-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 20

Dėl „Traidenio“ užkastų gamybinių atliekų – aplinkosaugininkų tyrimas

Aplinkos apsaugos departamentas atlieka tyrimą dėl Alytuje įsikūrusios įmonės „Traidenis“ teritorijoje užkastų gamybinių atliekų.
Įmonės „Traidenis“ teritorijoje aplinkosaugininkai rado užkastų gamybos atliekų
Įmonės „Traidenis“ teritorijoje aplinkosaugininkai rado užkastų gamybos atliekų / Aplinkos ministerijos nuotr.

Šios įmonės vadovas Sigitas Leonavičius BNS teigė, kad užkastos medžiagos žalos aplinkai nedaro.

„Tai yra šalutinis gamybos produktas, kuris nėra pavojingas aplinkai. Tai yra stiklaplastis – inertinė medžiaga, iš jos gaminame visas talpas. Mes ją naudojome savo tikslams, savo žemėje darant drenažą 2010–2012 metais“, – sakė S.Leonavičius.

Aplinkosaugininkai įmonės teritorijoje antradienį surengė neplaninį patikrinimą, per jį ir rastos užkastos atliekos. Šiuo metu departamentas atlieka tyrimą: skaičiuojamas užkastų atliekų kiekis, nustatoma medžiagų sudėtis bei skaičiuojama žala aplinkai.

„Įvertinus dokumentaciją, pirminis tyrimas turėtų įvykti per savaitę, bet dėl tikslių medžiagų kiekio nustatymo spręsime tik turėdami pirminio tyrimo išvadas, tada nuspręsime būdą ir priemones – tai užims ir finansiškai, ir gali užtrukti“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos departamento direktorius Vaidas Laukys.

Anot „Traidenio“ vadovo, tos medžiagos, kurios rastos užkastos įmonės teritorijoje, įprastai grąžinamos į gamybą arba vežamos į sąvartyną. S. Leonavičius teigė, kad medžiagos užkastos 2010–2012 metais, o jas užkasusį darbuotoją nubaudė aplinkosaugininkai. Pasak vadovo, nuo to laiko jokių kasinėjimų įmonės teritorijoje nevyko.

„Laukiame išvadų. Kadangi mes patys dirbame toje srityje, žinome, kokias medžiagas ir kur jas naudojame, neteršiame aplinkos. Mes patys daromės tyrimus“, – teigė S.Leonavičius.

„Mes žinome, ką mes darome. Tą darome savo teritorijoje, savo žemėje, kuri yra mūsų nuosavybė, mes ją išpirkome“, – pridūrė jis.

Tačiau, pasak V.Laukio, gamybinių atliekų tvarkymas griežtai reglamentuotas, jų negalima pilti savo teritorijoje, jas būtina perduoti atliekų tvarkytojams.

„Koks skirtumas, ar jūs kibirą šiukšlių išpilsite pas save kur nors ar kažkur kitur. Čia yra gamyba, ji yra reglamentuota, susidariusios atliekos turi būti atiduodamos atliekų tvarkytojams. Atliekos negali būti šalinamos bet kokiu būdu“, – sakė V.Laukys.

Gavus tyrimo išvadas ir patvirtinus, kad padaryta žala gamtai, įmonei gali grėsti bauda.

Anot Aplinkos apsaugos departamento atstovės Ievos Krikštopaitytės, „Traidenio“ atveju nustatytas įmonės gamybos metu susidarančių nepavojingų atliekų užkasimo faktas, tačiau visiškai nėra aišku, koks užkastų atliekų kiekis, todėl gresiančios baudos kol kas svyruoja nuo keliasdešimt iki kelių tūkstančių eurų. Tačiau, anot jos, tyrimo metu gali būti nustatyta ir daugiau pažeidimų, ne tik netinkamas atliekų tvarkymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius