigu nėra priekaištų jo kokybei, jei yra kažkokie religiniai įsitikinimai, kurie neleidžia to padaryti“, – per suvažiavimą kalbėjo D.Kaminskas.

„Visa kita, kad manęs nebeišrinks, yra politinio integralumo trūkumas“, – pridūrė jis.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė E.Rudelienė sakė besijaučianti prastai, kad trys jos frakcijos kolegos nepalaikė Partnerystės įstatymo projekto pateikimo.

Bet, anot jos, liberalai yra „daugiau negu vien tik ši tema“.

„Esame skirtingi ir nebūtinai kiekvienas kiekvienam partijos punktui nepritaria. Yra kai kurių kolegų, kurie nepritaria būtent tam punktui. Šiandien juos paimti ir smerkti gal dėl religijos, gal dėl kažko kito... Na, jie nepritaria ir nebalsavo. Ir taip, diskusijų kyla įvairių.

Šiandien juos paimti ir smerkti gal dėl religijos, gal dėl kažko kito... Na, jie nepritaria ir nebalsavo.

Bet mes Liberalų sąjūdis esam kur kas daugiau negu vien tik ši tema. Mes turime daugiau temų apie ką kalbėti. Mes, jeigu kalbame apie žmogaus teises, daugiau kalbame apie vyrų ir moterų teises, kad moterys turėtų lygias galimybes“, – kalbėjo politikė.

Ji ragino gerbti partiečius, kurie turi kitokią nuomonę: „Dėl to, kad esame skirtingi, man atrodo, šiandien mes esame kur kas stipresni“.

Liberalų suvažiavime šeštadienį dalyvavo Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Koalicijos partnerių ji prašė palaikyti Civilinės sąjungos įstatymo projektą Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius