Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24

Darbo kodekso pataisų Seimas imsis kitą savaitę

Nuo liepos turinčio įsigalioti naujojo Darbo kodekso pataisų, suderintų su Trišale taryba, svarstymo Seimas imsis antradienį, BNS patvirtino Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės patarėja Ingrida Tamulevičiūtė. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas jau yra apsvarstęs „valstiečių“ – Tomo Tomilino, Ramūno Karbauskio ir Virginijaus Sinkevičiaus parengtas pataisas, kurios atspindi paskutinius Trišalės tarybos susitarimus.
Flashmobas už naują Darbo kodeksą
Flashmobas už naują Darbo kodeksą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis buvo paprašęs Trišalės tarybos apsvarstyti ir įvertinti tuos kodekso punktus, kuriems anksčiau ji nebuvo pateikusi savo pozicijos, bet jiems pritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Komitetas siūlė laikinojo įdarbinimo įmones ne tik licencijuoti, bet ir sugriežtinti jų veiklą, griežčiau reglamentuoti nekonkuravimo susitarimus ir finansines sankcijas darbdaviams, kurie dels atsiskaityti su atleistais darbuotojais. Komitetas taip pat siūlė kodekse, o ne Vyriausybės nutarimu numatyti, kad darbuotojams už sutrumpintą darbą kenksmingomis sąlygomis būtų mokama kaip už visą darbo laiką, tačiau tam priešinasi darbdaviai.

„Valstiečiai“, kaip nori Trišalė taryba, siūlo kodekse iš viso kol kas nereglamentuoti susitarimų dėl nekonkuravimo - palikti tai ateičiai. Komitetas su tuo nesutinka.

Trišalei tarybai sutarus, kad pagal naują tvarką laikinojo įdarbinimo įmonės galėtų kurtis tik nuo 2018 metų liepos, komitetas atsisakė ankstesnio siūlymo griežtinti tokių įmonių veiklą, licencijuojant ją jau nuo šių metų liepos. Komitetas pritarė, kad laikinojo darbo naudotojas, laikinojo įdarbinimo įmonei pareikalavus, turi pateikti informaciją apie jo įdarbintiems atitinkamos kategorijos darbuotojams mokamą darbo užmokestį.

Tačiau komitetas nesutinka, kad būtų tenkinamas Trišalei tarybos siekis kol kas susiaurinti darbuotojų atstovų (profsąjungų ar darbo tarybos vadovų) apsaugą. Dabar kodekse numatyta, kad jų be Valstybinės darbo inspekcijos žinios ir sutikimo nebūtų galima iš darbo darbdavio iniciatyva atleisti ar bloginti jų darbo sąlygas, kol jie eina pareigas ir šešis mėnesius po jų kadencijos pabaigos. „Valstiečiai“ pataisomis siūlo šio reikalavimo atsisakyti.

Komitetas taip pat nepritaria „valstiečių“ siekiui atšaukti kodekso nuostatas, numatančias, ko negalėtų daryti darbdavys, kai būtų priimtas sprendimas apie įmonės streiką. Kodekse numatyta, kad darbdaviui būtų draudžiama: priimti bet kokį vienašališką sprendimą visiškai arba iš dalies nutraukti įmonė darbą, trukdyti visiems ar paskiriems darbuotojams ateiti į darbo vietas, atsisakyti suteikti darbuotojams darbą ar darbo įrankius, sudaryti kitas sąlygas ar priimti sprendimus, kurie gali sustabdyti visos įmonės ar atskirų jos grandžių darbą. Taip pat streiko metu darbdaviui kodeksas draus į streikuotojų vietas priimti naujus darbuotojus. Trišalėje taryboje šiuo klausimu nuomonė nevieninga.

Komitetas sutinka, kad Trišalėje taryboje būtų ne po 5, kaip numatyta dabar, o po 7 Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovus. Taip pat parlamentarai pritarė, kad darbo (pamainų) grafikai būtų pranešami darbuotojams ne vėliau kaip prieš 7 diena, o ne 5, kaip buvo iki šiol numatyta.

Liberalesnis kodeksas buvo priimtas praėjusiais metais, tačiau į valdžią atėjus „valstiečių“ ir socialdemokratų daugumai jis buvo atidėtas pusmečiui, kad galėtų būti pataisytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius