Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 27

Dėl kiaulių gripo galimo pavojaus raginama atkreipti dėmesį į atvykstančiuosius iš regionų, kuriose liga užfiksuota

Pasaulyje nerimą keliantis kiaulių gripas Lietuvoje kol kas neužfiksuotas, teigia Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai. Visgi raginama atkreipti dėmesį į asmenis, į Lietuvą atvykstančius iš Šiaurės ir Centrinės Amerikos regionų, kuriuose užfiksuoti kiaulių gripo atvejai.
Užrašas ligoninėje teigia, kad vakcinos nuo gripo baigėsi.
Užrašas Meksikos ligoninėje teigia, kad vakcinos nuo gripo baigėsi. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

SAM atstovai kaip grėsmę galimai keliančius JAV regionus įvardijo Kaliforniją, Teksasą, Kanzasą. Medikai raginami atkreipti didesnį dėmesį į iš ten atvykusius asmenis, jei jiems pasireiškia gripo simptomai.

„Šiuo metu Lietuvoje infekcijos nėra ir negalės patekti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją tikino Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktorius Vytautas Gailius.

Nors vakcinos nuo viruso nėra, nuo ligos veikia medžiaga oseltamiviras, kurios, anot SAM atstovų, yra ir Lietuvos vaistinėse. Be to, spaudos konferencijoje tikinta, kad šių vaistų yra ir valstybės rezerve, tuo atveju, jei įvyktų ligos protrūkis. Jo užtektų 4 proc. Lietuvos gyventojų.

Šiuo metu šio vaisto kaina viršija 100 litų, jam reikalingas receptas, teigė spaudos konferencijos dalyviai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atsižvelgdama į pastaruosius įvykius dėl kiaulių gripo protrūkių pasaulyje, savo ruožtu pranešė stiprinanti iš trečiųjų šalių atvykstančių keleivių bagažo kontrolę. Taip pat ypatingas dėmesys skiriamas iš trečiųjų šalių atvykstančių maisto produktų siuntų veterinarinei kontrolei.

„Gyvi gyvūnai ir gyvūniniai produktai yra pagrindinis šios ligos užkratas. Visoje Europos Sąjungoje draudžiama įsivežti gyvūninės kilmės produktus iš trečiųjų šalių. Valstybinės maisto ir veterinarijos pareigūnai kartu su Muitinės departamento pareigūnais jūrų ir oro uostuose tikrina keliautojų bagažą, kad nebūtų įvežami gyvūninės kilmės produktai iš trečiųjų šalių“, – tvirtino VMVT Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, apskritai negali neimportuoti iš JAV ir Meksikos gyvų kiaulių ir kiaulienos produktų, iš JAV importuoja tik pašarus gyvūnams šerti ir šaldytą žuvį.

Lietuvos piliečiams nepatariama vykti į Meksiką ir JAV valstijas, kuriose nustatyti kiaulių gripo ligos atvejai.

Pasak V.Gailiaus, informacija iš JAV, Meksikos ir Kanados apie kiaulių gripą gauta penktadienį vakare.

PSO atstovas Lietuvoje Robertas Petkevičius tvirtino, kad organizacijai rūpestį kelia tai, jog virusas yra potencialus pandemijai, yra naujas, jis gali būti perduodamas žmogaus žmogui.

Šiuo metu PSO paskelbė trečiąją pandemijos fazę iš šešių, o tai reiškia, kad valstybėms dar nereikia imtis karantino priemonių, tačiau, pasak R.Petkevičiaus, situacija gali greitai keistis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius