-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14

Dėmesys skurstantiesiems: masinio pamaitinimo metu Kaune dalinama 800 porcijų košės

COVID-19 pandemija sutrikdė pažeidžiamiausių visuomenės grupių socialinį aprūpinimą Lietuvoje, – taip teigia Gynybos paramos fondo koordinatorė Kaune Gerda Meištaitė. Tad gegužės 14 d. fondas, bendradarbiaudamas su Lietuvos samariečių bendrija, socialinės rizikos grupėje atsidūrusioms šeimoms, benamiams ir vienišiems seneliams suorganizavo masinį pamaitinimą, kurio metu paruošta 800 porcijų košės.
Pamaitinimo akcija Kaune
Pamaitinimo akcija Kaune / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Dėl pandemijos užsidarius vaiko dienos centrams ir mokykloms socialinės rizikos šeimose augantys vaikai neteko nemokamo maitinimo galimybės. Tuo pat metu dramatiškai pablogėjo benamių ir vienišų senolių aprūpinimas“, – akcijos reikalingumą pabrėžė G.Meištaitė, 15min atskleidusi, kad mintis dalinti košę gimė vos prieš savaitę.

Todėl siekiant palengvinti pažeidžiamų grupių padėtį ir atkreipti dėmesį į jų aprūpinimo problemas, ketvirtadienį Kaune išdalinta apie 800 šiltos košės porcijų. Mobili Gynybos paramos fondo lauko virtuvė šviežiai pagamintą maistą dalino Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus maisto dalinimo punkte Partizanų gatvėje. Prie šios iniciatyvos, anot G.Meištaitės, prisijungė ir Kauno nakvynės namai, paramos fondas „RIGRA“ bei Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus padaliniai.

Košę vargstantiesiems gamino Gynybos paramos fondo savanoris Mindaugas, kuris atvyko iš Vilniaus su specialia mašina, kurioje įrengta virtuvė.

Akcijos metu vargstantiems taip pat dalinti ilgo galiojimo maisto produktų daviniai, kuriuos suruošti padėjo akciją parėmusios įmonės „Švenčionių vaistažolės“, „Skanėja“ ir „Gudobelė“.

Vos prasidėjus akcijos metui, prie specialios "košės mašinos", nešini įvairiausia sava tara - stiklainaičiais, puodais ir kt., buriavosi kelios dešimtys žmonių. 15min pakalbintas savos porcijos belaukęs pensininkas Viktoras tikino, kad karantinas jo gyvenimo nepakeitė, nepakito ir pajamos – kaip gavo, taip ir tebegauna 417 eurų pensiją.

„Užtenka“, – nukirto Viktoras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Sigytas Klimas (dešinėje)
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Sigytas Klimas (dešinėje)

Paklaustas, kaip vertina tokią akciją, jis ėmė šypsotis: „Įdomiai. Štai, kareiviškos košės paragausiu. Pastarąjį kartą valgiau jos gal prieš 55-erius metus. Gal 1966 metais kariuomenėje apmokymų metu teko ragauti. Prisiminimas. Ta pati košė bus ar skanesnė“.

Prie akcijos įgyvendinimo prisidėjęs savanoris Karolis tikino dar prieš karantiną savanoriavęs Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje.

„Prasidėjus karantinui atsirado daug laisvo laiko. Negalėjau tiesiog sėdėt ir žiūrėt, kaip žmonėms, kuriems reikia pagalbos, jos negauna. Prisijungiau prie paramos teikimo“, – 15min teigė savanoris.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pamaitinimo akcijos savanoris Karolis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pamaitinimo akcijos savanoris Karolis

Tokia akcija, kuri prasidėjo ketvirtadienio vidurdienį, vykdyta pirmą kartą. Neatmetama galimybė, kad ji, bent jau karantino metu, bus kartojama – galbūt ne tik Kaune, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Viskas priklausys, pasak jos sumanytojų, nuo rėmėjų geranoriškumo, susidomėjimo ir gausos.

Pamaitinimo akcijos organizatoriai atkreipia dėmesį į tai, kad įstaigos, kurios iki pandemijos teikė pagalbą socialinės rizikos grupės asmenims, susiduria su trikdžiais atnaujinant veiklą.

„Neatkūrus normalios socialinės rūpybos ar nepasiūlius tvarių alternatyvų, skurstantys asmenys išvaromi į gatves rizikuoti savo ir aplinkinių sveikata arba pasmerkiami bado pavojui, – pažymi G.Meištaitė. – Rūpestis ekonomika yra natūralus valstybės prioritetas, tačiau pamiršdami skurstančiuosius automatiškai perkeliame juos į potencialių pandemijos aukų sąrašą“.

Kovo pradžioje Lietuvoje paskelbus ekstremalią situaciją dėl COVID-19 pandemijos, Gynybos paramos fondas skubiai persitvarkė į humanitarinės pagalbos organizaciją. Organizacija tęsia veiklą net sušvelninus karantiną, švelnindama socialines COVID-19 pasekmes ir rengdamasi tikėtinai antrajai pandemijos bangai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius