Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 20

Derybų pasekmės: naujas GPM tarifas atneštų 4 mln. pajamų, didesni vaiko pinigai – 199 mln. išlaidų

Į naują koaliciją besijungiantys derybininkai kitą savaitę tikisi pasirašyti koalicinę sutartį. Joje turėtų atsivaizduoti ne tik ministrų kabineto kaita, postų persiskirstymas Seime, bet ir prioritetiniai Vyriausybės darbai. Kiek jie kainuotų valstybei?
Derybos dėl valdančiosios koalicijos Seime
Derybos dėl valdančiosios koalicijos Seime / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, siekis vaiko pinigus didinti iki 70 eurų, o nepasiturintiems ir vaikams iš gausių šeimų – iki 100 eurų, valstybei metams iš viso atsieitų 492,5 mln. eurų.

Šių metų biudžete, kai universali išmoka siekia 50 eurų, o vaikams iš gausių ir nepasiturinčių šeimų – 70 eurų, vaiko pinigams buvo numatyta skirti 294 mln. eurų.

Tikslą didinti vaiko pinigus iškėlė į koaliciją besijungianti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Iš pradžių išmoką partija prašė didinti iki 100 eurų visų šeimų vaikams. Tai, ministerijos paskaičiavimais, metams iš biudžeto pareikalautų 635 mln. eurų.

Kita galima koalicijos partnerė Socialdemokratų darbo partija panoro naujo 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo. Tokiu atveju, kitąmet galiotų trys GPM tarifai – 20 proc., 27 proc. ir 32 proc.

Preliminariais Finansų ministerijos paskaičiavimais, įvedus papildomą progresinį GPM tarifą pajamoms, susijusioms su darbo santykiais, tai yra, pajamas iki 84 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) apmokestinant 20 proc. tarifu, nuo 84 VDU iki 120 VDU – 27 proc. tarifu, o virš 120 VDU – 32 proc. tarifu, papildomos biudžeto pajamos sudarytų apie 4 mln. eurų.

Į koaliciją taip pat planuojanti jungtis partija „Tvarka ir teisingumas“ reiškė norą dėl didesnių vaiko priežiūros išmokų. Dabar pirmaisiais metais jos siekia – 54 proc. tėvo ar motinos algos, antraisiais – 31 proc.

Iš pradžių „tvarkiečiai“ prašė pirmųjų metų išmoką auginti iki 100 proc. tėvo ar motinos algos, antrųjų – iki 75 proc. Derantis partijos pozicija švelnėjo – pirmaisiais metais prašyta 100 proc., antraisiais – 45 proc. tėvo ar motinos algos išmokos. Esant tokiems dydžiams, SADM duomenimis, valstybei vaikų priežiūra kainuotų 114 mln. eurų.

Nors „tvarkiečių“ atstovas Vytautas Kamblevičius grasino trauktis iš derybų, jei partijos norai dėl tėvystės-motinystės išmokų liks nuošaly, taip nenutiko – dėl vaiko priežiūros išmokų, anot „valstiečių“ atstovo Tomo Tomilino, nebesiderama, „Tvarka ir teisingumas“ neišsižada tikslo būti naujos koalicijos dalimi.

T.Tomilino teigimu, preliminarioje koalicinėje sutartyje taip pat neliko siekio nuo mokesčių atleisti pirmą kartą įsidarbinusius 25 metų jaunuolius, kitąmet įvesti nemokamą vaikų maitinimą.

Jau anksčiau skelbta, kad atsisakyta siūlymo įvesti 5 proc. PVM tarifą šviežiems maisto produktams.

Ketvirtadienį į posėdį rinkęsi galimi koalicijos partneriai susitarė dėl naujo „socialdarbiečių“ siūlomo GPM tarifo, tačiau nerado konsensuso dėl dydžių, kaip turėtų augti vaiko pinigai – esą šiuo momentu LLRA-KŠS kitąmet siekia 80 eurų išmokų visiems vaikams, „valstiečiai“ išmokas visiems siūlo didinti iki 70 eurų, 30 eurų papildomai skirti nepasiturintiems ir vaikams iš gausių šeimų.

Koalicinę sutartį tikimasi pasirašyti antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius