Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 26

Dalia Grybauskaitė: migracijos problemas reikės spręsti rimčiau

Europos Vadovų Tarybos (EVT) sprendimas per dvejus metus iš Graikijos ir Italijos į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis perkelti 40 tūkst. pabėgėlių yra simbolinis, sako Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ji teigia, kad migracijos problemas ateityje reikės spręsti rimčiau.

„Šis veiksmas daugiau yra simbolinis, mes demonstruojame ir rodome solidarumą su Pietų valstybėmis, – penktadienį Žinių radijui sakė prezidentė. – Tai yra europietiškas principas.“

„Na, o spręsti migracijos politiką reikia tikrai daug rimčiau, darant įtaką sienų apsaugos, prekybos žmonėmis tinklų naikinimu, pabėgėlių grąžinimo ir readmisijos politikai“, – pridūrė ji.

Anot prezidentūros pranešimo, konkrečioms šalims narėms skiriamas pabėgėlių skaičius bus nustatytas, kai iki liepos pabaigos dėl to sutars Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų taryba.

VIDEO: Dalia Grybauskaitė Europos Vadovų Tarybos posėdyje

D.Grybauskaitė džiaugėsi, kad sprendimas Europos vadovų lygmeniu buvo priimtas solidarumo pagrindais ir dar kartą sukritikavo Europos Komisiją, kuri anksčiau siūlė pabėgėlius paskirstyti kvotomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Sirijos kertą sieną į Turkiją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai

„Svarbiausia, kad skaičius yra, svarbiausia – savanoriškumo principas. Komisijos primetimas atskirų skaičių kiekvienai šaliai jėga nesuveikė“, – pridūrė ji.

Lietuvos Vyriausybė yra patvirtinusi, kad Lietuva per dvejus metus galėtų savanoriškai priimti iki 250 prieglobsčio prašytojų. Tuo metu Europos Komisija Lietuvai yra siūliusi priimti iki 710 pabėgėlių.

Kiekviena šalis už perkeliamus asmenis gautų finansavimą iš ES Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo. Už vieno pabėgėlio perkėlimą priimančiai valstybei būtų mokama 6 tūkst. eurų vienkartinė išmoka. Prezidentūros pranešime taip pat pažymima, kad iš ES struktūrinių fondų 2014-2020 metais Lietuvai skirta 10,8 mln. eurų prieglobsčio sistemos plėtrai ir pabėgėlių integracijai bei grąžinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius