-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 23

Didžiosios savivaldybės vietų izoliuotis ir gydytis nuo COVID-19 turi, bet jų reikia vis mažiau

Kovo pabaigoje, kai į Lietuvą grįžo pilni lėktuvai ir keltai su užsienyje buvusiais lietuviais, daug diskusijų ir pasipiktinimo sukėlė jų saviizoliacijai savivaldybių parinktos vietos. Ypač triukšmauta Vilniuje, kur vieną naktį viešbutyje netoli stoties prieita iki muštynių, teko įsikišti policijai ir medikams. Šiuo metu, kaip rodo savivaldybių pateikti duomenys, tokios patalpos vis mažiau reikalingos.
Viešbutis „Railway Apartments“
Viešbutis „Railway Apartments“ Vilniuje, kur buvo karantinuoti iš užsienio grįžę lietuviai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vaizdai, kai viename iš sostinės viešbučių netoli stoties izoliuoti iš užsienio grįžę Lietuvos piliečiai liejo nepasitenkinimą, turbūt dar daugeliui nepasimiršo. Tuomet premjeras Saulius Skvernelis pasakė, kad taip besielgusių nė žmonėmis vadinti negalima.

„Jūs turbūt matėte pilna vaizdų ir socialiniuose tinkluose, kas grįžta į Lietuvą ir kokie grįžta. Žmonėmis, atleiskite už išsireiškimą, gal aš būsiu grubus, pavadinti jų negalime. Tokie asmenys, kaip elgiasi čia išsilaipinę iš lėktuvų arba keltų, kelia mums grėsmę ir negalime pro pirštus žiūrėti, ir leisti, kad šitokia dalis mūsų visuomenės diktuotų mums sąlygas ir po to dar keltų grėsmę mūsų sveikatai ir gyvybei“, – iš tribūnos Vyriausybėje kovo 25 dieną kalbėjo premjeras.

Vietų – 768, gyvena 47 asmenys

Vis dėlto Vilnius susitvarkė – pasiekta, kad turintiems vietos, būtų leista palikti savivaldybės paskirtas patalpas, kiti, perkelti į geresnius viešbučius, irgi nurimo ir patys prašėsi pasilikti visas dvi savaites.

Nepasitenkinimo būta ir dėl vietos, kurią Vilnius numatė gydytis COVID-19 tiems žmonėms, kurių būklė leidžia nebūti ligoninėje. Apie Psichikos sveikatos centre Vasaros g. įrengtas palatas gana plačiai papasakojo „X faktoriaus“ projekte jėgas išbandžiusi aktorė Ieva Labanauskaitė. Po jos pasakojimų feisbuke ir žiniasklaidai tiek ji, tiek kiti keli kartu buvę vilniečiai iškelti į apartamentus Vilniaus Senamiestyje.

Iš viso dabar Vilniaus miesto savivaldybė turi sutartis su 13 apgyvendinimo vietų: viešbučių ir apartamentų. Du iš jų skirti COVID-19 sergančių asmenų apgyvendinimui. Iš viso šiuose objektuose yra 768 vietos.

„Bendras šiose vietose apgyvendintų asmenų skaičius yra 609 (iš kurių 12 medikų). Šiuo metu savivaldybės patalpose gyvena 47 asmenys (1 iš jų medikas). Papildomai turime nemažai savivaldybei priklausančių patalpų, iš kurių šiuo metu naudojamos tik Vasaros g. 5 esančios patalpos, skirtos asmenims, kuriems taikoma priverstinė izoliacija“, – pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

Kol kas neprireikė

Sudėtinga situacija susiklostė Vilniaus rajone, Nemenčinėje, kur vien įmonėje „Vilnika“ nustatyta daugiau nei 80 COVID-19 atvejų, dar 19 atvejų tarp gyventojų, susijusių su šios įmonės darbuotojais.

Vilniaus rajono savivaldybė informavo, kad penkiose vietose turi 61 kambarį izoliacijai. Iš jų dabar yra užimta tik 11 vietų Naugarduko g. 76, Vilniuje, esančiame viešbutyje. Iš viso šiuo viešbučiu jau yra pasinaudoję 47 asmenys, kurie čia izoliavosi.

Nemenčinėje turimi šeši kambariai, juose dabar niekas negyvena, anksčiau pasinaudojo 5 asmenys, Geisiškėse yra du kambariai, juose gyveno trys asmenys, Medininkuose trijuose kambariuose gyveno keturi žmonės, dabar tuščia.

Vilniaus rajono savivaldybė dar 15 kambarių yra parengusi izoliacijai ir Didžiosios Kuosynės kaime, tačiau kol kas jais niekas nepasinaudojo.

„Duomenys preliminarūs, nes kinta priklausomai nuo situacijos ir poreikio. Kai kuriuose kambariuose yra galimybė apgyvendinti šeimas ar kelis artimus/kontaktavusius asmenis, todėl tikslaus vietų skaičiaus pateikti negalime.

Medininkuose laikinai apsistoja asmenys, turintys leidimus kirsti valstybės sieną. Dažniausiai tai užtrunka apie parą – iki kol gaunamas tyrimo dėl COVID-19 atsakymas.

Medininkuose laikinai apsistoja asmenys, turintys leidimus kirsti valstybės sieną Medininkai–Kamenyj Log perėjimo punkte, kurių gyvenamoji vieta yra ne Vilniaus rajono savivaldybė. Dažniausiai tai užtrunka apie parą – iki kol gaunamas tyrimo dėl COVID-19 atsakymas ir iš kitos savivaldybės atvažiuojama pasiimti asmens“, – teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė

Yra numatyta, kad vadovaujantis operacijų vadovo balandžio 14 d. sprendimu Vilniaus rajono gyventojai, sergantys COVID-19 ligos lengva forma, izoliuojami Abromiškių reabilitacinėje ligoninėje. Kiek asmenų tuo pasinaudojo, savivaldybė duomenų neturi.

Jeigu atsirastų poreikis, maždaug 30–40 vietų sergančiųjų COVID-19 gydymui būtų ir Šumsko slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje, tačiau kol kas jų nėra prireikę.

Kaune poreikis mažėja

Vis rečiau patalpų izoliacijai prireikia ir Kaune. Kaip 15min sakė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro koordinatorius Paulius Keras, Kaunas tam turi 934 vietas.

„Nuo karantino pradžios Kauno mieste buvo izoliuoti 176 asmenys, dar 87 izoliavosi savo patalpose. Pastebime, jog su kiekviena diena gyventojų poreikis tokioms saviizoliacijos patalpoms mažėja. Šiuo metu izoliuota 16 asmenų. Patalpos, skirtos saviizoliacijai, yra viešbučiuose, taip pat savivaldybei priklausančiose patalpose (bendrabučiuose)“, – teigė P.Keras.

Sunkesniems ligoniams gydyti vietos numatytos Kauno klinikose, Kauno klinikinėje ligoninėje ir kitose miesto ligoninėse.

Nuo karantino pradžios Kauno mieste buvo izoliuoti 176 asmenys, dar 87 izoliavosi savo patalpose.

„Medicininės reabilitacijos įstaigos yra skirtos tiems atvejams, kada nereikalinga hospitalizacija. Jos yra: Abromiškių reabilitacinė ligoninė, Palangos „Linas“, „Eglės“ sanatorija, ir pan. Jos yra skirtos visoms Lietuvos savivaldybėms.

Jei pritrūktų vietų ligoninėse, Kaunas dar prieš krantinio pradžią ėmėsi veiksmų ir pradėjo įrenginėti gydymo vietas lengva ligos forma susirgusiems žmonėms Kulautuvoje. Čia pertvarkius ir pritaikius buvusios Vaikų tuberkuliozės ligoninės-sanatorijos patalpas, jau dabar paruošta beveik 200 vietų ir jų skaičius gali būti operatyviai padvigubintas“, – sakė savivaldybės atstovas.

Vietų yra, bet nereikia

Klaipėda šiuo metu turi 350 kambarių saviizoliacijai, iš jų užimti 54. „Dauguma saviizoliacijai skirtų vietų yra viešbučiuose. Iki šios dienos galimybe saviizoliuotis savivaldybės suteiktose patalpose jau yra pasinaudoję ir išvykę namo 411 asmenų.

Atskirų vietų gydymuisi lengvomis COVID-19 formomis sergantiems asmenims, kuriems nereikia gydymo ligoninėje ir kurie neturi galimybės gydytis namuose, šiuo metu nėra poreikio numatyti, nes vietos SAM sprendimu yra suteikiamos centralizuotai. Šiuo metu lengvomis formomis sergantieji neturintys galimybių gydytis namuose vežami į Abromiškių reabilitacinę ligoninę“, – 15min informavo Klaipėdos savivaldybės atstovė Silvija Mockuvienė.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyrius pranešė, kad nurodyti tikslią informaciją dėl šios situacijos nėra lengva – ji labai kinta dėl saviizoliacijos terminų ir/ar izoliacijos vietų keitimo.

Iki 2020 m. balandžio 21 patalpomis pasinaudojo 66 asmenys, iš jų 15 naudojasi šiuo metu (yra apgyvendinti viešbutyje), – teigė Šiaulių savivaldybė.

„Savivaldybės administracija buvo sudariusi galimybių sąrašą ir numačiusi apie 600 vietų. Iki 2020 m. balandžio 21 patalpomis pasinaudojo 66 asmenys, iš jų 15 naudojasi šiuo metu (yra apgyvendinti viešbutyje)“, – teigė Šiaulių savivaldybės atstovai.

Panevėžio miesto savivaldybė šiuo metu turi 100 vietų atvykstantiems iš užsienio šalių izoliuoti, dar dvigubai tiek – 200 – sergantiems asmenims izoliuoti.

„Per karantino laikotarpį savivaldybės apgyvendinimo patalpose buvo apgyvendinta daugiau nei 80 asmenų, parvykusių iš užsienio šalių ar nukreiptų apgyvendinti per Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Apgyvendinimas vykdomas viešbučiuose, socialinės ir kitos paskirties patalpose“, – teigė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas Kęstutis Klungis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius