-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 22

Didmiesčių vadovai sako dar vertinantys galimybes priimti pabėgėlius

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) pranešus, kad tik penktadalis savivaldybių atsiliepė į kvietimą apgyvendinti pabėgėlius, didmiesčių vadovai sako dar vertinantys savo galimybes.
Kaune vyko pabėgėlių palaikymui skirta akcija
Kaune vyko pabėgėlių palaikymui skirta akcija / Milenos Migonytės nuotr.

BNS kalbinti savivaldybių atstovai teigia pasigendantys pačios ministerijos iniciatyvos koordinuojant klausimą bei pateikiant aiškesnius atsakymus, ko tikimasi iš savivaldybių.

Vilnius sieks pasinaudoti gyventojų entuziazmu

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas tikino, kad susirašinėjimas su ministerija nevyksta, nes šiuo metu vykdomi konkretūs darbai: savivaldybė tariasi dėl bendro koordinacinio centro kūrimo bei funkcijų pasidalijimo su Vilniaus „Caritas“ draugija, jėzuitais, nevyriausybinėmis organizacijomis, taip pat ieškoma būsto nuomos galimybių.

„Turint omenyje, kad kitos savivaldybės priiminėja po vieną, du ar tris asmenis apskritai, mes ruošiamės sujudinti, užvesti bendruomenę, suformuoti tiek fizinių, tiek juridinių duomenų bazę, kuri sutiktų nuomoti būstus pabėgėliams. Tai yra viešas kreipimasis per visus prieinamus kanalus, iniciatyvines grupes, taip pat ir Feisbuke, kur jau yra žmonių nemažai užsiregistravusių, kurių vieni nori padėti, kiti nori ar gali išnuomoti butus“, – sakė G.Paluckas.

Anot jo, pabėgėliai į socialinius butus galėtų būti priimti savaitei ar dviems, tačiau pagrindinė savivaldybės funkcija yra pasinaudoti gyventojų entuziazmu, kad atsiradus pirmiesiems migrantams sostinėje juos iškart priimtų gyventojai.

„Tas „butelio kakliukas“ kol kas yra apgyvendinimas, nes nesame tikri, kiek atsilieps į kvietimą dalyvauti apgyvendinimo programoje. Bet visa kita infrastruktūra mums leidžia integruoti, pasirūpinti nors ir visais“, – sakė jis.

Kauno vicemeras Povilas Mačiulis BNS sakė, kad savivaldybėje šia tema diskutuojama kol kas nebuvo. Klausimą dėl pabėgėlių planuojama spręsti kitą savaitę.

Klaipėda laukia daugiau informacijos iš ministerijos

Martyno Siruso nuotr./Vytautas Grubliauskas
Martyno Siruso nuotr./Vytautas Grubliauskas

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad  Klaipėda kol kas dar aiškinasi, kiek mieste galėtų būti išnuomota būstų pabėgėliams, tačiau tikisi didesnio konkretumo ir iš ministerijos, kaip tiksliai ji įsivaizduoja savivaldybių indėlį.

„Būtų labai sudėtinga sakyti konkrečius skaičius nežinant viso lydinčiojo krepšelio, infrastruktūros paketo. Galima pasakyti: šimtą, du šimtus ar penkis šimtus, tačiau turėtumėme suvokti, kokiais išbandymais, įsipareigojimais tai guls ant miesto pečių“, – kalbėjo meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius