Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 22 /16:53

Dėl Neringos Venckienės neliečiamybės sprendžianti komisija nepriėmė išvadų, nes vėl griuvo kvorumas

Seimo laikinoji komisija, kuri turi nuspręsti, ar siūlyti Seimui naikinti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę, penktadienį jau norėjo balsuoti dėl išvadų, tačiau griuvus kvorumui to padaryti nepavyko. Balsavimas nukeltas kitos savaitės antradieniui.
Komisijos posėdis
Komisijos posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienio posėdis baigėsi be išvadų todėl, kad protestuodamas prieš pirmininko nekompetenciją iš komisijos narių pasitraukti ir toliau komisijos darbe nebedalyvauti nusprendė mišrios Seimo narių grupės atstovas Evaldas Lementauskas. Posėdį penktadienį paliko ir du konservatoriai Naglis Puteikis ir Rytas Kupčinskas, tačiau kitą savaitę jie komisijos darbe dalyvaus.

Pasak N.Puteikio, penktadienį buvo ketinama balsuoti dėl komisijos išvadų, kuriomis Seimui siūloma naikinti teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybę, tačiau to padaryti nepavyko, nes jo ir R.Kupčinsko netenkino sprendimo rezoliucinė dalis.

„Komisijos dauguma yra apsisprendusi ir tą šališkumą demonstravo ir šįkart, o mus papiktino tai, kad jie atsisakė įtraukti į sprendimo projektą informaciją, kad komisija prašė vaizdo medžiagos, iš kurios būtų aišku kas ką mušė, o prokuratūra atsisakė duoti.  Pasinaudojome komisijos nario teise nedalyvauti balsavime ir sąmoningai sugriovėme kvorumą, nes tikimės, kad pirmadienį arba antradienį į mūsų pastabas bus atsižvelgta“, – paaiškino savo poelgį N.Puteikis.

Pasak jo, visiškai aišku, kad komisijos sprendimas bus siūlyti naikinti teisėjos neliečiamybę, nes taip apsisprendė septyni iš dvylikos komisijos narių. 

E.Lementauską papiktino vadovavimas

Tuo tarpu kitas komisijos narys E.Lementauskas komisijos darbą sako palikęs visam laikui ir neketina net dalyvauti galutiniame balsavime dėl sprendimo. Jis pasiūlė komisijos pirmininkui konservatoriui Evaldui Jurkevičiui pirmininkauti leisti labiau patyrusiam komisijos pirmininko pavaduotojui Stasiui Šedbarui, tačiau jam to nepadarius E.Lementauslas komisijos darbą pavadino „balaganu“ ir nusprendė toliau joje nebedirbti.

Komisijos pirmininko E.Jurkevičiaus nuomone, toks E.Lementausko siūlymas rodo paties parlamentaro nekompetenciją, nes komisijos reglamente nurodyta, kad pavaduotojas pirmininkauja tik tada, kai pirmininkas nedalyvauja posėdyje.

„Ponas Lementauskas turi išsilavinimą, jis taip galvoja, jis taip nusprendė, jis taip pasielgė. Aš už jį negaliu kalbėti“, – apgailestavo kolegos sprendimu nebedalyvauti komisijos darbe E.Jurkevičius.

Pats komisijos pirmininkas mano, kad komisijos darbas sklandus.

„Komisija pasistūmėjo į priekį. Kas buvo suplanuota, viskas apsvarstyta. Komisijoj darbas tvarkingas. Aišku, gaila, kad keli komisijos nariai išėjo, bet visi išsikalbėjo, visi išsakė savo nuomones“, – teigė, kad darbai komisijoje vyksta pagal planą, E.Jurkevičius. 

Preliminariuose komisijos dokumentuose, kuriems penktadienį nepavyko pritarti balsavimu, teigiama, kad prokuroras Žydrūnas Radišauskas komisijai pateikė pakankamai informacijos dėl teisėjos N.Venckienės galimai padarytos nusikalstamos veikos išreiškiant nepagarbą teismui.

Nutarimas nuolat keičiamas

E.Lementauskas prašys mišrios Seimo narių grupės vadovės Agnės Zuokienės vietoj jo į komisiją deleguoti kitą grupės narį. Naują narį dar turėtų patvirtinti ir visas Seimas, keisdamas Seimo nutarimą, kuriuo ši komisija suformuota, tačiau to gali ir neprireikti – komisija gali baigti darbą ir vienam nariui nedalyvaujant.

Nutarimą, kuriuo suburta komisija, turinti Seimui pateikti siūlymą, ar naikinti teisėjos N.Venckienės neliečiamybę, Seimas jau keitė dukart.

Pirmą kartą tai padaryti teko po to, kai iš jos darbo pasitraukė pirmininke buvusi paskirta „darbietė“ Virginija Baltraitienė. Antrą, kai komisijos darbas pratęstas dar savaitei.

Primename, kad Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl teisėjos N.Venckienės neliečiamybės naikinimo buvo suburta gegužės 24 dieną, darbą turėjo baigti šią savaitę, tačiau ketvirtadienį  išvadoms parengti Seimas suteikė dar savaitę.

Baigusi darbą komisija Seimui turės pateikti rezoliucijos projektą, ar tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti Kauno apygardos Civilinių bylų skyriaus teisėjos N.Venckienės teisinį imunitetą.

Konstitucija numato, kad Lietuvoje teisėjas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo, o tarp Seimo sesijų – be prezidento sutikimo. Kad būtų panaikintas teisėjo imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjai N.Venckienei gresia įtarimai demonstravus nepagarbą teismui, nevykdžius teismo sprendimų, trukdžius antstolei atlikti pareigas, piktnaudžiavus globėjos teisėmis.

Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti teisėjai įtarimus pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl trukdymo antstolio veiklai, pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, nepagarbos teismui, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir dėl piktnaudžiavimo tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius