-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 20

Dažniausi klausimai Nemenčinėje dėl koronaviruso: kur išsitirti, ar tai kainuoja ir ar galima kirsti miestą

Vilniaus rajono savivaldybė savo svetainėje pateikė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus dėl judėjimo apribojimo Nemenčinės mieste ir koronaviruso tyrimų atlikimo. Klausimai daugiausia susiję su gyventojų, kurių teisė palikti savo gyvenamąjį miestą yra gerokai apribota, kasdienybe, be to, nuspręsta, kad visi suaugę Nemenčinės gyventojai privalės pasitikrinti, ar nėra užsikrėtę koronavirusu.
Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Nemenčinė, diena prieš uždarymą / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Nuo balandžio 16 d. 7 val. uždarius kelius Nemenčinės mieste dėl koronaviruso plitimo grėsmės ir nuo balandžio 18 d. atliekant tyrimus dėl COVID-19 suaugusiems Nemenčinės miesto gyventojams, sulaukiame daug klausimų dėl įsigaliojusių apribojimų ir atliekamų tyrimų. Pateikiame dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakymus į juos“, – rašo vrsa.lt.

1. Kokiose vietose galima kirsti Nemenčinės miesto teritoriją?

Nemenčinės miesto ribą galima kirsti 4 vietose, kur yra įrengti policijos patikros punktai:

  • Bažnyčios g. ir kelio Nr. 108 sankryža;
  • Vilniaus g., nusukimas į 102 kelią Vilniaus miesto kryptimi;
  • Švenčionių g., šalia pastato Nr. 97;
  • Mickevičiaus g. ir kelio Nr. 102 sankryža;
  • Kiti keliai yra blokuojami fizinėmis priemonėmis, įrengiami užtvarai bei draudžiamieji kelio ženklai.

Eismo ribojimo schema žemėlapyje:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=lt&hl=lt&ll=54.85217430383518%2C25.4777630497789&z=14&mid=1jMctav5NXcWm-GDDkbSn5Hp6gNsnNcG4

2. Kokiais atvejais leidžiama kirsti Nemenčinės miesto teritoriją?

Į Nemenčinę galite patekti tik, jeigu čia gyvenate arba dirbate. Vykstant kitais būtinais atvejais (pvz., dėl artimojo laidotuvių, slaugyti sergančio asmens), reikia turėti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą atvykti.

Išvykti iš Nemenčinės gali tik asmenys, dirbantys kitose teritorijose arba dėl būtinosios medicinos pagalbos.

Leidimą atvykti arba išvykti iš Nemenčinės gauti galima dviem būdais:
užpildžius NVSC svetainėje esantį prašymą https://nvsc.lrv.lt/leidimainemencine arba skambinant visą parą veikiančiu telefono numeriu: +370 62077547.

3. Kokių dokumentų reikia, jeigu asmuo važiuoja dirbti į Nemenčinės miestą iš aplinkinių kaimų arba Vilniaus?

Turėsite pateikti darbo santykius patvirtinančius dokumentus, pvz. darbo pažymėjimą, darbo sutartį, grafiką ar darbovietės parengtą pažymą.

Darbovietės pažymoje turi būti nurodytas darbovietės pavadinimas, objekto, į kurį vykstamą Nemenčinėje adresas, darbo laikas ir Jūsų asmens duomenys (vardas, pavardė, asmens kodas). Dokumentas privalo būti antspauduotas.

4. Kokių dokumentų reikia, jeigu asmuo važiuoja dirbti į Vilniaus miestą ar kitą teritoriją?

Turėsite pateikti darbo santykius patvirtinančius dokumentus, pvz. darbo pažymėjimą, darbo sutartį, grafiką ar darbovietės parengtą pažymą.

Darbovietės pažymoje turi būti nurodytas darbovietės pavadinimas, objekto, į kurį vykstamą Nemenčinėje adresas, darbo laikas ir Jūsų asmens duomenys (vardas, pavardė, asmens kodas). Dokumentas privalo būti antspauduotas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė

5. Kokių dokumentų reikia, jeigu asmuo grįžta į Nemenčinę iš darbo kitoje teritorijoje?

Nemenčinės miesto gyventojai, grįžtantys iš kitų teritorijų, turi pateikti dokumentus, pagrindžiančius, kad gyvena Nemenčinės mieste:

  • gyvenamosios vietos deklaraciją,
  • faktinę gyvenamąją vietą patvirtinančią pažymą (išduoda Nemenčinės m. seniūnija),
  • būsto nuomos sutartį arba
  • nuosavybės teises pagrindžiančius dokumentus.

6. Kokius dokumentus reikia su savimi turėti, jeigu dirbu pagal verslo liudijimą už Nemenčinės miesto ribų?

Darbo santykis turi būti tam tikru būdu reglamentuotas. Dirbant tam tikrą darbą ar teikiant paslaugą, su klientu yra sudaryta sutartis arba darbuotojas yra samdomas rangovo. Tokius dokumentus galite pateikti patikros punktuose.

7. Ar per Nemenčinės miestą galiu važiuoti tranzitu?

Važiuoti tranzitu nėra galimybės, siūlome rinktis alternatyvų maršrutą:
https://goo.gl/maps/LW9vsRrZUKf6ArcM6

Pažymime, kad eismas Krašto kelyje Nr. 102 Vilnius-Švenčionys-Zarasai nėra ribojamas.

Labai prašome suprasti šių laikinų apribojimų svarbą ir artimiausiu metu rinktis alternatyvų maršrutą.

8. Ar važiuojant viešuoju transportu irgi turi pateikti kelionės tikslą pagrindžiančius dokumentus?

Taip, viešojo transporto, važiuojančio per Nemenčinės miestą, keleiviai irgi bus tikrinami. Prašome su savimi turėti asmens dokumentą ir dokumentą, patvirtinantį Jūsų kelionės tikslą (žr. atsakymus į 3-6 klausimus).

9. Kas teikia pagalbą vienišiems, ligotiems ar izoliacijoje esantiems Nemenčinės miesto gyventojams?

Vienišiems, ligotiems ar izoliacijoje esantys asmenys prireikus pagalbos (pvz., nupirkti maisto produktų vaistų, pagelbėti su kitais būtinais reikalais) gali kreiptis į Nemenčinės miesto seniūniją, tel. (8 5) 237 2543 arba seniūnijos socialinio darbo organizatorę Teresą Slavinskienę, tel. (8 5) 237 2544.

10. Kaip bus tikrinamas karantino reikalavimų laikymasis?

Policija, Lietuvos kariuomenės Karo policija ir Savivaldybės Viešosios tvarkos pareigūnai taikys griežtą karantino režimo priemonių kontrolę gyventojams, o jos nesilaikantys bus baudžiami. Taip pat bus atidžiai stebimi ir kontroliuojami asmenys, kurie privalo laikytis saviizoliacijos režimo.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė

Primename, kad atvirose viešosiose vietose galima lankytis ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis (išskyrus šeimas), būtina laikytis saugaus ne mažesnio nei 2 m atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, paisyti asmens higienos reikalavimų. Viešosiose vietose būtina dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar prisidengti skara, šaliku ir kt.).

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, asmenims už karantino sąlygų pažeidimus gresia bauda nuo 500 iki 1 000 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų

Saugiausia yra likti namuose! Išeikite tik būtiniausiais atvejais.

11. Ar bus ribojamas prekių ir krovinių judėjimas?

Prekių ir krovinių judėjimas nebus ribojamas.

Darbovietės pažymoje turi būti nurodytas darbovietės pavadinimas, objekto, į kurį vykstamą Nemenčinėje adresas, darbo laikas ir Jūsų asmens duomenys.

12. Ką daryti, jeigu turiu vežti artimą žmogų į darbą ir grįžti atgal?

Jeigu Jūs pats nevykstate į darbą, kuris yra kitoje vietovėje – išvykti negalėsite. Kiekvieną atvejį vertins poste keliaujančius tikrinantys pareigūnai.

Policija nurodo, kad be kelionės į darbovietę, asmuo gali išvykti esant neatidėliotinoms aplinkybėms, pavyzdžiui, vykstant į artimo žmogaus laidotuves, sveikatos priežiūros įstaigą, turint gydytojo siuntimą, lankant ypač sunkios sveikatos būklės artimą asmenį. Tokiu atveju leidimą išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Jį gauti galima dviem būdais: užpildžius NVSC svetainėje esantį prašymą https://nvsc.lrv.lt/leidimainemencine arba skambinant visą parą veikiančiu telefono numeriu: +370 62077547.

13. Ar vykstant į darbą automobiliu gali kartu vykti ir kiti keleiviai? Darbas Nemenčinėje ir visi keleiviai yra iš tos pačios darbovietės?

Galima važiuoti automobiliu kartu su keleiviais, tačiau visi važiuojantys privalo turėti dokumentus, patvirtinančius įvažiavimo į Nemenčinę būtinumą, t. y. darbo pažymėjimą, darbo sutartį, grafiką ar darbovietės parengtą pažymą.

Darbovietės pažymoje turi būti nurodytas darbovietės pavadinimas, objekto, į kurį vykstamą Nemenčinėje adresas, darbo laikas ir Jūsų asmens duomenys (vardas, pavardė, asmens kodas). Dokumentas privalo būti antspauduotas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę

14. Ką daryti, jeigu atšaukti viešojo transporto reisai iš gretimų gyvenviečių į Nemenčinės miestą, o reikia nuvažiuoti nupirkti maisto arba vaistų?

Dėl aprūpinimo maisto produktais ir vaistais ar prireikus kitos pagalbos, gyventojai gali kreiptis į savo seniūniją, kuri sukoordinuos darbą ir paslaugos teikimą.

Pateikiame Nemenčinės miesto ir aplinkinių seniūnijų kontaktus:

  • Nemenčinės miesto seniūnas Artur Komarovski, 8 670 59 798;
  • vyresn. soc. darbo organizatorė Teresa Slavinskienė, (8 5) 237 2544;
  • Nemenčinės seniūnė Valerija Stakauskaitė, 8 645 62 496;
  • socialinio darbo organizatorė Natalja Gudienė, 8 645 62 675;
  • Riešės seniūnas Valdemar Rynkevič, 8 646 16 302;
  • specialistė Helena Zenevič, (8 5) 246 9432;
  • Sužionių seniūnas Tadeuš Aliancevič, 8 699 30 916;
  • soc. darbo organizatorė Justyna Giedris, (8 5) 240 0303;
  • Bezdonių seniūnas Michal Jančevski, 8 612 85 397;
  • vyresn. soc. darbo organizatorė Beata Kučinskienė, (8 5) 269 6416.

15. Ar galiu važiuoti į Nemenčinėje esančias parduotuves iš aplinkinių gyvenviečių?

Šalia Nemenčinės miesto esančių gyvenviečių gyventojams draudžiama įvažiuoti į Nemenčinės miestą ir lankytis maisto prekių parduotuvėse. Prašome maisto produktus pirkti kitose artimiausiuose miesteliuose esančiose parduotuvėse.

Jeigu nėra tokios galimybės, prašome kreiptis į savo seniūniją pagal gyvenamąją vietą. Į nuošalias vietoves bus siunčiamos mobilios parduotuvės arba maistą, vaistus atveš socialiniai seniūnijos darbuotojai.

Šalia Nemenčinės miesto esančių gyvenviečių gyventojams draudžiama įvažiuoti į Nemenčinės miestą ir lankytis maisto prekių parduotuvėse.

16. Kur galėčiau kreiptis pastebėjus asmenį, kuris nesilaiko saviizoliacijos?

Apie saviizoliacijos ir karantino taisyklių pažeidimus nedelsiant prašome pranešti Bendruoju pagalbos centro telefonu 112 arba Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui (Tadeuš Buiko, tel. +370 673 14803).

Atkreipiame dėmesį, kad asmenys, kuriems numatytos išimtys kirsti Nemenčinės miesto ribas, turi turėti tai įrodančius dokumentus. Tai gali būti tiek popieriniai dokumentai, tiek nufotografuoti dokumentai elektroninėse laikmenose (pvz., mobiliajame telefone, planšetėje ir pan.).

Dažniausiai užduodami klausimai ir atsakymai dėl Covid-19 tyrimų

1. Kaip atlikti tyrimą dėl COVID-19?

Gyventojai pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją tel. 1808. Svarbu, kad asmenys į mobiliuosius punktus nevyktų nusprendę savarankiškai, o tik sulaukę Karštosios linijos konsultanto leidimo. Prašome įdėmiai klausytis konsultanto nurodymų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojai pradėti tirti dėl koronaviruso
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Globos ir slaugos namų „Senevita“ darbuotojai pradėti tirti dėl koronaviruso

2. Ar testas mokamas?

Testo atlikimas dėl koronavirusinės infekcijos yra nemokamas.

3. Ką daryti jeigu neturiu transporto atvykti į mobilų punktą?

Nemenčinės miesto gyventojai, kurie neturi galimybės atvykti į mobilius punktus, prašomi skambinti tel. +370 651 07 007. Savivaldybė užtikrins transportavimo paslaugas.

4. Kokiu būdu tiriami Nemenčinės gyventojai?

Operacijų vadovo sprendimu, suaugusiems Nemenčinės gyventojams atliekami du testai – greitasis serologinis testas bei PGR molekulinis tyrimas. Tokiu būdu siekiama išsiaiškinti ir tuos žmones, kurie jau persirgo koronavirusu ir jiems susiformavo imunitetas.

Testo atlikimas dėl koronavirusinės infekcijos yra nemokamas.

Kaip viskas vyksta: iš pradžių daromas greitasis testas su kraujo paėmimu. Greitieji testai nustato virusui specifiškus IgM ir IgG klasės antikūnus, susidariusius infekcijos metu. Jis daromas UAB „Vilnikos“ patalpose, kur yra šilta – nes tik šiltoje patalpoje gali tinkamai veikti reagentai.

Vėliau UAB „Vilnikos“ teritorijoje esančioje lauko palapinėje tyrimui imami nosiaryklės mėginiai, nes virusas patenka į žmogaus organizmą oro lašiniu būdu, t. y. per kvėpavimo takus. Mėginių paėmimas atliekamas tik lauke, kadangi paėmimo metu gali išsiskirti aerozoliai su potencialiu užkratu.

5. Ar saugu atlikti tyrimus UAB „Vilnika“ teritorijoje, kur aptiktas COVID-19 židinys?

Vietą, kur bus įkurti mobilūs punktai, pasirinko Visuomenės sveikatos centras, laikantis visų būtinų reikalavimų, tuo pačiu ir saugumo. Pasirenkant vietą, buvo atsižvelgta į tai, kad vienas testas su kraujo paėmimu turi būti atliekamas uždaroje patalpoje, nes kitaip reagentai nesuveiks. Tuo tarpu nosiaryklės mėginiai turi būti imami tik lauke, kadangi paėmimo metu gali išsiskirti aerozoliai su potencialiu užkratu. Atsižvelgiant į minėtus faktus, nuspręsta, kad UAB „Vilnika“ teritorijoje atlikti tyrimus yra saugiausia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Siuvimo įmonė „Vilnika“

Gyventojai neturi baiminti, dėl galimos padidintos rizikos, kad tai UAB „Vilnika“ teritorija. Nustačius koronaviruso infekcijos protrūkį minėtoje įmonėje, patalpos buvo nuodugniai išdezinfekuotos. Veikiant mobiliesiems punktams, kas 4 val. patalpos, palapinės ir šaligatviai taip pat yra pilnai dezinfekuojami.

6. Koks yra mobiliųjų tyrimo punktu darbo laikas ir kiek užtrunka tyrimo atsakymo gavimas?

Tyrimai atliekami 3 mobiliuosiuose punktuose, įkurtuose UAB „Vilnika“ teritorijoje, adresu Nemenčinės g. 149, Pučkalaukis. Mobilūs punktai dirbs nuo 8 val. iki 20 val.

Tyrimo atsakymo gavimas dažniausiai užtrunka nuo 1 iki 3 dienų. Po tyrimo atlikimo gyventojai primygtinai raginami izoliuotis iki tyrimo dėl COVID-19 atsakymo gavimo.

7. Ar po tyrimo atlikimo galiu važiuoti į darbą?

Atsižvelgiant į tai, kad situacija nuolat keičiasi, didėja patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius bei siekiant stabilizuoti padėtį miestelyje, Nemenčinės gyventojai primygtinai raginami izoliuotis iki tyrimo dėl Covid-19 atsakymo gavimo.

Nors ir neturėjote sąlyčio su sergančiaisiais, nejaučiate simptomų, būdingų COVID-19, po tyrimo atlikimo likite namuose.

Socialinių kontaktų vengimas užkirs kelią tolesniam infekcijos plitimui. Nors ir neturėjote sąlyčio su sergančiaisiais, nejaučiate simptomų, būdingų COVID-19, po tyrimo atlikimo likite namuose. Neikite į darbą, nesilankykite parduotuvėje ar vaistinėje. Tas reikalinga, kad neatsirastų naujų židinių Jūsų darbovietėse ar kitur.

Tyrimo atsakymo gavimas dažniausiai užtrunka nuo 1 iki 3 dienų. Sutarkite su darbdaviu, kad iki kol paaiškės tyrimų rezultatai, visiems bus saugiausia, jog liksite namuose. Nepamirškite, kad COVID-19 plinta žaibiškai.

8. Kaip sužinoti tyrimo dėl koronaviruso rezultatą?

Gyventojai apie koronaviruso tyrimo rezultatą yra informuojami žinute į tel. numerį, kuris buvo nurodytas registruojantis. Gyventojai taip pat gali prisijungti prie Elektroninės sveikatos portalo esveikata.lt, kuriame saugiai save identifikavę, galės greitai ir patogiai peržiūrėti savo laboratorinių tyrimų atsakymus dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19).
Instrukcija, kaip nuotoliniu būdu elektroninėmis priemonėmis sužinoti laboratorinių tyrimų atsakymus dėl koronaviruso infekcijos, pateikiama čia.

Gyventojai negavę žinutės apie tyrimo rezultatą, raginami tikrinti informaciją Elektroninės sveikatos portale.

Taip pat primename, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje galima rasti informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas. Kitaip tariant, pateikiama atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę

9. Ką daryti jei tyrimo rezultatas teigiamas?

Jei Jūsų tyrimo rezultatas teigiamas, patys į ligoninę nevažiuokite. Laukite tolesnių gydytojų ar NVSC specialistų nurodymų.

10. Ar tyrimas privalomas, jei deklaruota gyvenamoji vieta Nemenčinėje, o gyvenu Nemenčinės apylinkėse? Ar galėsiu grįžti į nedeklaruotą gyvenamąją vietą?

Į visus Jums rūpimus ir klausimus atsakys ir individualias situacijas nagrinėja Karštosios linijos konsultantai (trumpasis tel. 1808).

11. Jeigu žmogus gyvenantis Nemenčinėje laikosi saviizoliacijos ir niekur neišeina. Ar privaloma vykti ir testuotis?

Jeigu Jūs esate visiškai įsitikinęs, kad jokio kontakto būti negalėjo ir yra kitų objektyvių aplinkybių, pagrindžiančių Jūsų pasirinkimą, nenorime taikyti jokios prievartos gyventojų atžvilgiu. Šiuo metu Savivaldybė vykdo Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (VESOC) sprendimus.

Rekomenduojame paskambinti tel. 1808, nupasakoti situaciją ir pasikonsultuoti.

Dar kartą raginame visus gyventojus griežtai laikytis karantino reikalavimų, likti namuose, o iš jų išeiti tik būtinais atvejais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius