Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 03 /13:21

Bus visuotinis karantinas: bendrauti galės ne daugiau kaip dvi šeimos, uždaromi sporto klubai, maistas iš kavinių – tik išsinešti, grįžtama prie nuotolinio mokymo

Lietuvoje sparčiai prastėjant epidemiologinei situacijai, Vyriausybė imsis papildomų priemonių COVID-19 plitimui stabdyti. Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, nuo šeštadienio vidurnakčio siūloma ne mažiau kaip trims savaitėms įvesti visuotinį karantiną. Paskelbus jį, bus draudžiama bendrauti daugiau kaip dviejų šeimų nariams (iki 10 žmonių), mokykloms siūloma pereiti prie mišraus mokymosi, duris turės užverti sporto klubai, kino teatrai, teatrai, bibliotekos, muziejai, SPA centrai, kavinės galės teikti tik maisto išsinešti paslaugą, studijos aukštosiose mokyklose vyks nuotoliniu būdu.

Apie tai, kaip stabdyti koronaviruso plitimą, antradienį svarstyta COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitete.

S.Skvernelio spaudos konferenciją po komiteto posėdžio galite žiūrėti čia:

VIDEO: Vyriausybė imsis papildomų priemonių COVID-19 plitimui stabdyti: bus skelbiamas visuotinis karantinas

Pasak S.Skvernelio, COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komiteto posėdyje buvo svarstomos priemonės koronaviruso plitimui stabdyti.

Savo siūlymus dėl to pateikė Vyriausybės suburta medikų darbo grupė. Jiems, pasak premjero, pritarta.

„Kai ką aš paminėsiu šiandien, bet tai yra tik bendri principai, dėl to, kas, kaip, detalių šiandien nebus tikrai, nes visa tai bus įforminta rytoj Vyriausybės posėdyje atitinkamais Vyriausybės nutarimais“, – sakė S.Skvernelis.

Vyriausybės vadovas akcentavo, kad dėl COVID-19 iš esmės „dega“ visos Europos valstybės.

„Visi bandymai valdyti pandemiją kitokiomis priemonėmis pasibaigė tuo pačiu rezultatu – valstybės įvedinėja antrąjį karantiną“, – nurodė premjeras.

Anot S.Skvernelio, norėtųsi išvengti naujų ribojimų, bet kitos alternatyvos nėra.

„Rytoj Vyriausybei bus siūloma įvesti visuotinį karantiną nuo šios savaitės pabaigos, greičiausiai nuo šeštadienio vidurnakčio. Mano nuomonė buvo, kad penkias savivaldybes, kurios yra vadinamojoje žaliojoje zonoje, palikti be visuotinio karantino, tačiau ministrai apsisprendė kitaip ir tos penkios savivaldybės, deja, irgi pateks į visuotinio karantino sąlygas“, – komentavo premjeras.

Visuotinį karantiną siūloma įvesti ne mažiau kaip 3 savaičių laikotarpiui.

Kas keisis?

S.Skvernelis pristatė ribojimus, kurie įsigaliotų karantino metu.

Rekomenduojama laikytis socialinės distancijos.

Siūloma, kad įvedus karantiną galėtų bendrauti ne daugiau kaip dviejų šeimų ar dviejų namų ūkių nariai.

„Tai yra dvi šeimos – ne daugiau. Ir ne daugiau kaip 10 asmenų. Tie draudimai bus absoliutūs visos šalies teritorijoje“, – pabrėžė premjeras.

Judėjimas tarp šalies miestų nebūtų ribojamas, bet būtų rekomenduojama atsisakyti nereikalingų kelionių.

Siūloma neorganizuoti asmeninių švenčių. Vestuvėse ir laidotuvėse galėtų dalyvauti ne daugiau kaip 10 asmenų – tik artimieji ir giminaičiai.

Bažnyčiai siūloma nutraukti pamaldas, pereiti prie nuotolinio bendravimo su tikinčiaisiais.

Pasak S.Skvernelio, viešojo maitinimo įstaigų darbas bus nutraukiamas – leidžiama gaminti tik maistą išsinešti.

Maisto prekių parduotuvių ir vaistinių darbas ribojamas nebus.

„Kitoms parduotuvėms bus reikalavimas užtikrinti tam tikrą plotą, tenkantį vienam pirkėjui, tai yra ne mažiau kaip 10 kv. m“, – nurodė Vyriausybės vadovas.

Kirpyklų, grožio salonų veikla galės būti tęsiama. Tačiau jie privalės laikytis nustatytų higienos ir saugumo reikalavimų, taikyti išankstinę registraciją, kad klientams nereikėtų laukti eilėse.

Siūloma stabdyti masažo salonų, išskyrus teikiančių medicinines paslaugas, sporto klubų, baseinų, SPA centrų veiklą.

Taip pat planuojama drausti šokių, dainavimo ir kitus kontaktinius užsiėmimus.

„Kalbant apie sportinę individualią veiklą, rekomenduoti ir leisti lauke. Ir leisti ne lauke individualiai sportuojant arba vienos šeimos, šeimos ūkio nariams, arba ne daugiau kaip dviem asmenims, išlaikant visas būtinas sąlygas“, – siūlymą pristatė S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Forum“ sporto klube
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Forum“ sporto klube

Viešbučių veikla nėra draudžiama. Tačiau nebus leidžiama teikti grupinių paslaugų. Privalu laikytis socialinės distancijos, imtis kitų saugumo priemonių. Taip pat medikų grupė siūlo riboti maitinimą viešbučiuose, išskyrus maisto pristatymą į kambarius arba maistą išsinešti.

Darbas, kiek įmanoma, turėtų būti organizuojamas nuotoliniu būdu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Viešajame transporte bus įvedami panašūs ribojimai kaip pavasarį. Keleiviai turės laikytis atstumų, važiuoti autobusais ar troleibusais tik sėdimose vietose.

Pradinis, priešmokyklinis ugdymas, darželiai turėtų veikti be ribojimų. Tėvai turėtų spręsti patys, leisti vaikus į darželius ar ne.

Mokyklose siūlomas arba nuotolinis, arba mišrus – tiek nuotolinis, tiek kontaktinis (kai 50 proc. ugdymo vyksta kontaktiniu būdu, o 50 procentų – nuotoliniu) – mokymo būdas.

Detalės dėl to, S.Skvernelio teigimu, bus rytoj.

„Greičiausiai daugelis dalykų bus palikta spręsti pačioms mokykloms, tų mokyklų steigėjams, atsižvelgiant į situaciją. Jeigu tai nėra proveržis, nėra židinys, bus galima tą kombinuotą metodą taikyti“, – komentavo premjeras.

123RF.com nuotr./„Zoom“ pamoka
123RF.com nuotr./„Zoom“ pamoka

Siūloma leisti toliau veikti neįgaliųjų dienos centrams. Vėlgi – užtikrinant būtinų saugumo reikalavimų laikymąsi.

Aukštosiose mokyklose norima įvesti tik nuotolinį mokymą, išskyrus kelių studijų programų, tarkime, gyvybės mokslų, medicinos, veterinarijos, studentams, kurie negali išsiversti be praktinių užsiėmimų.

Karantino metu siūloma stabdyti muziejų, teatrų, kino teatrų veiklą. Bibliotekoms palikta teisė veiklą vykdyti nuotoliniu būdu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žalgirio“ sirgalių emocijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žalgirio“ sirgalių emocijos

Sporto renginiai galės vykti be žiūrovų.

Sveikatos priežiūros įstaigos privalės užtikrinti skubią medicininę pagalbą, COVID-19 ligonių diagnostiką, gydymą ir izoliaciją, visiškai užtikrinti planinę neatidėliotiną pagalbą, kurios nesuteikus gali reikšmingai pablogėti paciento būklė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

„Ir tik tose įstaigose, kurios organizuoja COVID-19 gydymą, natūraliai gali būti ribojama planinė pagalba, siekiant užtikrinti anksčiau minėtų punktų įgyvendinimą. Tikrai nebus draudžiamos jokių privačių gydymo įstaigų paslaugos“, – nurodė S.Skvernelis.

Žada pagalbą verslui

S.Skvernelis kartojo, kad tai – siūlomi bendri principai. Tačiau jis tikisi, kad Vyriausybė pritars pakeitimams.

Kartu premjeras sakė besitikintis, kad tos trys karantino savaitės padės suvaldyti eksponentinį koronaviruso plitimą ir neleis, jog mūsų sveikatos sistema nebegalėtų atlaikyti krūvių, atsiradusių dėl didelio užsikrėtusių COVID-19 skaičiaus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Akimirka iš Vilniaus gatvės
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Akimirka iš Vilniaus gatvės

„Net ir įvedus tas pačias griežčiausias priemones, jeigu vėlgi mes neturėsime supratimo, nesilaikysime jų, nesuvoksime, kad tai yra ne dėl valdžios, ne dėl Vyriausybės, ne dėl Seimo ar dėl dar kažko, o dėl mūsų pačių, ir jas ignoruosime, tai turėsime tą liūdną vaizdą, kurį mes matėme kovo mėnesį kitose valstybėse“, – įspėjo S.Skvernelis.

Kalbėdamas apie sunkumus išgyvenančias viešojo maitinimo įstaigas, S.Skvernelis sakė, kad įsijungs valstybės pagalbos verslui priemonės, kurios buvo aktyvuotos anksčiau.

„Ir belieka tikėtis, kad jos bus vėlgi paveikios ir padės situaciją šiek tiek amortizuoti arba suvaldyti. Tikrai suprantame, kokia yra situacija, tikrai matome, kokioje sunkioje padėtyje yra – daugelis jų ir neatsigavo. Tačiau alternatyvų tiesiog paprasčiausiai mes neturime“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras

Pasak S.Skvernelio, šiandien kalbama apie tai, kad bus paliktos tos pagalbos verslui priemonės, kurios jau veikė. Taip pat esą diskutuojama apie naujų kriterijų nustatymą, naujų priemonių įvedimą.

„Jeigu tokie sprendimai bus priimti, mes juos paskelbsime“, – nurodė premjeras.

Prabilo apie griežtesnius veiksmus

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 897 nauji koronaviruso atvejai, penki žmonės mirė.

Iš viso šalyje patvirtinti 17453 COVID-19 atvejai.

4934 žmonės pasveiko nuo ligos, o 12283 – serga.

34794 asmenims šiuo metu reikia izoliuotis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

Praėjusią savaitę S.Skvernelis aiškino, kad koronaviruso plitimui stabdyti nebūtų logiška skelbti visuotinį karantiną. Esą pakanka lokalaus karantino savivaldybėse, kur situacija yra blogiausia.

Šeštadienį Sveikatos apsaugos ministerijai pranešus, kad Lietuvoje per penktadienį buvo nustatytas rekordinis – 1001 – naujų susirgimų koronavirusu skaičius, o aštuoni žmonės mirė, S.Skvernelis prabilo apie tai, jog privaloma imtis griežtesnių veiksmų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Feisbuko paskyroje premjeras rašė siūlysiantis Vyriausybei bent trims savaitėms plėsti ir griežtinti karantiną raudonosiose savivaldybėse, taip pat – įvesti karantino režimą geltonosiose.

Šis režimas, jo įsitikinimu, turi būti daug griežtesnis, nei dabar galiojantys ribojimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius