Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 21

Dėl gyvūnų cirkuose beveik sutaria, tačiau siūlo išimtį dalyvaujantiems parodose

Po vasarą nuskambėjusio skandalo dėl Nikolajaus Zobovo cirke kankinamų gyvūnų, prastų laikymo sąlygų valdžia pasišovė keisti įstatymus dėl laukinių gyvūnų cirkuose. Seimo aplinkos apsaugos komitetas pritarė draudimui naudoti laukinius gyvūnus cirko pasirodymuose. Tokius apribojimus jau taiko daugelis Europos šalių.
N.Zobovo „VIP Cirkas“ Klaipėdoje
N.Zobovo „VIP Cirkas“ Klaipėdoje

Dar vasarą N.Zobovo cirkas apkaltintas gyvūnų kankinimu, prastomis jų laikymo sąlygomis, o vasaros pradžioje nugaišo šiame cirke gimusi meškutė, kuriai buvo vos šeši mėnesiai. Pats cirko direktorius už netinkamas gyvūnų laikymo sąlygas gavo 15 eurų baudą.

Pasak Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisų iniciatoriaus Lino Balsio, laukiniai gyvūnai, atlikdami pasirodymus, patiria stresą, kuris gali sukelti įvairių psichikos sutrikimų ar net mirtį. Draudimui, kad laukiniai gyvūnai negali būti išnaudojami cirko pasirodymuose, pritarė Seimo aplinkos apsaugos komitetas. Tačiau Aplinkos apsaugos ministerija siūlo patikslinti formuluotę, kad nebūtų įtraukti parodų ar prijaukinti gyvūnai.

„Su šia pataisa būtų uždraudžiama kitų, domestikuotų gyvūnų parodos arba pervežimai per Lietuvos teritoriją. Tai mes pritarėme pasiūlymui, tačiau sutarėme taip, kad iš vyriausybės bus tam tikros pastabos, pasiūlymai ir mes sujungsime tuos projektus“, – paaiškino Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

„Aš džiaugiuosi, kad ir Aplinkos ministerija pritarė kai kuriems aspektams, ypač tam aspektui, kad būtų draudžiama per Lietuvos teritoriją gabenti cirko, laukinius gyvūnus, kurie yra cirke, nes tai sukelia daug problemų patiems gyvūnams, taip pat administracinių ir teisinių problemų“, – sakė Seimo aplinkos apsaugos komiteto narys L.Balsys.

Seimo aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas liberalas Simonas Gentvilas sako, kad nėra reikalo uždrausti laikyti laukinius gyvūnus cirkuose, tereikia užtikrinti geresnes jų gyvenimo sąlygas.

„Absoliutus laukinių gyvūnų uždraudimas, kad jie negalėtų dalyvauti cirke, yra kraštutinė priemonė, nes šiandien kai kurie žmonės namie įspūdingiausius gyvūnus laiko – ir šeškus, ir kitus gyvūnėlius, kurie tradiciškai yra lyg ir laukiniai gyvūnai. Apie tai dar diskutuosime“, – tikino S.Gentvilas.

„Mes visiškai nepritariame gyvūnų išnaudojimui bet kokiomis sąlygomis, tai, aišku, cirkai yra pirmoji kankinimo mašina, kuri turi išnykti visiškai iš Lietuvos. Žmonės europėja visomis prasmėmis, tai turime ir gyvūnų atžvilgiu dėti žingsnį ir pradėti europėti, ir uždrausti gyvūno prigimčiai visiškai neatitinkančias sąlygas“, – teigė gyvūnų teisių aktyvistė Agnė Klevinytė.

Daugelis Europos valstybių jau turi apribojimų, skirtų apsaugoti gyvūnus nuo išnaudojimo cirkuose. Po svarstymo komitetuose klausimas keliaus į Seimo posėdžių salę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius