Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 29 /13:04

„Darbiečiai“ Dainiui Pavalkiui atsistatydinti duoda kelias valandas, antraip – vers patys

Darbo partijos laikinasis pirmininkas Valentinas Bukauskas ir jo pavaduotojas Vytautas Gapšys trečiadienį atvyko į Vyriausybę su premjeru Algirdu Butkevičiumi aptarti Darbo partijos tarybos sprendimo atšaukti švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį iš pareigų. Po susitikimo V.Gapšys pareiškė, kad D.Pavalkis atsistatydinti turi per kelias valandas.
Vytautas Gapšys ir Valentinas Bukauskas
Vytautas Gapšys ir Valentinas Bukauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tuo tarpu, jei D.Pavalkis atsistatydinimo pareiškimo neparašys, „darbiečiai“ ketina šaukti Politinę koalicijos tarybą ir joje įpareigoti premjerą A.Butkevičių teikti D.Pavalkio atstatydinimą prezidentei.

„Artimiausiomis valandomis laukiame ministro atsistatydinimo pareiškimo. Jei artimiausiomis valandomis tokio pareiškimo nebus, bus sušaukta politinė taryba ir, kaip yra aptarta koalicijos sutartyje, tas klausimas bus išspręstas. Bus iškeltas klausimas ministro atstatydinimo. Interpeliacijos nereikia, yra paprastesnių būdų. Yra priimamas sprendimas koalicijos taryboje ir tada premjeras neša atstatydinimo pareiškimą prezidentei“, – sakė V.Gapšys.

„Darbiečio“ teigimu, premjeras trečiadienį pažadėjo koalicijos sutarties laikytis. „Jis sakė, kad koalicijos sutartis yra galiojantis dalykas, mes suprantame, kas už ką kokias atsakomybes turi“, – premjero žodžius citavo V.Gapšys.

Tokia politinė taryba, pasak V.Gapšio,  galėtų būti sušaukta kitos savaitės antradienį. „Mes galime palaukti dar vieną dieną, kelias dienas, bet kitą savaitę mes jau kalbėsime kitomis kategorijomis ir nebelauksime. Todėl logiškiausia jam būtų pareiškimą padėti šiandien, per kelias valandas“, – kartojo V.Gapšys.

Mes galime palaukti dar vieną dieną, kelias dienas, bet kitą savaitę mes jau kalbėsime kitomis kategorijomis ir nebelauksime. Todėl logiškiausia jam būtų pareiškimą padėti šiandien, per kelias valandas, – kalbėjo V.Gapšys.

Anot jo, prezidentė nepasirašyti tokio teikimo negalės, nes tai reikštų, kad ji prisiima asmeninę atsakomybę už D.Pavalkio veiklą.

„Tada prezidentė turėtų įstoti į partijų koaliciją ir prisiimti atsakomybę už kažkurį ministrą. Tai yra Vyriausybės formavimo klausimas, kuris labai aiškiai aptartas. Prezidentė turi galimybę pasisakyti dėl kandidatų, kas bus kitas ministras“, – aiškino V.Gapšys.

Iki Vyriausybės posėdžio apie atsistatydinimą D.Pavalkis nepranešė. Į posėdį švietimo ir mokslo ministras vėl įsmuko Vyriausybės koridoriais, vengdamas susidurti su žurnalistais.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Dainius Pavalkis

Prikiša komandiruotes

Darbo partijos atstovas tikino manantis, kad klausimas bus išspręstas kur kas paprasčiau ir D.Pavalkis pasitrauks pats. Tai esą jam buvo siūlyta jau kurį laiką – gerokai prieš partijos tarybos posėdį, kuris vyko sekmadienį.

„Reikia nuimti garą šioje vietoje, o ministras turi suprasti, kad nevykdymas Vyriausybės programos yra pakankamai didelė atsakomybė, ir pateikti savo atsistatydinimo pareiškimą. Mes jo laukiame. Manau, tai yra logiškiausias variantas“, – kartojo V.Gapšys.

„Darbietis“ tikino, kad D.Pavalkis pastaruoju metu neveikė nieko.

„Darbietis“ tikino, kad D.Pavalkis pastaruoju metu neveikė nieko, tuo tarpu preizdentės su juo lyginama ir prastesne vadinama socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė laikosi Vyriausybės programos ir bent jau stengiasi siūlyti sprendimus, dirba.

„Pažiūrėjus į komandiruočių išlaidas, pamatytumėte, kad jo korpusas antras po Užsienio reikalų ministerijos pagal jas. Dar suvedami duomenys, bet bus galima po savaitės kitos pamatyti. Gal jis vykdė  švietimo ir mokslo ministro pareigas kažkur kitoje valstybėje daugiau nei Lietuvoje“, – trypė ministrą V.Gapšys.

Jis pripažino, kad susitikime su premjeru A.Butkevičiumi per valandą nespėta aptarti kandidatų pakeisti D.Pavalkį.

VIDEO: Darbo partijos atstovai D.Pavalkio likimą aptarė su premjeru

Priėmė premjeras ir prezidentė

Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis trečiadienį jau buvo susitikęs su premjeru A.Butkevičiumi ir prezidente Dalia Grybauskaite, tačiau susitikimų nekomentavo. Ministras BNS teigė, kad situaciją žiniasklaidai kartu su premjeru komentuos po Vyriausybės posėdžio.

Premjeras žurnalistams yra tvirtinęs, kad ministro darbą vertina teigiamai.

Prieš susitikimą su D.Pavalkiu trečiadienio rytą A.Butkevičius radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė, kad Darbo partijos motyvus, kodėl D.Pavalkis turėtų trauktis, tikisi išgirsti iš partijos atstovų. Ministras pirmininkas „darbiečių“ žingsnį siejo su pasirengimu 2016 metų Seimo rinkimams.

„Manau, kad tos emocijos kai kurios dar yra nenusiraminę po savivaldybių tarybų rinkimų ir, savaime suprantama, jau dalis partijų ruošiasi ateinantiems Seimo rinkimams ir bando ieškoti tam tikros terpės politiniame Lietuvos gyvenime“, – dėstė A.Butkevičius.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė yra pasakiusi, kad „paskubomis spręsti šio ministro ateities nereikėtų“.

Buvęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojas 54 metų profesorius D.Pavalkis švietimo ir mokslo ministru tapo 2012-ųjų pabaigoje.

D.Pavalkis anksčiau yra buvęs Naujosios sąjungos (socialliberalų) narys, su šia partija 2008 metais yra kandidatavęs į Seimą. Po nesėkmingų rinkimų jis 2011 metais įsiliejo į Darbo partijos gretas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius