-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 27 /11:55

Daugėjant išpuolių prieš policiją, siūloma dvigubinti baudas už pasipriešinimą pareigūnams

Šiemet trečdaliu padaugėjus pasipriešinimo policininkams atvejų, Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo dvigubinti baudas už tokius pažeidimus.
Bandydami sutramdyti siautėjančius barų klientus, nukenčia ir pareigūnai.
Policijos automobilis / Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Administracinių teisės pažeidimų ir eismo įvykių registro duomenimis, per septynis šių metų mėnesius užregistruoti 628 pasipriešinimo policijos pareigūnams atvejai, kurie traktuoti kaip administraciniai pažeidimai. Tai yra 162 atvejais daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Per metus pasipriešinimo atvejų pagal šį straipsnį padaugėjo 35 proc., teigia VRM.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudas už pasipriešinimą policijos, Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnams ar policijos rėmėjams, taip pat už policijos ar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), VST, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT), Vadovybės apsaugos departamento (VAD) bei Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymą, jų garbės ir orumo įžeidimą.

Per tą patį laikotarpį užregistruoti 196 pasipriešinimo valstybės tarnautojams atvejai, kurie įvertinti griežčiau, pagal Baudžiamąjį kodeksą. Tai yra 11,4 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už pasipriešinimą valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui naudojant fizinį smurtą arba grasinant jį panaudoti asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Anot VRM, galiojančios sankcijos už tokius pažeidimus nepagrįstai mažos, todėl siūloma jas griežtinti.

Ministerija siūlo, kad pasipriešinimas pareigūnams Baudžiamajame kodekse būtų perkvalifikuotas iš nesunkaus nusikaltimo į apysunkį, tad galimas laisvės atėmimo terminas pailgėtų nuo trejų iki ketverių metų, o baudos dydis išaugtų nuo 500 iki 1000 MGL.

Tuo metu Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatomos piniginės baudos už įvairių tarnybų pareigūnų reikalavimų nevykdymą ir jų garbės bei orumo įžeidimą, siekiančios 100-1000 litų, padvigubėtų ir siektų 200-2000 litų.

Už pareigūnų garbės ar orumo įžeidimą, reiškiamą žodžiu ar kūno gestais, įžeidžiančiu elgesiu, kibimu ar kitokiu elgesiu šiuo metu numatoma bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų. Pagal VRM siūlymą, bauda išaugtų iki 600-1000 litų.

500-1000 litų siekianti bauda už neįleidimą FNTT pareigūnų atlikti įmonių, įstaigų ir organizacijų bei fizinių asmenų ūkinės-finansinės veiklos patikrinimų ir revizijų, dokumentų jiems nepateikimą ar slėpimą, klaidingų žinių suteikimą išaugtų iki 1000-2000 litų, bauda už policininko teisėto reikalavimo atvykti į policiją nevykdymą – nuo 100-200 iki 200-400 litų.

Bauda už kliudymą policininkams tikrinti patalpas, kuriose laikomi ginklai, šaudmenys, sprogmenys, dokumentų nepateikimą, slėpimą, klaidingų žinių suteikimą ir teisėtų jų reikalavimų nevykdymą padidėtų nuo 300-600 iki 600-1200 litų, bauda už trukdymą ugniagesiams vykdyti valstybinę priešgaisrinę priežiūrą bei jų teisėtų reikalavimų nevykdymą – nuo 250-1000 iki 500-2000 litų.

„Sankcijų griežtinimas leis efektyviau kovoti su minėtomis veikomis, tai yra, stiprins prevenciją, taip pat leis įgyvendinti bausmės proporcingumo principą“, – teigia ministerija.

VRM siūlymu „dėl teisinio reguliavimo aiškumo“ nebeliktų administracinės atsakomybės už pasipriešinimą policininkui, VST pareigūnui ar policijos rėmėjui, mat, anot projekto aiškinamojo rašto, „tais atvejais, kai asmuo priešinasi policijos, VST pareigūnui ar policijos rėmėjui, ne naudodamas smurto ir negrasindamas tuojau pat jį panaudoti, jis tiesiog atsisako vykdyti, nevykdo pareigūno ar policijos rėmėjo teisėto nurodymo ar reikalavimo“.

Už policijos rėmėjo teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymą, jo garbės ir orumo įžeidimą žodžiais, gestais, įžeidžiančiu elgesiu, kibimu būtų numatoma 300-500 litų bauda. Šiuo metu bauda už tai nenumatyta.

Tokius jos siūlymus keisti įstatymus pirmadienį pasitarime svarstys Vyriausybė.

Naujienų portalas 15min.lt kone kasdien pasakoja, kaip pareigūnams tenka galynėtis su įstatymų pažeidėjais (žr. susijusius straipsnius), neretai teisėtvarkos atstovai net patys neapsigina nuo suįžūlėjusių chuliganų. Policijos departamento atstovai dar 2010-ųjų vasarą viešai atkreipė visuomenės dėmesį, jog pasipriešinimas savo pareigas vykdantiems pareigūnams Lietuvoje tampa valstybinės reikšmės problema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius