Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 23 /16:28

Dalia Grybauskaitė apie NSGK tyrimą: naudingas politinės korupcijos bylos įtariamiesiems ir dabartiniams valdantiesiems

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė interviu delfi.lt sako, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliekamas tyrimas neturės jokių teisinių pasekmių ir bus tik politinis senų įvykių įvertinimas. O kapstymasis po praeitį, pasak šalies vadovės, dabar naudingiausias „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos įtariamiesiems ir valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, kurios ryšiai su verslu netiriami.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Labiausiai bus naudinga įtariamųjų gynybai ir dabartiniams valdantiesiems, nes galima dešimties metų senumo informaciją volioti įvairiais atspalviais ir būdais, tad manyčiau, kad šie du interesantai labiausiai ir laimi“, – delfi.lt paklausta, ką mano apie kalbas, kad dalies Valstybės saugumo departamento (VSD) išslaptintos pažymos paviešinimas yra naudingiausias jai pačiai, atsakė D.Grybauskaitė.

Ji tikino, kad bet kokiu atveju Seimo komiteto atliekamas tyrimas dėl verslo įtakos politikams teisinių pasekmių neturės, o bus tik politinis dešimtmečio senumo įvykių vertinimas.

„Ir dar kitas akcentas – viskas, ką dabar turi komitetas, yra ta medžiaga jau panaudota teisėsaugai ir teisėsaugos rankose tirta, daryti tyrimai, kad bylos pasiektų teismą. Kad būtų suprantama, galima pasakyti, kad dabar vyksta politinis informacijos atrajojimas, tai yra antrinis panaudojimas, ir tai dar kartą įrodo, kad šis tyrimas jokių teisinių pasekmių neturės, išskyrus politinius skandalus, politinius burbulus ir bus panaudotas gynybai“, – teigė D.Grybauskaitė.

Todėl prezidentė ragina politikus ir VSD būti atsargiems, kai spręs, kiek informacijos išslaptinti.

„Kur yra didelė rizika, kad viską, ką VSD ar teisėsaugos institucijos, kur nuėjo grifos, slaptumo grifos, gali ir bus, garantuotai bus, panaudota gynybai“, – sakė prezidentė.

Taip pat ji piktinosi, kad Seimo komiteto tyrimas yra selektyvus, nes jis neaprėpia dabartinių valdančiųjų santykių su verslu.

„Bet apie dabartinę situaciją, kai matome verslą, dalyvaujantį tiesiogiai politikoje dabar Seime, kai matome žemgrobystės elementus, žemių koncentraciją, tiesioginį susiliejimą dabar „Agroverslo“ su politika, šitas dabar yra visiškai ignoruojama. Mes matome selektyvų tyrimą. Ir tai turime visi suprasti“, – sakė ji.

R.Karbauskis su prezidente nutarė nebesusitikinėti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis jau anksčiau trečiadienį pareiškė, kad su juo siejamas verslas niekada nesielgė taip, kaip elgėsi „MG Baltic“.

„Su manimi siejamas verslas niekada nesielgė taip, kaip elgėsi „MG Baltic“. Aš niekada nesielgiau ir nesielgsiu taip, kaip elgėsi politinės korupcijos skandalo dalyviai – konservatorių, liberalų ir „darbiečių“ lyderiai. Su manimi siejamo verslo interesas labai aiškus, seniai visiems žinomas. Niekada nedalyvauju svarstymuose, posėdžiuose, sprendimų priėmimuose, kuriuose sprendžiama dėl žemės ūkio“, – rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Be to, R.Karbauskis šią savaitę davė interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Patriotai“, kur pasakojo, kad su prezidente iki jos kadencijos pabaigos nesusitiks, nes jam neįtinka D.Grybauskaitės reputacija.

R.Karbauskis tikino, kad prezidentė norėjo su juo susitikti iškart po to, kai buvo paskelbtas jos susirašinėjamas su kyšininkavimu kaltinamu buvusiu Liberalų sąjūdžio pirmininku Eligijumi Masiuliu. Tačiau R.Karbauskis sakė griežtai atsisakęs su šalies vadove pasimatyti.

Jis tikino, kad gal dar elgtųsi kitaip, jei prezidentė nebūtų ėmusis moralizuoti dėl buvusio žemės ūkio ministro Broniaus Markausko galimybių eiti šias pareigas po to, kai jo šeima be savininkų leidimo dirbo svetimą žemę.

„Aš taip ir reaguoju, kaip žmogus, kaip žemaitis šiuo atveju, kad sakau: „Ne. Viskas. Taškas. Uždarėm“, – laidai „Patriotai“ sakė „valstiečių“ pirmininkas.

Nuo Seimo rinkimų su prezidente R.Karbauskis sako išvis susitikęs tik 3-4 kartus. Tačiau dabar sako nematantis reikalo susitikinėti su D.Grybauskaite, nebent paaiškėtų, kad laiškai E.Masiuliui nėra autentiški.

R.Karbauskis tikino, kad iki šiol abejoja, ar dėl laiškų E.Masiuliui prezidentei neturėtų būti organizuojama apkalta.

„R.Pakso byla nelabai kuo skiriasi, o gal net menkesnė“, – vėliau delfi.lt konferencijoje lygino R.Karbauskis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas delfi.lt konferencijoje trečiadienį dar sakė, kad tyrimas dėl verslo ir politikų ryšių nebūtų pradėtas be premjero Sauliaus Skvernelio, kuris gaudavo tarnybų pateikiamą informaciją, iniciatyvos.

Pasak jo, nepagrįsti ir prezidentės pareiškimai, kad tyrimas yra selektyvus. Esą prezidentei gal ir nepatinka, kad tiriama konservatorių ir liberalų veikla, tačiau būtent jie buvo pagrindiniai veikėjai, nederamai artimai bendravę su verslu.

Taip pat R.Karbauskis nurodė, kad NSGK tyrimo išvados ir VSD išslaptinta pažyma jau niekaip negali padėti gintis kaltinamiesiems kyšininkavimo byloje, nes ji jau po dviejų savaičių bus pradėta nagrinėti teisme.

Pats R.Karbauskis pasakojo taip pat po 2016 m. Seimo rinkimų sulaukęs kvietimo susitikti su „MG Baltic“ vadovais, tačiau atsisakęs į jį vykti.

Kita vertus jis gynė koalicijos partnerį, buvusį premjerą socdarbietį Gediminą Kirkilą, kad šis esą kaip premjeras negalėjo nesusitikti su „MG Baltic“ atstovais. R.Karbauskis tikino, kad ir teniso kortų statybos, dėl kurių, kaip teigiama VSD pažymoje, D.Mockus galėjo spausti G.Kirkilą buvo ne „MG Baltic“, o visuomenės interesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius