Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 04

Dėl kiaulių gripo izoliuota trečdalis Karo akademijos kariūnų, sustabdytos paskaitos (nuotraukos, atnaujinta 14.06 val.)

Karo akademijoje izoliuota apie 70 kariūnų, iš kurių šešiems jau patvirtintas vadinamasis kiaulių gripas, ši liga įtariama dar 20 kariūnų. Dėl naujojo gripo protrūkio Karo akademijoje sustabdytos paskaitos.
Veidą dengianti kaukė tapo neatskiriama Karo akademijos dalimi
Veidą dengianti kaukė tapo neatskiriama Karo akademijos dalimi / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš viso Karo akademijoje yra daugiau nei 210 kariūnų. Pasitvirtinus informacijai, kad dalis jų po savaitgalio užsikrėtė vadinamuoju kiaulių gripu, 70 kariūnų, kurie turi peršalimo simptomų, buvo izoliuoti, imtasi prevencinių priemonių.

Gal užsikrėtęs atėjo į būrį, pačiaudėjo, paskui dar jie lauke pabuvo, pratybose arba kapus lankė ir sustiprėjo požymiai, – svarstė V.Kontrauskas.„Akademijoje šiuo metu sugriežtintas režimas. Vienas aukštas izoliuotas, jame laikomi sunegalavę kariūnai. Kituose dviejuose aukštuose gyvena sveikieji. Judėjimas griežtai kontroliuojamas, jiems net maistas atskirai tiekiamas“, – trečiadienį 15min.lt sakė Karo akademijos Pirminės karių sveikatos priežiūros centro Vilniuje viršininkas majoras Vidmantas Kontrauskas.

Pasak jo, tai nereiškia, kad trečdalis kariųnų užsikrėtė naujuoju gripu. „Tiesiog jie turi peršalimo simptomų, truputį negaluoja. Iš jų 20-iai temperatūra buvo pakilusi iki 38 laipsnių, taigi galima įtarti, kad serga tuo nauju gripu. Jų mėginiai bus tiriami. Visų kitų tikrinti neketinama“, – aiškino V.Kontrauskas.

Jis patvirtino, kad pirmasis užsikrėtęs kiaulių gripu paskleidė ligą kareivinėse. Tačiau abejojo, ar pavyks nustatyti, iš kur naujasis gripas atkeliavo į kareivines, nes nustatyti visų užsikrėtusių kareivių kontaktus būtų labai sunku.

„Kur buvo tas pirmas kontaktas, nespėliosiu. Tiesiog kažkas turėjo kontaktą su sergančiu. Jei užsikrėtę būtų kokie 3 kareiviai, būtų lengva suskaičiuoti kontaktus ir nustatyti. O čia tiek daug ir žmonės jauni, aktyvūs, daug bendrauja, juda, taigi nustatyti, kuris užsikrėtė pirmasis, būtų sunku“, – teigė Karo akademijos atstovas.

Naujasis gripas netruko pasklisti: po savaitgalio paaiškėjo, jog naujuoju gripu gali sirgti jau net kelios dešimtys karių. „Kaip ir paprastas gripas, šis plinta lašeliniu būdu. Be abejo, plinta vienas kitam. Gal užsikrėtęs atėjo į būrį, pačiaudėjo, paskui dar jie lauke pabuvo, pratybose arba kapus lankė ir sustiprėjo požymiai“, – svarstė V.Kontrauskas.

Papildyta 14.06 val.: Paskaitos nevyksta

Lietuvos karo akademijos viršininkas, brigados generolas Edvardas Mažeikis naujienų portalui 15min.lt patvirtino, jog dėl naujojo gripo protrūkio sustabdyta įstaigos veikla.

Paskaitos, užsiėmimai šiuo metu yra sustabdyti, kad lokalizuotume susirgusius, neužsikrėstų sveikieji. Veiklą sustabdėme iki pirmadienio, – sakė E.Mažeikis.„Paskaitos, užsiėmimai šiuo metu yra sustabdyti, kad lokalizuotume susirgusius, neužsikrėstų sveikieji. Veiklą sustabdėme iki pirmadienio. Kol kas matome, kad situaciją pavyko sukontroliuoti, jei viskas gerai, kitą savaitę paskaitas atnaujinsime. Galbūt visiškai, galbūt ribotai – bus matyti, po savaitgalio spręsime“, – sakė E.Mažeikis.

Šiuo metu Karo akademijoje studijuoja 213 kariūnų. Trečdalis jų, kuriems pasireiškė peršalimo simptomai, buvo izoliuoti. Judėjimas Karo akademijoje apribotas iki minimumo. Kariūnų mokytojai, dėstytojai į teritoriją neįleidžiami.

„Paskaitos sustabdytos, todėl civiliai neįleidžiami. Studentai visi yra čia. Tiesa, keli kariūnai, susirgę namuose, ir liko ten. Be to, turime vieną kursą, kuris buvo išvykęs į praktiką. Jie su sergančiaisiais kontakto neturėjo, todėl į akademiją jų negrąžinome“, – teigė E.Mažeikis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius