-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 30

Dalia Grybauskaitė paragino atsisakyti veto teisės JT Saugumo Taryboje dėl nusikaltimų žmogiškumui

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba turėtų atsisakyti veto taikymo genocido, žiaurių nusikaltimų, nusikaltimų žmogiškumui ir karo nusikaltimų atvejais, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos tribūnoje
Dalia Grybauskaitė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos tribūnoje / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Tai ji pareiškė antradienį Niujorke, per JT Generalinės Asamblėjos sesiją.

„Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl Srebrenicos žudynių minėjimo ar tribunolo dėl MH17 lėktuvo numušimo vetavimas yra nepateisinamas ir įžeidžia aukų atminimą. Jis taip pat kelia klausimų dėl tokios Saugumo Tarybos, kokia ji yra šiandien, tinkamumo. Kad išliktų pasitikėjimas Taryba, mažiausia, ką ji gali padaryti – tai nutraukti veto taikymą genocido, žiaurių nusikaltimų, nusikaltimų žmogiškumui ir karo nusikaltimų atvejais“, – tvirtino D.Grybauskaitė.

Anot D.Grybauskaitės, jei užsimerkiama prieš nusikaltimus, jie nedingsta, bet plinta, auga ir pagaliau nugali.

Paminėti žudynes Sebrenicoje ir surengti tribunolą dėl keleivinio lėktuvo numušimo Rytų Ukrainoje JT Saugumo Taryboje prieštaravo Rusija.

Anot D.Grybauskaitės, jei užsimerkiama prieš nusikaltimus, jie nedingsta, bet plinta, auga ir pagaliau nugali.

„Mūsų kolektyvinis nesugebėjimas ginti pagrindinių Ukrainos nepriklausomybės, suverenumo, vienybės ir teritorinio vientisumo principų turėtų toli siekiančių neigiamų pasekmių tarptautinei tvarkai. Okupuotose Ukrainos, Gruzijos ar Moldovos teritorijose gausu raudonųjų linijų, kurias nubrėžėme, bet dėl kurių niekada nesiėmėme veiksmų“, – kalbėjo Lietuvos vadovė.

Ji retoriškai klausė, kaip būtų susiklostę įvykiai, jeigu Saugumo Taryba būtų galėjusi užtikrinti tinkamą humanitarinę pagalbą Sirijoje, jeigu būtų ėmusis priemonių nutraukti kasetinių sprogmenų naudojimą ir užtikrinti atsakomybę už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus ir jų niekinimą.

„Saugumo Taryba to nepadarė ir milijonai sirų turėjo bėgti. Ginant nusikaltėlius, keturiais balsais vetavus rezoliucijas dėl Sirijos, nebuvo nieko padaryta, kad situacija būtų išspręsta. Todėl šiandien turime didžiausią humanitarinę krizę pasaulyje“, – sakė prezidentė.

Ji priminė, kad Jungtinių Tautų Chartijos principai Europos viduryje buvo pažeisti be jokių padarinių.

„Praėjusiais metais Rusija aneksavo Krymą. Kremlius siekia perrašyti istoriją ir perbraižyti pokarinės Europos sienas“, – iš JT tribūnos teigė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, greta moderniausio informacinio, hibridinio ir kibernetinio karo gyvuoja taip pat primityviausios ir brutaliausios egzekucijos.

„XXI amžiuje grupuotės „Islamo valstybė“ nusikaltėliai vergų rinkose prekiauja moterimis ir mergaitėmis ir prieš jas yra smurtaujama neišpasakytai baisiais būdais“, – kalbėjo Lietuvos prezidentė.

„Negalime vienu metu laikytis JT Chartijos ir ignoruoti jos pažeidimus“, – pabrėžė ji.

Apie permainų būtinybę JT Saugumo Taryboje per Generalinę Asamblėją užsiminė ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius