Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 25

Dėl netinkamo paauglio gydymo auditoriai siūlo bausti dvi Kauno klinikų medikes

Medicinos paslaugos pandeminiu gripu sirgusiam paaugliui Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) buvo atliktos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, dėl to siūloma bausti dvi klinikų medikes – Kauno medicinos universiteto vaikų ligų klinikos pirmojo vaikų skyriaus vadovę Birutę Pundzienę ir pediatrę Genovaitę Ryselienę.
Kauno medicinos universiteto klinikos
Kauno medicinos universiteto klinikos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tai BNS trečiadienį patvirtino Valstybinės medicinos audito inspekcijos direktorė Ramunė Navickienė.

Ji teigė trečiadienį gavusi mirusio paauglio tėvų sutikimą komentuoti audito išvadas, nors pačios auditorių ataskaitos turinio tėvai prašo nekomentuoti.

Anot R.Navickienės, atlikus auditą nustatyta, kad buvo pažeistas 2009 metų liepos 1 dienos sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl gripo diagnostikos ir gydymo.

R.Navickienės teigimu, sprendimą dėl nuobaudos šiuo atveju turi priimti pati KMUK administracija, auditoriai šiuo atveju įgaliojimų neturi.„Mes konstatuojame, kad dvi gydytojos pažeidė ministro įsakymą, vadovaujantis juo neįtarė gripo viruso A(H1N1) potipio. Visas gydymas buvo nukreiptas į bronchopneumonijos (plaučių uždegimo – BNS) gydymą, tačiau būtent šio tipo gripo viruso specifika ta, kad visi kiti vaistai jo neveikia. Buvo per vėlyva diagnostika, kuri galbūt nesudarė prielaidų gauti rezultatą, t. y. sveikimo“, – sakė R.Navickienė.

Anot jos, auditoriai nurodė KMUK vadovybei įvertinti gydytojų netinkamą gydymą pagal Darbo kodekso reikalavimus. Darbo kodekse už atitinkamus nusižengimus numatyta atsakomybė – pastaba, papeikimas, griežtas papeikimas arba atleidimas iš darbo.

R.Navickienės teigimu, sprendimą dėl nuobaudos šiuo atveju turi priimti pati KMUK administracija, auditoriai šiuo atveju įgaliojimų neturi.

Audito išvadose, anot R.Navickienės, be to, nurodoma pasirašytinai supažindinti klinikų medikus su sveikatos apsaugos ministro įsakymo dėl gripo diagnostikos ir gydymo reikalavimais.

Valstybinės medicininio audito inspekcijos vadovė teigė, jog auditoriai nenustatė Kauno klinikose buvusio galimo dokumentų klastojimo. Apie galimai suklastotą berniuko ligos istoriją žiniasklaidai yra kalbėję berniuko tėvai.

Antradienį spaudos konferencijoje pristatydama audito KMUK išvadas R.Navickienė pabrėžė, jog pagrindo abejoti medikų kompetencija nėra, tačiau nelaimę – 14-mečio paauglio mirtį – lėmė patirties stoka gydant būtent tokio tipo gripą.

Anot auditorių vadovės, minėtas įvykis – medikų profesinė nesėkmė.

Tuo metu berniuko tėvai medikus kaltina aplaidumu ir tikina, jog būtent tai lėmė jų sūnaus mirtį.

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas praėjusią savaitę Valstybinei medicininio audito inspekcijai pavedė ištirti KMUK veiklą ir nustatyti, ar viskas buvo atlikta, kad būtų išsaugota keturiolikmečio paciento gyvybė.

Nuo vadinamojo kiaulių gripo A(H1N1) komplikacijos klinikose lapkričio 18-ąją miręs 14-metis – pirmasis mirties atvejis nuo šios ligos Lietuvoje.

Medikai tuomet pranešė, kad paauglys mirė dėl gripo A(H1N1) sukeltų bakterinių komplikacijų.

Kauno rajone gyvenęs vaikas Intensyvios terapijos skyriuje išgulėjo penkias dienas, o į Kauno klinikas buvo atvežtas tą pačią dieną, kai kreipėsi į ambulatorijos gydytoją.

Pirmadienį nuo pandeminio gripo sukeltų komplikacijų mirė 40-metis Visagino gyventojas.

Artimiausiu metu žadama atlikti auditą ir šioje gydymo įstaigoje.

Antradienio popietę gripo epidemija paskelbta visoje Lietuvoje.

Naujausias žinias apie gripą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius