-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 30

Danguje vėl mato „chemtreilus“, dabar – ir kaip karo Ukrainoje ženklą

Socialiniuose tinkluose gaivinama sąmokslo teorija apie vadinamuosius „chemtreilus“. Plinta nuotrauka, kurioje matyti penkiakampė žvaigždė su komentaru, esą taip perduodama kažkokia žinutė. Kai kurie įžvelgė karo Ukrainoje arba šėtono ženklą. Baltos juostos tėra lėktuvų variklių išsiveržęs karštas oras, sušalęs į ledo kristalus. Jos neturi nieko bendro ir su karu – ta pati nuotrauka internete klajoja jau kelerius metus.
„Chemtreilų“ sąmokslo teorija vėl gaivinama
„Chemtreilų“ sąmokslo teorija vėl gaivinama / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

„Uždengė“ dangų?

Prieš gerą savaitę vienoje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pasirodė koliažas iš dviejų nuotraukų. Abiejose matyti iš baltų juostų suformuotos penkiakampės žvaigždės, viena – gana taisyklingos formos.

Chemtreilai turi jums žinutę“, – toks trumpas paaiškinimas be patikslinimo pridėtas prie nuotraukos.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Chemtreilų“ sąmokslo teorija vėl gaivinama, jie tariamai siunčia kažkokią žinutę
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Chemtreilų“ sąmokslo teorija vėl gaivinama, jie tariamai siunčia kažkokią žinutę

Sprendžiant iš saulės padėties, viena nuotrauka padaryta vidury dienos, kita – saulėlydžio metu.

Nei vieta, nei metų laikas nenurodyti (vienoje matyti kelių namų stogai ir prie gatvės augantys medžiai be sniego, tad galima numanyti, kad fotografuota ne žiemą).

Taip pat skaitykite: Baltos juostos danguje vėl paskatino svaičiojimus apie chemikalus.

Bet vienas „Facebook“ vartotojas padarė išvadą, kad tai gali būti Ukraina. „Rusiškas dangus virš Ukrainos?“ – retoriškai paklausė jis, greičiausiai turėdamas minty danguje matomą geometrinę figūrą, kuri primena sovietų kariuomenės simboliu buvusią raudoną penkiakampę žvaigždę.

Kur kas daugiau žmonių minėto įrašo „Twitter“ komentaruose ėmė dalytis mintimis apie šėtoną.

Mat pentagrama – taisyklinga penkiakampė žvaigždė, sudaryta iš susikertančių linijų, yra vienas iš magijos simbolių, siejama su pagoniškais tikėjimais, masonais, okultizme figūruoja ir kaip apsaugos nuo blogio jėgų simbolis.

Sovietų Sąjunga jau prieš gerą šimtmetį penkiakampę žvaigždę ėmė naudoti kaip karinį, Raudonosios armijos simbolį. Vėliau ji tapo visos šalies simboliu kartu su kūju ir pjautuvu. Raudona žvaigždė buvo piešiama SSRS herbo viršuje, o raudona su aukso kontūru buvo vėliavos elementas.

Po SSRS žlugimo jos teises perėmusi Rusija šio simbolio atsisakė ir herbe, ir vėliavoje. Nepaisant to, raudona žvaigždė dažnai vis dar siejama su šia valstybe ir tebėra komunizmo simbolis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sovietų sąjunga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sovietų sąjunga

Vienas iš komentatorių, nurodęs besidomintis vadinamaisiais „chemtreilais“, danguje susiformavusią žvaigždę taip pat susiejo su situacija Ukrainoje: „<…> suprantu, kad, vykstant karinėms operacijoms, dangus lengviau uždengiamas debesimis. Yra daug karinių priemonių, kad būtų galima bendrauti lengviau purškiant barį“.

Platina jau seniai

Tačiau nuotraukose matoma žvaigždė neturi nieko bendro su magija, tuo labiau – su įvykiais Ukrainoje. Sąsajų su šiuo karu negali būti, mat dangus buvo nufotografuotas ne jo metu.

Atvirkštinės nuotraukų paieškos sistemoje „TinEye“ galima rasti, kad tas pats dviejų nuotraukų koliažas įvairiuose interneto forumuose, tinklaraščiuose ir tinklalapiuose naudojamas mažiausiai nuo 2014 m.

Pavyzdžiui, jį galima rasti 2015 m. įrašo graikiško tinklaraščio komentaruose, 2016 m. kito tinklaraščio įraše, 2015 m. vaizdo įraše (ties 4 min. 10 sek. žyma), 2017 m. vaizdo įraše (ties 5 min. 25 sek. žyma).

„Chemtreilų“ teorijos nepatvirtino

Čia nėra ir nieko antgamtiško ar magiško. Danguje matomos baltos juostos taip pat nėra ženklas, kad į orą purškiami chemikalai, nors panašios istorijos apie „chemtreilus“ pasakojamos daugiau nei ketvirtį amžiaus. Esą vyriausybės įgyvendina slaptus projektus orams kontroliuoti ar užsiima geoinžinerija ne tik kad sustotų klimato kaita, bet ir kad būtų lengviau kontroliuoti žmones.

Šios sąmokslo teorijos ištakos siejamos su 1996 m. pasirodžiusia JAV oro pajėgų (USAF) ataskaita, kurioje buvo pasakojama apie bandymus daryti įtaką orams. Pavadinimas „chemtreilai“ atsirado pakeitus žodžio contrail – taip vadinamas lėktuvų paliekamas kondensacijos pėdsakas (angl. condensation + trail) – pradžią.

Baltos juostos yra iš lėktuvų variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje į ledo kristalėlius sušalęs oras. Teoriją, kad lėktuvai į orą leidžia chemikalus ar biologinius agentus (bakterijas, virusus, parazitus ir pan.), mokslas atmeta.

Stipriausio smūgio tokios teorijos šalininkai sulaukė 2016-aisiais, kai į jų skelbiamus duomenis gilinosi 77 atmosferą studijuojantys mokslininkai. Jų išvada buvo vieninga: nėra įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Tik vienas mokslininkas teigė atokaus regiono dirvoje aptikęs daugiau bario, nei tikėtasi. Vis dėlto masinės kontrolės sąmokslo teorijos nepatvirtino nė vienas iš tyrėjų.

Taip pat skaitykite: Pro Kauną praskridę JAV kariniai lėktuvai įkvėpė sąmokslo teorijai.

Sąmokslo teorijos šalininkai atkreipia dėmesį, kad prieš 20–30 metų tokių baltų juostų danguje nebūdavę. Jie neatsižvelgia į faktą, kad tuomet nebuvo nei fotografuojančių telefonų, kuriais padarytas nuotraukas iškart galima išplatinti tūkstančiams žmonių, nei socialinių tinklų, kur galima dalintis ne tik savo ar kitų įamžintais vaizdais, bet ir įvairiomis, net mažiausiai tikėtinomis teorijomis.

Netiesa, kad anksčiau lėktuvai tokių žymių nepalikdavo, – jos matyti net šiose Britanijos mūšio, vykusio per Antrąjį pasaulinį karą, nuotraukose.

Italijos oro pajėgos turi specialią lėktuvų grupę „Frecce Tricolori“, kuri per įvairius renginius rodo šou ir skraido, paskui save palikdama šios šalies vėliavos spalvų juostas. Šiuo reginiu besižavintys žiūrovai nesiskundžia, kad jiems ant galvų purškiami chemikalai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Praskridus daugiau lėktuvų, danguje neretai galima pamatyti žvaigždę
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Praskridus daugiau lėktuvų, danguje neretai galima pamatyti žvaigždę

Beje, orus keisti žmonės nuo seno ne tik moka, bet ir bando. Leningrado lietaus institutas Sovietų Sąjungoje buvo įkurtas dar 1932 m. Kinijos valdžia prieš 2008 metų olimpinių žaidynių atidarymą griebėsi debesų sėjos technologijos, kad lytų kur nors kitur, tik ne renginio vietoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius