Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 03

Darbo grupė Seime nesiims naikinti vienmandačių apygardų

Seime sudaryta darbo grupė nutarė nekeisti nei Seimo, nei prezidento, nei Europos Parlamento rinkimų sistemų. Toks sprendimas priimtas birželio 1-osios posėdyje.
Prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose
Seimo rinkimai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Palikti esamą Seimo rinkimų sistemą, kai dalis parlamentarų renkami vienmandatėse apygardose, dalis – daugiamandatėje apygardoje, siūlė valdantieji konservatoriai.

Posėdyje dalyvavęs partijos vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis teigė, kad galiojanti tvarka subalansuoja tiek tradicinių, tiek radikalesnių jėgų šansus patekti į Seimą.

„Dabartinė rinkimų sistema atlieka balansavimo efektą. Suprantame, kad vienmandatėse apygardose yra tam tikrų reprezentatyvumo iššūkių, tačiau iš principo tas balansavimo elementas – gana svarbus, nes užtikrina pusiausvyrą tarp tradicinių, stabilesnių bei radikalesnių politinių jėgų“, – dėstė jis.

Atsisakyti vienmandačių pasiūlė Laisvės partija

Be to, M.Prievelis pažymėjo, jog gyventojai priprato prie mišrios Seimo rinkimų sistemos:

„Matome, kad ta sistema jiems suprantama, aiški. Šiuo metu darome išvadą, kad ji yra tinkama“, – teigė jis.

Savo ruožtu valdančioji Laisvės partija siūlė atsisakyti vienmandačių apygardų ir Seimo rinkimų sistemą keisti į proporcinę.

„Lietuvos politinė sistema pasižymi dviem bruožais, kurie nėra iki galo geri – ir Seimas fragmentuotas, ir atstovavimas netobulas. Laisvės partija diskutuodama nusprendė, kad atstovavimas gali būti ir turi būti geresnis, ir proporcinis sąrašas <...> yra alternatyva, už kurią mes labiau pasisakytumėme“, – per posėdį kalbėjo Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Visgi jis taip pat teigė suprantantis, kad politinės valios parlamente keisti Seimo rinkimų sistemą nebus, tad pasiūlė šį klausimą palikti spręsti ateities kartoms.

„Aš tik galvoju, kad mums būtų svarbu, kalbant apie rinkimų sistemų ateitį, bent jau mūsų būtų toks siūlymas, darbo grupės pabaigoje priimti konstatuojamąją dalį, kad darbo grupė įžvelgia tuos dalykus, kad nėra viskas iki galo gerai su Lietuvos rinkimų sistemomis <...>.

Ir jei patys nenuspręsim, arba pritrūks balsų patiems nuspręsti, paliktumėm laišką, kapsulę ateities kartoms“, – kalbėjo V.Mitalas.

Klausimą paliks ateičiai

Darbo grupės vadovui, konservatoriui Andriui Vyšniauskui ši mintis pasirodė gera.

„Tikrai graži ir gera idėja palikti ateities kartoms ir užduočių, ir darbų“, – sakė jis.

Darbo grupė bendru sutarimu nusprendė neinicijuoti Seimo rinkimų sistemos pakeitimų, bet veiklos pabaigoje parengti laišką „ateities kartoms“, kuriame būtų išvardytos esamos rinkimų sistemos spragos.

Taip pat sutarė nekeisti esamų Europos Parlamento ir prezidento rinkimų sistemų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas

Iniciatyvą peržiūrėti rinkimų sistemą anksčiau rodė valdančioji Seimo konservatorių frakcija, siūliusi diskutuoti apie perėjimą prie didesnio proporcinio atstovavimo Seime.

Tačiau vėliau konservatorių partija visgi apsisprendė nesiūlyti keisti nei Seimo, nei prezidento, nei Europos Parlamento rinkimų sistemų.

Seimo valdybos sudaryta darbo grupė toliau tęsia veiklą – svarsto, kaip galėtų keistis rinkimų taisyklės, debatų tvarka.

Pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus darbo grupė turi iki rugsėjo 10-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius