-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 11 /2020 10 12

Su Darbo partija kandidatuojantis A.Guoga: būčiau geras ministras, man rūpi švietimas, bet gal būsiu valytojas Seime

Užsidarius Seimo rinkimų balsavimo apylinkėms, Darbo partija jau tradiciškai partiečius sukvietė į savo būstinę Vilniaus centre. Čia tryško optimistinės nuotaikos – po ketverių metų pertraukos „darbiečiai“ pasiryžę vėl turėti frakciją Seime. Tačiau partijos lyderis Viktoras Uspaskichas štabe nepasirodė – anot kolegų, jis kosėjo. Užtat jo kolega Antanas Guoga neslepia galįs ir ministru būti.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas nėra ir kandidatų Seimą sąrašo lyderis – būdamas europarlamentaru šią vietą jis užleido Vigilijui Juknai.

Neatvyko lyderis

Anot partijos atstovų, V.Uspaskichas kosėja, todėl nusprendė rinkimų vakarą su visais ryšį palaikyti nuotoliniu būdu. Taip jis dalyvaus ir visose tiesioginėse laidose interneto portaluose arba televizijų laidose.

Nuotoliniu būdu su žurnalistais kalbėjęs V.Uspaskichas stipriai kosėjo. Jo teigimu, dėl kosulio ir niekur nėjo, norįs apsaugoti kitus. „Šiek tiek kosėju, todėl nenorėjau važiuoti platinti kokias nors bacilas, temperatūros nėra, bet noriu apsaugoti jus“, – tikino jis.

Šiuose rinkimuose aktyvesni buvo miestų žmonės, tai turės įtakos ir Darbo partijos rezultatams, neslėpė V.Uspaskichas: „Per karantiną buvo sunku nuvažiuoti arba organizuoti susitikimus kaimiškose vietovėse, tai duoda rezultatą. Tuo labiau, kad pas mus apie 20-40 proc. žmonių išvis neturi feisbuko kaimuose, socialinių tinklų, tai irgi veikė. Šitoje vietoje yra problema, nes ten daug mūsų rinkėjų. Bet mes dirbome ir su didžiaisiais miestais, rajoniniais miestais, tai kas norėjo sužinoti apie mūsų programą, tikrai galėjo.“

Valdančiuosius kaltina papirkinėjimu

„Darbiečių“ lyderis prognozavo, kad daugiamandatėje apygardoje jie tikisi apie 12-14 vietų, o po antro turo dar kelis – iš viso prognozuojama apie 20 mandatų. Tai mažiau, nei jie prognozavo iki rinkimų. „Ne tai, ko norėjom“, – prisipažino jis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020: Darbo partija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020: Darbo partija

Anot V.Uspaskicho, valdantieji turėjo galimybių papirkinėti rinkėjus: „Buvo nupirkti pensininkai, jie gi galvoja, nesvarbu, kas ten kalba, kiek man liko gyventi, o čia jau duoda, palaikysiu – dar gal duos.“

Apie būsimus galimus partnerius V.Uspaskichas kalbėti nenorėjo, tik tikino, kad dėl postų neaukos savo partijos programos. Esą viskas ims aiškėti sulaukus rezultatų. „Kol kas pagal rezultatus einam treti, tai gana aukštai įvertino. Ir įvertina ne dėl to, kad Uspaskichas charizmatiškas ar Puidokas gražus ir t.t. Įvertino programą“, – įsitikinęs V.Uspaskichas.

Esą jeigu nepavyks užtikrinti programos vykdymo, tuomet jis ragins partiją likti opozicijoje.

„Būčiau geras ministras“

Antanas Guoga, praeityje rinkimuose dalyvavęs su Liberalų sąjūdžiu ir Centro partija, dabar tapęs „darbiečiu“, rezultatus, kai Darbo partija laikosi trečioje vietoje daugiamandatėje apygardoje, vertino labai gerai. Jo teigimu, miestuose gal jie gaus mažiau balsų, nes čia esą jie „kalami medijos“.

„Mes toliau turime dirbti, turim turėti savo vertybes, jas išgryninti ir dirbti su rinkėjais. Rezultatas šiaip yra labai geras. Visada tikiesi pačio geriausio scenarijaus, pačio geriausio rezultato. Normalu, kad pirmininkas norėtų 30-35 mandatų, aš manau, ateity Darbo partija gali norėti šimto mandatų, svarbu dirbti, mums reikia daugiau narių, skyrių“, – kalbėjo A.Guoga.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga

Tačiau esą tai ne vienintelės pareigos, kurias jis galėtų tinkamai užimti: „Jeigu reikėtų būti ir partija man įpareigotų, aš galėčiau pretenduoti į tokį postą, ir į kitą postą, čia nereikia to sureikšminti. (...) Aš negalvoju, aš galiu būti bet kuo, gal būsiu valytojas Seime.“

A.Guoga teigė buvęs vienas aktyviausių ir ryškiausių europarlamentarų, todėl tikrai tikisi dirbti aktyviai ir čia. Jis pats esą galėtų būti ir ministru.

„Aš pasiruošęs būti ministru, viceministru, Seimo nariu, kokios bus aplinkybės, kokią vertę galėčiau sukurti ir kaip mūsų komanda įvertins, norės, ką veikčiau. Manau, būčiau labai geras ministras, bet kokias pareigas aš gerai atliksiu. (...) Man labai rūpi švietimas“, – pareiškė A.Guoga.

Kiek vėliau jis pareiškė, kad būtų puikus ir užsienio reikalų ministras.

Jis teigė nesigailįs paaukojęs Australijos pilietybę, kad galėtų kandidatuoti į Seimą. O į klausimą apie kritiką, kad dažnai keičia politines pažiūras, A.Guoga pareiškė: „Čia yra klausimas, ar gyventi, ar negyventi. Aš bandau vieną, kitą ėjimą, bandyti laimėti, bandyti padaryti.“

Manau, būčiau labai geras ministras, bet kokias pareigas aš gerai atliksiu. Man labai rūpi švietimas.

Antram ture, jeigu į jį pateks Trakų-Vievio apygardoje, A.Guoga žada laimėti.

Derybų naktį nežada

Darbo partijos sąrašo lyderis Vigilijus Jukna sakė esąs patenkintas rezultatu, tačiau tikina rinkimų naktį nepulsiąs į derybas su kitomis politinėmis jėgomis.

Esą nei jam kas skambino, nei jis kam nors: „Mes dalyvavome ir su kitomis partijomis tiesioginiuose eteriuose, tai ir kiti politikai sutinka, iš visų partijų girdėjau, kad dar per anksti kažką kalbėti neturint galutinių pirmojo turo rezultatų. Tada jau bus galima galvoti.“

Partijos būstinėje daugiau žmonių pradėjo rinktis apie 21 val. Viename iš kabinetų jų laukė užkandžiai, taip pat buvo galima išgerti ir taurę vyno.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020: Darbo partija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020: Darbo partija

Pirmajame partijos dešimtuke yra ir bent keli perbegėliai iš kitų partijų. Tarkim, buvęs liberalas Antanas Guoga, į Europos Parlamentą laimę mėginęs su Centro partija, taip pat – Mindaugas Puidokas, į kadenciją baigiantį Seimą patekęs su „valstiečiais“.

Aukštas vietas sąraše gavo ir dabar Seime dirbantys „darbiečiai“: Valentinas Bukauskas antras, o Petras Čimbaras – dešimtas.

Išankstiniame balsavime trečiadienį dalyvavęs Viktoras Uspaskichas kalbėjo, kad tikisi permainų ir apie 30 mandatų.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020: Darbo partija
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020: Darbo partija

„Tikimės permainų, tikimės, kad įsigalės demokratija, galų gale tie draudimai atslūgs ir bus galimybė laisvai priiminėti sprendimus, kad bus daugiau investuojama į žmonių lavinimą, o ne į draudimus. Su tais mandatais skaičiuoti labai sunku, bet tikimės kokį 30 gauti, kaip 2012 metais“, – žurnalistams Vilniaus savivaldybėje sakė tada sakė V.Uspaskichas.

Po šios sėkmės Darbo partijai buvo atėjęs tikrai ne patys geriausi laikai. 2016 metų Seimo rinkimuose Darbo partija liko už ribos – nesurinko 5 proc. balsavusiųjų balsų ir nepateko į Seimą. Tąkart tik du vienmandatininkai iš šios partijos po antrojo turi tapo parlamentarais.

Rinkėjų aktyvumas Seimo rinkimų pirmajame ture siekė 47,6 proc. – trimis procentiniais punktais mažiau nei prieš ketverius metus, paskelbė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). 2016 metais Seimo rinkimuose balsavo 50,64 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius