Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 12 /15:33

Didžiausia šešėlinio taksi verslo byla: teismas 27 asmenims ir 22 bendrovėms

Vilniuje veikusio didžiulio šešėlinio taksi verslo, dėl kurio tyrimas pradėtas dar 2012 metais, byla perduota teismui.
Taksi
Taksi / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos generalinės prokuratūros ir Valstybinė mokesčio inspekcija ketvirtadienį rengia spaudos konferenciją, kurioje suteiks daugiau informacijos apie bylą.

Policija, prokuratūra ir VMI 2012-ųjų vasarį atliko daugiau nei 60 kratų Vilniaus taksi įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose. Preliminariais skaičiavimais, galima šešėlinio verslo apimtis galėjo siekti dešimtis milijonų litų, o „verslas“ vyko ne vienerius metus. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo šeši asmenys, kurie įtariami mokesčių vengimu, didelių sumų pasisavinimu, pinigų legalizavimu, dokumentų klastojimu.

Bendrame Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Generalinės prokuratūros ir Valstybinės mokesčių inspekcijos ketvirtadienį paviešintame pranešime pažymima, kad kaltinimai dėl galimo sukčiavimo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir kitų nusikalstamų veikų pareikšti 27 asmenims ir 22 bendrovėms.Skaičiuojama, kad visos nusikalstamoje veikloje dalyvavusios įmonės tuomet užėmė apie 70 proc. Vilniaus taksi rinkos.

2011 m. rudenį pradėtą stambų ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, tyrimą organizavo ir jam vadovavo Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai. Pareigūnams talkino Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai. Glaudaus institucijų bendradarbiavimo dėka pavyko demaskuoti didžiausią taksi paslaugas teikusio šešėlinio verslo centrą.

Vykdant ikiteisminį tyrimą Vilniaus mieste buvo atliekamos kratos taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse. Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus miesto taksi rinkos. Kratose dalyvavo virš 100 minėtų įstaigų darbuotojų. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 20-ies įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti tyrimui svarbūs duomenys.

Tyrimo duomenimis, du kaltinamieji, suburdami organizuotą grupę, siekė nuslėpti jų įsteigtų įmonių, teikiančių taksi paslaugas Vilniaus mieste, gautas pajamas, pelną ir išlaidas. Šis „verslas“ buvo vykdomas nuo 2005 m. iki 2012 m. pradžios.

Kaltinamieji įtariami bendrovių ir savo naudai išvengę didelės vertės turtinės prievolės – sumokėti į valstybės biudžetą per 2 mln. eurų.

Du asmenys kaltinami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai, arba jie visai būtų nemokami prisidengiant nepelninga įmonių veikla. Tam veikė virš 20 įmonių, iš kurių dauguma buvo registruotos keliais adresais Vilniuje. Įmonių vadovai įtariami nusikalstamų būdų įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu.

Kaltinamieji įtariami bendrovių ir savo naudai išvengę didelės vertės turtinės prievolės – sumokėti į valstybės biudžetą daugiau nei 7 mln. Lt (virš 2 mln. eurų) privalomų mokesčių ir įmokų. Vien fizinių asmenų padaryta žala biudžetui viršija 170 tūkst. eurų.

Už šių nusikaltimų padarymą Baudžiamasis kodeksas numato iki 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Prokurorai taip pat prašo teismo vieno iš kaltinamųjų turtui taikyti išplėstinį turto konfiskavimą.

Pakeitę veiklą, dirba toliau

„Vertinant VMI pateiktą informaciją, buvo nustatyta, kad 2 asmenys organizuoja veiklą, kuomet nebuvo apskaitomos jų įsteigtų įmonių iš taksi veiklos gaunamos pajamos, pelną ir išlaidas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro Ikiteisminio tyrimo valdybos viršininkas Mindaugas Stravinskas.

Pasak jo, „verslas“ vyko nuo 2005 metų iki 2012-ųjų pradžios, veikė per 20 įmonių, kurios užėmė apie 70 proc. Vilniaus taksi rinkos, iš kurių dauguma buvo registruotos keliais adresais Vilniuje.

„Tyrimas buvo sudėtingas, didelės apimties. Finansinės veiklos tyrimas parodė, jog įmonės nevedė oficialios buhalterinės apskaitos, tad teko apklausti daug asmenų. Dviem asmenims pareikšti kaltinimai dėl nusikalstamų pinigų legalizavimo, teismo bus prašoma vienam iš jų skirti išplėstinį turto konfiskavimą“, – spaudos konferencijos teigė tyrimui vadovavusi Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorė Sigutė Malinauskienė.

Pasak Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus Mariaus Žemgulio, taksi įmonės ir asmenys, kuriems pareikšti kaltinimai, pakeitę veiklą, dirba toliau.

„Dauguma asmenų yra pakeitę veiklos pobūdį ir statusą, veikia pagal individualią veiklą, įmonės veikia kaip dispečerinės“ , – spaudos konferencijoje sakė M.Žemgulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius