Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 10 /13:52

Dar dviejose Vilniaus mokyklose nustatyti COVID-19 atvejai, visoje Lietuvoje tokių įstaigų jau 21

Dar dviejose Vilniaus mokyklose nustatyti COVID-19 atvejai – susirgo M.Mažvydo progimnazijos pradinukas ir Gabijos progimnazijos moksleivis. Abiejų mokinių klasės nuo šiandien mokosi nuotoliniu būdu. Visoje Lietuvoje COVID-19 infekcijos atvejų nustatyta jau 21 ugdymo įstaigoje.
Vilniaus Gabijos progimnazija
Vilniaus Gabijos progimnazija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės teigimu, ketvirtadienio duomenimis, COVID-19 infekcija užfiksuota 21 ugdymo įstaigoje, iš kurių du yra darželiai. Atvejų yra 25, iš jų 18 mažamečių ir 7 personalo nariai – keturi ugdymo procese dalyvaujantys ir trys darbuotojai, kurie neturi tiesioginio sąlyčio su ugdytiniais. Tačiau, R.Lingienės teigimu, visi jie užsikrėtė ne šiose įstaigose.

„NVSC epidemiologų sprendimu, yra izoliuota 318 asmenų iki šio momento. Taip pat norėčiau pabrėžti, kad nėra nė vieno atvejo nustatyta, kad COVID-19 būtų išplitusi ar vaikai būtų užsikrėtę mokyklose. Iš tiesų šią infekciją atsinešame iš šeimų, įvairių švenčių, po įvairių socialinių kontaktų. Šiuo metu infekcija ugdymo įstaigose neplinta“, – sakė R.Lingienė.

Šiuo metu infekcija ugdymo įstaigose neplinta, – sakė R.Lingienė.

Dar vienas atvejis Pilaitėje

Apie naujus atvejus Vilniaus mokyklose 15min patvirtino sostinės vicemeras Vytautas Mitalas. Jo teigimu, trečiadienį vakare iš tėvų sužinota, kad COVID-19 infekcija patvirtinta Pilaitėje esančios M.Mažvydo progimnazijos pradinukui.

„Turime atvejį trečioje klasėje. Pirminiais duomenimis, kiek mums teko išsiaiškinti, jis nesusijęs su savaitgalį patvirtintu atveju šioje mokykloje. Dėl to šiandien viena klasė mokosi nuotoliniu būdu, kol bus išsiaiškintos tikslesnės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijos“, – teigė vicemeras.

R.Lingienė patvirtino šį atvejį, teigdama, kad atvejai nesusiję: „Gauta informacija apie dar vieną susijusį asmenį, tai yra mokinys. (...) Šio momento duomenimis, sąsajų tarp užsikrėtimų šioje mokykloje nėra. Hipotezė yra tokia, kad šie asmenys užsikrėtė socialinių kontaktų dėka, nes nėra niekur įrodyta, kad infekcija plinta bet kokioje ugdymo įstaigoje. Ji atsinešama, bet mokyklose plitimo nenustatyta.“

Savaitgalį pranešta, kad M.Mažvydo progimnazijoje infekcija nustatyta pirmokui, jo klasė mokėsi Pilaitės gimnazijos patalpose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje 2018 m.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje 2018 m.

Plačiau skaitykite čia: COVID-19 susirgus pradinukui Pilaitėje gimnazija dirba nuotoliniu būdu, progimnazija – įprastai, vaikas buvo ir futbolo treniruotėje

Sužinojo ne iš NVSC

Anot jo, didžiausia nuostabą čia kelia tai, kad informacija mokyklą ir savivaldybę pasiekė ne iš NVSC, o iš tėvų: „Tai yra atvejis, apie kurį vakar vėlai vakare sužinojome ne iš NVSC tiesiogiai, o iš pilietiškų tėvų ir mokyklos bendruomenės.“

Dezinfekuoti mokyklos patalpas ketinama ketvirtadienį po pamokų, kai ugdymo procesas nebevyks, anot V.Mitalo, kad kuo mažesnė rizika kiltų mokykloje esantiems vaikams, tam esą pritarė ir NVSC.

Dar vienas COVID-19 atvejis Vilniuje nustatytas Gabijos progimnazijos mokiniui – apie tai irgi sužinota trečiadienį vakare ir irgi ne iš NVSC. Čia viena klasė irgi mokosi nuotoliniu būdu.

Anot R.Lingienės, tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė ir mokyklos informuotos tėvų, yra visiškai normalu: „Tėvai dažniausiai pirmieji sužino apie atvejį, kol laboratorija suveda į e.sistemą duomenis, NVSC tai sužino gal pusvalandžiu ar valanda vėliau. Bet tai visiškai nekeičia situacijos, nes šią ligą, kaip ir daugelį kitų užkrečiamų ligų, galime tinkamai valdyti tik bendradarbiaudami vieni su kitais. Tai visiškai nesvarbu kas kaip sužino, svarbu, kaip mes veikiame, kokias priemones taikome ir ar laiku taikome. Šiais atvejais viskas padaryta tada, kada reikia.“

Šią ligą, kaip ir daugelį kitų užkrečiamų ligų, galime tinkamai valdyti tik bendradarbiaudami vieni su kitais.

Ministras priminė mokyklų tvarkas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje kalbėjo, kad kai kurios savivaldybės, kai kurios ugdymo įstaigos ir be NVSC nurodymo priima sprendimus išeiti į nuotolinį mokymą ir tą daro visa ugdymo įstaiga.

„Noriu dar kartą akcentuoti, priminti, kad taip, savivaldybės kaip steigėjos turi teisę tokį sprendimą priimti, bet tie sprendimai nėra susiję su NVSC nurodymais. Ten, kur tokie nurodymai duodami, tai būna vienos-dviejų klasių išėjimas į nuotolinį mokymąsi.

Savivaldybės, matyt, pačios stengiasi tas rizikas minimalizuoti, bet noriu dar kartą paraginti nepanikuoti, tam ugdymo įstaigos turėjo pasirengti tvarkas, kad galėtų atskirti srautus. Jos tam ir reikalingos, kad nereikėtų į nuotolinį mokymąsi išvaryti visos įstaigos, vaikai turėtų galimybę gauti kontaktines pamokas“, – teigė A.Veryga.

Ministras sakė, kad mokykloms neketinama uždrausti įvesti nuotolinį mokymą visoje mokykloje, tačiau rekomendavo tartis su NVSC.

Ragina neskubėti izoliuotis

R.Lingienė papasakojo ir apie situaciją Rokiškio rajono Juodupės gimnazijoje: „Susirgus dviem darbuotojams – vienam pedagogui ir vienam ne, NVSC nustatė tik šešis didelės rizikos sąlytį turėjusius asmenis, visi jie yra gimnazijos darbuotojai. Taip pat yra 40 mokinių, kurie turėjo mažos rizikos sąlytį. Izoliuoti NVSC sprendimu tik šeši asmenys, visi yra darbuotojai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Anot specialistės, nors mokyklos sprendimas izoliuotis gerbtinas, tačiau reikia suprasti ir prisiimti ir šio sprendimo pasekmes – tėvai, kurių vaikai negali mokytis vieni nuotoliniu būdu, nedarbingumo dėl vaikų priežiūros negaus, nes epidemiologinio pagrindo izoliacijai nebuvo.

Trečiadienį skelbta, kad šioje gimnazijoje 14 dienų saviizoliacijai teks užsidaryti 234-iems šios ugdymo įstaigos moksleiviams, daugiau nei 30-čiai pedagogų bei 10-čiai administracijos darbuotojų.

Tvarka nepatvirtinta

Tačiau Vilniaus savivaldybės pasiūlytos tvarkos, kaip privalo elgtis mokykla nustačius jos bendruomenės nariui koronaviruso infekciją, NVSC iki šiol nepatvirtino. Ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pareiškė, kad jis čia net neturįs ką komentuoti, nes problemų kyla tik Vilniuje.

V.Mitalas tvirtina, kad visi vieningai sutaria, jog tokios tvarkos būtinai reikia, tik Sveikatos apsaugos ministerija procesą stabdo. „Tai yra du dideli absurdai – šitas ir kad mes apie atvejus sužinome iš pilietiškų tėvų, o ne iš NVSC tiesiogiai, ir tada patys savo rizika naktį priiminėjame sprendimus, kai esame pasiūlę tvarką, kaip tą sprendimų mechanizmą turėti oficialų, suderintą“, – kalbėjo vicemeras.

Trečiadienio duomenimis, susirgimo COVID-19 atvejų buvo fiksuota 18 Lietuvos ugdymo įstaigų. Rolanda Lingienė iš NVSC Vilniaus departamento ragino mokyklas nepanikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius