Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 25 /16:34

Dalis „tvarkiečių“ reiškia nepasitikėjimą R.Žemaitaičiu, šaukiasi R.Pakso sugrįžimo

Daugiau negu pusė partijos „Tvarka ir teisingumas“ tarybos narių savaitgalį pareiškė nepasitikėjimą partijos pirmininku Remigijumi Žemaitaičiu. Jie nurodo, kad mato vienintelę galimybę – kreiptis į Rolandą Paksą „dėl partijos ateities išsaugojimo“.
Remigijus Žemaitaitis, Rolandas Paksas
Remigijus Žemaitaitis, Rolandas Paksas

Pats R.Paksas 15min sakė, kad situacija partijos viduje jam kelia didelį nerimą, tačiau teigė R.Žemaitaičio, kol šis nepatyrė išbandymo rinkimais, kritikuoti nenorintis. Apie grįžimą į partijos pirmininkus kol kas R.Paksas sakė negalvojantis.

R.Žemaitaitis 15min savo ruožtu teigė partijos tarybos narių pareiškimo nesureikšminantis. Partijos pirmininko teigimu, juo skundžiasi tie partijos nariai, kurie nenori prarasti įtakos, taip pat tie, kurie yra nepatenkinti Petro Gražulio narystės partijoje sustabdymu.

Kaltina R.Žemaitaitį pigaus populiarumo ieškojimu

Apie tai, kad nepasitiki partijos pirmininku, 15min savaitgalį pranešė „tvarkiečių“ tarybos narys, buvęs Pagėgių meras Kęstas Komskis, 2016 m. pabaigoje už balsų pirkimą pašalintas iš Seimo. Anot jo, apie nepasitikėjimą R.Žemaitaičiu partijos buvo paskelbta šeštadienį vykusiame partijos valdybos posėdyje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rolandas Paksas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rolandas Paksas

K.Komskis nurodė, kad pareiškime teigiama, jog partijos „Tvarka ir teisingumas“ dabartinis veiklos neapibrėžtumas gali būti laikomas politinio atsakingumo stoka.

„Aiškėja, jog partijos vadovybė nepajėgia deramai įvertinti politinio konteksto ir konstruktyviai dirbti žmonių labui. Blaškymasis, pigaus populiarumo vaikymasis ir „flirtas“ su destruktyviai veikiančia opozicija jau nustelbė pareigą atstovauti partijos idėjines bei vertybines nuostatas, kurios buvo formuotos ilgus metus“, – sakoma pareiškime.

Taip pat jame skundžiamasi „abejotinais sprendimais ir veiklos metodais, nukreiptais prieš atskirus partijos narius“, teigiama, kad partijoje vyrauja intrigos ir sklinda apkalbos, o politinio pasitikėjimo kreditas yra išnaudotas.

„Eiliniai partijos nariai laukia konstruktyvių organizacinių priemonių mobilizuojant skyrius ir visą partiją artėjančių savivaldos rinkimų fone, tačiau štabo vadovo destruktyvi veikla kelia rimtą susirūpinimą. Grupė partijos valdybos narių jau yra išsakiusi savo poziciją dėl politinio nepasitikėjimo procedūros dabartiniu partijos pirmininku, tačiau jokių teigiamų poslinkių iki šiol nematyti“, – sakoma pareiškime.

Dokumente taip pat teigiama, kad artimiausiu metu turi būti sušauktas kongresas, kuris spręstų „principinius partijos perspektyvos klausimus“.

„Mes, žemiau pasirašiusieji matome vienintelę galimybę šiame sudėtingame „Tvarkai ir teisingumui“ veiklos etape kreiptis į Prezidentą Rolandą Paksą dėl partijos ateities išsaugojimo“, – rašoma pareiškime, kurį, anot K.Komskio, parašais patvirtino beveik du trečdaliai „tvarkiečių“ tarybos narių.

K.Komskis: R.Žemaitaitis elgiasi nesolidžiai

Pirmadienį 15min susisiekus su K.Komskiu ir pasiteiravus, kokie konkrečiai R.Žemaitaičio veiksmai iššaukė tarybos nepasitikėjimą, šis pirmiausia paminėjo pirmininko asmenybę.

„Elgiasi labai, kaip sakant, nesolidžiai, ne kaip pirmininkui priklausytų. Asmeninių sąskaitų suvedinėjimas vyksta partijoje“, – sakė K.Komskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstas Komskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstas Komskis

Paaiškėjus, kad P.Gražulis turi nesantuokinį vaiką, R.Žemaitaitis ketvirtadienį jį pavadino menkysta bei mažu žemo intelekto parazitėliu ir pasiūlė mesti iš partijos. Paklaustas, ar omenyje turimas partijos valdybos sprendimas sustabdyti P.Gražulio narystę ir griežti R.Žemaitaičio pasisakymai jo atžvilgiu, K.Komskis sakė, kad kalba ne tik apie tai.

„Dėl P.Gražulio, aišku, yra paminėtas ir P.Gražulis, nes buvo ir valdybos posėdyje kalbant pasakyta, ar čia tikrai tas variantas, kur turėtų spręsti pats pirmininkas, ar tikrai, sakykim, turėtų patylėti“, – sakė K.Komskis.

Dėl P.Gražulio, aišku, yra paminėtas ir P.Gražulis, nes buvo ir valdybos posėdyje kalbant pasakyta, ar čia tikrai tas variantas, kur turėtų spręsti pats pirmininkas, ar tikrai, sakykim, turėtų patylėti.

Buvęs Pagėgių meras sakė nesantis patenkintas ir organizacinių klausimų tvarkymu partijoje. „Praktiškai pusantrų metų, kol partijai vadovauja R.Žemaitaitis, partijoje išvis niekas nevyksta. Partija yra matoma per R.Žemaitaitį tik, kad R.Žemaitaitis dirba, bet visa partija stagnuoja“, – sakė K.Komskis.

Anot buvusio Seimo nario, į R.Žemaitaitį jau buvo kreipęsi ir partijos valdybos nariai, tačiau reakcijos nebuvo sulaukta.

„Prieš gerą mėnesį valdybos nariai kreipėsi į patį R.Žemaitaitį, kad baigtų politikuoti, dergti partijos narius. Konkrečiai ten buvo pasisakymai ir dėl prezidento Rolando Pakso vienokių ar kitokių, jis pradėjo komentuoti, ten judėjimai blogai, dar kažkas“, – sakė K.Komskis.

Greičiausiai turimas omenyje R.Žemaitaičio 2018 m. gegužės pradžios pasisakymas, kuomet jis, kalbėdamas apie R.Pakso ir P.Gražulio kuriamą visuomeninį judėjimą, prabilo apie „partijos skaldymą“ ir politikus apkaltino dviveidiškumu.

Anot K.Komskio, pareiškimą pasirašė 53 iš 91 partijos tarybos nario, ir pasirašiusieji pasisako už tai, kad į partijos pirmininko postą grįžtų Rolandas Paksas. Vėl partijos pirmininku būti išrinktas, pasak K.Komskio, jis galėtų būti partijos kongreso, kuris vyks dar šiemet, metu.

„Kviečiame Rolandą Paksą dalyvauti, Remigijaus Žemaitaičio vadovavimo stilius nėra demokratiškas“, – sakė K.Komskis.

R.Žemaitaitis reaguoti neketina

Portalui 15min susisiekus su R.Žemaitaičiui, šis iš karto atkreipė dėmesį, kad nors šeštadienį partijos valdybos posėdyje metu pareiškimas išties buvo perskaitytas, valdybos nariai nematė jokių parašų ir net nesuprato, ko juo siekiama.

15min nuotr./Petras Gražulis ir Remigijus Žemaitaitis
15min nuotr./Petras Gražulis ir Remigijus Žemaitaitis

„Jie perskaitė kažkokį savo laišką ir niekas nematėme nei parašų, nei teksto, nieko absoliučiai. Ir jie prezidentui Rolandui Paksui adresavo tą laišką. Dėl to mes nelabai likom ten visi supratę, ką jie nori pasakyti, ko jie nori“, – sakė R.Žemaitaitis.

Partijos pirmininkas sakė, kad šia iniciatyva užsiimantys žmonės yra daugiausia tie, kurie dėl nesugebėjimo dirbti komandoje bei susikompromitavimo buvo „nustumti į šalį“.

„Partijoje suformuota nauja dauguma ir prezidiumas, ir valdyba, renkami skyrių pirmininkai, ruošiamasi savivaldos rinkimams, ir kai kurie tiesiog yra nepatenkinti, kad yra nustumiami už praeities veiklą. Tas pats K.Komskis skambėjo balsų pirkimuose, visuose kituose atvejuose, tai natūralu, kad žmogui kyla pasipiktinimo banga“, – sakė R.Žemaitaitis.

Tas pats Komskis skambėjo balsų pirkimuose, visuose kituose atvejuose, tai natūralu, kad žmogui kyla pasipiktinimo banga.

Pasak partijos pirmininko, žmonės, nepatenkinti juo, šeštadienį buvo nepatenkinti ir P.Gražulio narystės partijoje sustabdymu. Į pareiškimą jis sakė reaguoti neketinantis ir priminė, kad jo netgi nematė.

„Ką tu ten reaguosi... Čia tas pats, kaip į P.Gražulį reaguoti. Lygiai tas pats. Jei jie surinktų parašus, adresuotų mums, valdybai, prezidiumui, gali tada žiūrėti, skaityti, o dabar...“, – sakė politikas.

Pasak R.Žemaitaičio, partijos kongresas turėtų įvykti spalį arba lapkritį, jo metu vyks ir partijos pirmininko rinkimai.

R.Žemaitaitis sakė, kad laiško iniciatoriai labai nori, kad pirmininkas būtų renkamas taryboje, nors šiuo metu ketinama pirmą kartą pirmininką rinkti tiesiogiai skyriuose.

Partijos pirmininkas patvirtino ketinantis siekti perrinkimo, nepaisant tarybos narių nepasitenkinimo „Turiu daug skyrių palaikymą, didžiausi skyriai palaiko, tai Prienai, Raseiniai Žemaitija, Telšiai, Mažeikiai, patys didžiausi skyriai. Būtų kvaila šitiek pasiekus, iš minuso partijai pakilus pasitraukti“, – sakė R.Žemaitaitis.

R.Paksas partijoje pasigenda vienybės

Portalui 15min pirmadienį susisiekus su R.Paksu, šis patvirtino pareiškimą skaitęs, tačiau jame raginimo grįžti būtent į partijos pirmininko postą neįžvelgęs.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Paksas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Paksas

„Aš nesu raginamas tapti partijos pirmininku. Tarybos nariai kviečia mane prisidėti sprendžiant susiklosčiusią situaciją, kiek aš suprantu.

Aš nesu raginamas tapti partijos pirmininku. Tarybos nariai kviečia mane prisidėti sprendžiant susiklosčiusią situaciją, kiek aš suprantu.

Šiuo atveju aš galėčiau padėti gal patarimais ar kažkokiomis idėjomis, dar kažkuo. Aš asmeniškai suprantu šitokį dalyką, o ne kad, sakykime, tiesmukišką pasakymą, kad va, tu turi grįžti į pirmininkus, kitaip bus ten vienaip ar kitaip“, – sako R.Paksas.

Jo teigimu, partijoje susiklosčiusi situacija jam kelia nerimą.

„Leitmotyvas laiško yra, kad kviečiama keisti kryptį. Ta prasme, raginamas partijos pirmininkas atsistatydinti, keisti štabo vadovo poziciją ir darbą. (...) Dauguma partijos narių išreiškia nepasitikėjimą dabartine partijos vadovybe. Tai nėra gerai. Kitas dalykas – signalas pakankamai laiku, nes iki rinkimų pakankamai toli, kad būtų galima pakeisti situaciją“, – sakė R.Paksas.

Paklaustas, kaip pats vertina R.Žemaitaitį, R.Paksas teigė politikoje besilaikantis principo nekritikuoti žmonių, kurie nėra praėję realaus krikšto rinkimais.

„Dabartinė partijos vadovybė, konkrečiai pirmininkas, dar nėra gavęs šito krikšto, ir realių rezultatų nematome. Aš matau daug dalykų, kuriuos reikėtų daryti kitaip. Bet partija yra mačiusi ir žymiai sunkesnių laikų ir išlikdavo vieninga. Šitos vienybės aš šiandien pasigendu“, – sakė R.Paksas.

Paklaustas, ar vis dėlto svarstytų galimybę grįžti į partijos pirmininkus, R.Paksas sakė apie tai svarstysiantis nebent prieš pat partijos kongresą, jei matys tam poreikį.

„Dabartiniu metu stengsiuos padaryti viską, kad partija išliktų vieninga. Kai ateis kongresas, matysim.

Dabartiniu metu stengsiuos padaryti viską, kad partija išliktų vieninga. Kai ateis kongresas, matysim.

Tikrai nemačiau problemų tuo metu, kai aš atsistatydinau. Aš galėjau ir likti partijos pirmininku. Bet matau šiek tiek platesnį darinį, matau judėjimą, kuris galėtų apimti keletą partijų, kad išlaikytų bendrą idėjinę kryptį“, – sakė R.Paksas.

15min jau skelbė, kad jis ketina kurti visuomeninį judėjimą „Šaukiu aš tautą“.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijai Seime šiuo metu priklauso 7 nariai. R.Žemaitaitis jos pirmininku yra nuo 2016 m.

Birželį už „Tvarką ir teisingumą“, pagal „Vilmorus“ apklausą, balsuoti ketino 6,2 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius