Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 13

Dėl vandens situacijos Kaune – kreipimasis į V.Matijošaitį

Kauno miesto Tarybos narė Jurgita Šiugždinienė po viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos dėl vandens stygiaus kreipėsi į miesto merą Visvaldą Matijošaitį, prašydama paaiškinti, kokios priežastys lėmė, kad Kauno miesto gyventojams jau kurį laiką trūksta geriamo vandens, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kauno rajono gyventojai skundžiasi dingstančiu vandeniu
Kauno rajono gyventojai skundžiasi dingstančiu vandeniu / 15min skaitytojo nuotr.
Temos: 2 Kaunas Vanduo

Per karščius dalis kauniečių neturi geriamojo vandens.

J.Šiugždinienė mero taip pat klausia, kaip planuojama spręsti susidariusią situaciją, ir koks būsimų veiksmų planas numatytas. Tarybos narė domisi, kokia yra Kauno miesto vandens ūkio vystymo strategija, kuri leistų ir ateityje užtikrinti pakankamą kokybiško geriamojo vandens tiekimą miesto gyventojams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Tokie rimti vandens tiekimo sutrikimai rodo, kad su vandens ūkiu Kauno mieste ne viskas gerai. Dar neseniai, kritikuojant Kauno miesto tarybos daugumos priimtą sprendimą mažinti Vičiūnų vandenvietę buvo teigiama, kad Kaune yra labai sumažėjęs geriamo vandens vartojimas ir vandens trūkumo problema neegzistuoja. Nepaisant kritikos, Vičiūnų vandenvietė buvo sumažinta. Šiuo metu „Kauno planas“ įgyvendina sutartį dėl vandenviečių žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektų parengimo Eigulių, Kleboniškio, Petrašiūnų, Vičiūnų gyvenvietėse. Matant šiandieninę situaciją, kyla pagrįstų klausimų, ar Kauno vandens ūkis yra plėtojamas racionaliai ir efektyviai, ar žiūrima į ateitį? Nes geriamo vandens ištekliai ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje yra didžiausia vertybė. Šis klausimas tampa dar aktualesnis šiltėjant klimatui ir pasaulyje mažėjant geriamojo vandens ištekliams“, – teigė J.Šiugždinienė.

J.Šiugždinienė ne tik kreipėsi į merą, bet ir inicijavo susitikimą su „Kauno vandenys“ l.e.p. generaliniu direktoriumi Ramūnu Šulsku aptarti susidariusią situaciją.

Vandens suvartojimas išaugo dukart

„Kauno vandenų“ Centrinės dispečerinės duomenimis, kai kuriose vietovėse vandens suvartojimas šoktelėjo nuo vidutinio 140 kub. m iki 340 kub. m per valandą.

Vandens slėgio kritimo problema paaštrėja nuo 18 iki 23 val., kai kauniečiai, grįžę po darbų, masiškai ima ne tik naudoti vandenį buityje, bet ir laistyti želdynus.

Šiuo metu gyventojai vandenį vartoja jau ir naktimis – per valandą sunaudojama nuo 30 kub. m. iki 50 kub. m. Iki tol naktimis kai kuriuose rajonuose vandens suvartojimas siekė nuo 10 kub. m iki 25 kub. m per valandą.

Viso Kauno mieste yra 123 gręžiniai. Šiuo metu visi jie veikia pilnu pajėgumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius