Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 19

Dėl statybų pykstantiems vilniečiams teks kentėti – dalį darbų leidžia ir naktį

Vilniaus Girulių g. gyventojai skundėsi vasaros naktį nesudėję bluosto – po jų langais visą parą virė statybų darbai. Dėl betonuojamo garažo kelių namų gyventojai liko be miego ir teigė pagalbos iš nieko taip ir nesulaukę. Algirdo gatvėje gyvenantieji pasakoja šią vasarą ramybės irgi neturintys, kadangi net ir savaitgaliais tenka kęsti triukšmą nuo ankstyvo ryto iki nakties.
Statybos darbai Perkūnkiemyje
Statybos darbai Perkūnkiemyje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Stebisi tokiais leidimais

„Visą naktį vyko statybų darbai Perkūnkiemyje, už Girulių gatvės 20 namo, visi kaimynai pasipiktinę. Policija kviesta daug kartų, deja, niekas taip ir neatvyko. (…) Seniūnija sakė, kad duotas leidimas dirbti per visą naktį. Prie gyvenamųjų namų...

Ar tikrai yra tokie leidimai? Visiems gyventojams būti be miego??? Nes betonuoja garažą?“ – tokios ir panašios nevilties kupinos gyventojų žinutės pasklido socialiniuose tinkluose po bemiegės nakties.

Žmonės stebėjosi, kodėl galioja tokia tvarka, esą dirbti turėtų būti leidžiama tik nustatytu laiku ir ne ramybės valandomis, kai visi miega.

Darbas naktį galimas

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė šiuo atveju ne gyventojų pusėje.

Kaip 15min paaiškino savivaldybės atstovai, jie išties yra sulaukę skundo dėl statybos darbų ir keliamo triukšmo Perkūnkiemyje, ties Gulbinų gatve, bet esą ne dėl šio konkretaus įvykio – darbo naktį.

„Su atsakingais statytojais bendravo Administracinės veiklos skyrius, išaiškino galiojančias tvarkas, o Viešosios tvarkos pareigūnai vykdė keletą patikrinimų, bet tikrinant nebuvo nustatyta, kad pažeidinėjama tvarka“, – teigė Vilniaus savivaldybė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Statybos darbai Perkūnkiemyje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Statybos darbai Perkūnkiemyje

Vis dėlto darbo naktį savivaldybė nepuola smerkti.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu galioja tvarka, pagal kurią statybos darbai, kurių metu skleidžiamas triukšmas, leidžiami darbo dienomis 7–18 val., poilsio ir švenčių dienomis 9–17 val. bei išskirtiniais atvejais.

O tie išskirtiniai atvejai yra „atsižvelgiant į technologinius procesus, siekiant nesukelti avarinių situacijų ir kiek galima mažiau trikdyti transporto priemonių eismą, bet kuriuo paros metu galimi gatvių asfaltavimo darbai A kategorijos gatvėse“.

Nepertraukiami monolitinių gelžbetoninių konstrukcijų (pamatų, grindų, sienų, perdangų) betonavimo darbai galimi bet kuriuo paros metu.

Šis administracijos direktoriaus įsakymas yra papildytas dar viena sąlyga:

„Atsižvelgiant į technologinius procesus, nepertraukiami monolitinių gelžbetoninių konstrukcijų (pamatų, grindų, sienų, perdangų) betonavimo darbai ir išbetonuotų grindų šlifavimo darbai galimi darbo dienomis bet kuriuo paros metu, kai nepertraukiamai betonuojamos konstrukcijos tūris didesnis nei 200 kub. m ir šlifuojamų išbetonuotų grindų plotas didesnis kaip 500 kv. m.

Nepertraukiami betonavimo ir šlifavimo darbai pradedami vykdyti ne anksčiau kaip 7 val. ir ne vėliau kaip 9 val., kad kuo daugiau nepertraukiamo betonavimo ir šlifavimo darbų būtų atlikta dienos ir vakaro metu ir kuo mažiau – nakties metu.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Statybos darbai Perkūnkiemyje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Statybos darbai Perkūnkiemyje

Tad tokių darbų gali ir ateityje pasitaikyti tiek Perkūnkiemyje, tiek bet kur kitur, kur vyksta intensyvūs statybų darbai.

Betonavo grindinį

Perkūnkiemyje gyventojų nepasitenkinimo sulaukė įmonė „Bonava“.

Jos generalinis direktorius Remigijus Pleteras 15min patvirtino – darbai išties naktį virė, tačiau tai darbas, kurį dėl sudėtingų inžinerinių ir technologinių sprendimų buvo būtina atlikti vienu kartu, tai yra be pertraukos.

„Būtent tą dieną ir vėliau naktį buvo vykdomi daugiabučio parkavimo vietų grindinio betonavimo darbai.

Turiu pastebėti, kad visus darbų procesus mūsų komanda planuoja į priekį. Ir šis darbas buvo numatytas ir apie riziką, kad darbai gali užsitęsti, buvome informavę Vilniaus miesto savivaldybę, kaip reikalauja savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas, o taip pat papildomai savo valia informavę gyventojus, aplinkinių daugiabučių laiptinėse išplatindami pranešimus apie planuojamus darbus“, – teigė R.Pleteras, apgailestaudamas dėl sukeltų trumpalaikių nepatogumų ir neprarasdamas vilties, kad ateityje tokių bus kuo mažiau.

Būtent tą dieną ir vėliau naktį buvo vykdomi daugiabučio parkavimo vietų grindinio betonavimo darbai.

Ir taką tiesia, ir muzika aidi

Vilniaus Naujamiestyje esančios Algirdo g. gyventojai paskutiniu metu irgi miega neramiai.

Netoliese esančiame „Lofte“ savaitgaliais ilgai skamba muzika, o rytais, net ir sekmadieniais, statybos darbai nuo ankstyvo ryto prasideda ir pačioje gatvėje, kuri tvarkoma ir įrenginėjamas dviračių takas, ir buvusioje „Spartos“ teritorijoje.

Kaip pasakojo Algirdo g. 41A gyventojai, jų daugiabutis yra ne prie pat gatvės, tačiau buldozerių ir kitos technikos triukšmas net ir jiems kuo puikiausiai girdimas.

Todėl ir būsimo dviračių tako perspektyvos bent kol kas per labai nedžiugina – darbai vyksta jau senokai, todėl ne vienas ir viltį prarado, kad kada nors baigsis.

Vilniaus savivaldybė ir šiuo atveju per daug nuraminti gyventojų neskuba. Esą yra administracijos direktoriaus patvirtinta tvarka, joje nurodytos išimtys.

„Žinoma, kai gauname skundus (jei tokius gauname), juos vertiname, kalbama su rangovais, priimami atitinkami sprendimai. Bet ir gyventojai turi suprasti, kad vykstant darbams, visada gali būti nepatenkintų žmonių, tačiau nevykdant darbų niekas nebus padaryta“, – teigė savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gatvės ir dviračių tako įrengimo darbai Algirdo gatvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gatvės ir dviračių tako įrengimo darbai Algirdo gatvėje

Savivaldybė ragina gyventojus vis dėlto pranešti apie triukšmą ramybės metu Viešosios tvarkos skyriui, pastarasis esą reaguoja į kiekvieną tokį skambutį ir netoleruoja rangovų savivalės.

Anot Vilniaus savivaldybės pranešimo, „Algirdo gatvė tampa dar viena humanizuota erdve Vilniuje, kuri pritaikoma dviratininkams, paspirtukams, pasivaikščiojimams pėsčiomis, taip skatinant miestiečius rinktis darnų judumą“.

Per vasarą šioje gatvėje žadama įrengti 2 km dviračių ir pėsčiųjų takų, o kitąmet pasodinti papildomų medžių ir krūmų.

Vilnius siekia artimiausiu metu pertvarkyti ir kitas Naujamiesčio gatves – Vytenio, T.Ševčenkos, Mindaugo ir kt., numatydamas jose lėtesnį eismą, žalesnius gatvės pakraščius ir pėstiesiems patrauklesnes viešąsias erdves.

Tokie pokyčiai numatyti ir Algirdo gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius