Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 08 21

„Darbietis“ Arvydas Sabockis verslo reikalus tvarkė per Nacionalinėje žemės tarnyboje dirbančią žmoną

Nereikia nei dovanų, nei kyšių. Kai žmona dirba Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) ir vizuoja dokumentus, kuriuos teikia geodezininkų įmonei vadovaujantis jos vyras, verslas tiesiog negali nesisekti. Būtent tokias auksines sąlygas buvo susikūręs Darbo partijos narys Arvydas Sabockis. Tačiau dabar jo žmonai NŽT Vilniaus skyriaus vedėjo pavaduotojai Žanetai Sabockienei teks aiškintis dėl interesų konflikto.
Arvydas Sabockis
Arvydas Sabockis / 15min nuotr.

15min.lt pasiekė du dokumentai, kuriuos NŽT Vilniaus skyriui siunčia įmonės „Geodeziniai matavimai“ vadovas Darbo partijos narys Arvydas Sabockis. Vienas jų gautas pernai gruodžio 9 dieną. Šį dokumentą pasirašęs A.Sabockis, o tą pačią dieną Ž.Sabockienė jį perdavė nagrinėti NŽT darbuotojui Arūnui Ambrazaičiui.

Kitas dokumentas naujesnis. Šių metų gegužės 12 d. „Geodeziniai matavimai“ vėl kreipėsi į NŽT Vilniaus skyrių, o dokumentą nagrinėjimui vėl parašu vizavo Ž.Sabockienė.

Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, bet koks valstybės tarnautojo sprendimas dėl šeimos nariui priklausančio verslo yra laikomas interesų supainiojimu.

Žinokit, tikrai neatsimenu, – aiškino Ž.Sabockienė.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) tinklalapyje patikslinama, kad interesų konfliktas kyla ir tuomet, jei valstybės tarnautojas vizuoja dokumentus, kuriuos teikia jo giminaitis arba giminaičiui priklausanti verslo įmonė.

Todėl akivaizdu, kad Ž.Sabockienė turėjo nusišalinti, kai NŽT spręsdavo jos vyrui priklausančio verslo klausimus. Tačiau to valdininkė nepadarė.

Verslas pradėjo sektis

Ž.Sabockienė NŽT Vilniaus miesto skyriuje dirba nuo 2013 metų liepos.

Sutapimas ar ne, bet būtent pastaraisiais metais trakiškis A.Sabockis pagaliau prasigyveno.

Dar 2012 m. dalyvaudamas rinkimuose jis nurodė uždirbantis vos 2565 eurus per metus ir nesumokėjęs nė cento gyventojų pajamų mokesčio, šiemet „Geodezinių matavimų“ direktorius, bandydamas tapti Vilniaus tarybos nariu, jau nurodė pernai uždirbęs 15 tūkst. 101 eurą. Tiesa, ir nuo šios sumos sumokėti mokesčiai stebina. Jie tesiekia 1873 eurus.

Greičiausiai tiek nedaug mokesčių A.Sabockis mokėjo dėl to, kad buvo pasinaudojęs gerai žinoma schema ir teikė paskolas savo įmonei „Geodeziniai matavimai“, o paskui atlygį atsiimdavo palūkanų forma.

Išvis A.Sabockis deklaruoja savo įmonei paskolinęs 16,5 tūkst. eurų. Tuo tarpu pats politikas daugiausia skolinosi iš tėvo Kęstučio Sabockio. Šis sūnui išvis yra paskolinęs jau 123 tūkst. eurų.

A.Sabockis deklaruoja turintis nekilnojamojo turto už 182 tūkst. eurų ir dar beveik 75 tūkst. eurų grynais. 

Viską pamiršo

Telefonu paaiškinti galimo interesų konflikto Ž.Sabockienė penktadienį nebuvo nusiteikusi. Ji tikino neatsimenanti tokių situacijų ir nepanoro dokumentų pati ieškoti NŽT dokumentų bazėje. Paprašiusi juos atsiųsti, Ž.Sabockienė suabejojo, neva jos parašai gali būti padirbti ir iškart puolė klausinėti, kai žurnalistai apskritai gauna NŽT popierius.

„Noriu pamatyti tuos dokumentus. Žinokit, tikrai neatsimenu. Mes turime nurodymą, kad bendravimas su žurnalistais yra per centrą. Aš turiu matyti, turiu turėti klausimus. Kol nematau, galiu sakyti bet ką. Kitas klausimas, iš kur jūs iš viso gavote dokumentus? Gal ten klastotė? Jūs galite prisistatyti kuo tik norite. Aš net nežinau, kas jūs esate,“ – kalbėjo Ž.Sabockienė.

Tačiau, ko gero, 15min.lt klausimai NŽT Vilniaus skyriaus vedėjo pavaduotojos visai nenustebino.

NŽT vadovė Daiva Gineikaitė 15min.lt pranešė, kad dėl Ž.Sabockienės interesų konflikto vizuojant jos vyro ir jo įmonės siųstus prašymus penktadienį pradėtas tarnybinis tyrimas.

„Informaciją aš turiu. Paprašėme skyriaus pateikti duomenis ir juos jau gavome. Pradėtas tarnybinis tyrimas. Atiduosime ir VTEK tirti“, – teigė NŽT vadovė.

Ne pirmas kartas

D.Gineikaitė patvirtino, kad tai jau ne pirmas tarnybinis tyrimas dėl Ž.Sabockienės veiklos.

Jei pasitvirtins visos šios aplinkybės, tai tikrai imsimės griežtų priemonių, – sakė D.Gineikaitė.

Anksčiau kilo įtarimų, kad ši valdininkė neteisėtai derino kadastrines bylas, kurios turėtų būti atmetamos. Dėl to tarnybinis tyrimas pradėtas praėjusią savaitę. Jis netrukus turėtų būti baigtas.

„Ne pirmą kartą iškyla tokie klausimai dėl šios tarnautojos ir bandome juos spręsti. Jei pasitvirtins visos šios aplinkybės, tikrai imsimės griežtų priemonių“, – pažadėjo D.Gineikaitė.

Ji pripažino, kad tarnyboje apie Ž.Sabockienės ir jos vyro bendradarbiavimą jau sklinda legendos, tačiau vien kalbomis D.Gineikaitė sakė nesivadovaujanti.

NŽT nuotr./Daiva Gineikaitė su Linu Pernavu
NŽT nuotr./Daiva Gineikaitė su Linu Pernavu

A.Sabockis bandė pats vadovauti NŽT

Dar prieš pusmetį Ž.Sabockienės vyras, Darbo partijos narys A.Sabockis pats buvo vadinamas būsimuoju NŽT vadovu. 15min.lt rašė, kad skelbiant vadovo konkursą kai kurios jo sąlygos kaip tyčia tiko A.Sabockiui. Jose buvo nurodytas reikalavimas turėti technologijos mokslų srities statybos inžinerijos, aplinkos inžinerijos, kraštotvarkos ar matavimų inžinerijos krypties išsilavinimą.

Būtent technologiniuose moksluose besispecializuojantį Vilniaus Gedimino technikos universitetą (VGTU) yra baigęs iš Kėdainių kilęs A.Sabockis. VGTU jis įgijo geodezininko specialybę.

Tačiau konkursą laimėjo ne jis, o kaunietė D.Gineikaitė. Ji taip pat turi ryšių su Darbo partija – atstovavo jai rinkimų komisijoje per 2011 m. savivaldybių rinkimus.

Pagarsėjo per rinkimus

A.Sabockis labiausiai pagarsėjo tuomet, kai 2012 m. per Seimo rinkimus jo pavardė buvo minima balsų pirkimo skandale, kuris baigėsi niekuo.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tuomet gavo skundų dėl to, kad rinkėjai Trakų rajone į balsavimo kabinas įsinešė lapelius su pažymėtais Darbo partijos kandidatų numeriais. Tarp jų buvo ir A.Sabockis.

Lapeliuose buvo rastas toks penketukas: tai 13-uoju numeriu įrašyta Vitalija Vonžutaitė, 18-uoju numeriu prieš rinkimus įrašytas Valdas Skarbalius, Gintaras Tamošiūnas, 130-asis Žilvinas Putramentas ir 133-iasis A.Sabockis.

Visas penketukas minėtoje apylinkėje gavo labai panašų skaičių pirmumo balsų. Tačiau išsamesnis tyrimas nebuvo pradėtas nenustačius, kas lapelius su skaičiais rinkėjams galėjo įteikti.

Darbo partija bet kokias sąsajas su rinkėjų balsų pirkimu griežtai neigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius