-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 21 /2016 06 22

Dingusiu laikytas paauglys iš Ariogalos sulaikytas plėšęs Vokietijoje – tai jau ketvirtas kartas

Raseinių policijos ieškotas septyniolikmetis ariogališkis surastas. Tiesa, ne Lietuvos, o Vokietijos pareigūnų. Jis sulaikytas įvykdęs juvelyrinių dirbinių parduotuvės plėšimą. Tai ketvirtas kartas, kai tas pats vaikinas nusikalsta užsienyje. Raseinių Vaiko teisių ir apsaugos tarnybos vedėja Regina Klevinskienė neslepia, kad vaikinas greičiausiai vėl tapo prekybos žmonėmis auka.
Ginkluotas pistoletu
Ginkluotas pistoletu (asociatyvinė nuotr.) / 123rf.com nuotr.

„Birželio 17 d. Raseinių policijos komisariato pareigūnai gavo pranešimą iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro tarptautinių ryšių valdybos, kad šis vaikinas sulaikytas Vokietijoje dėl plėšimo sunkinančiomis aplinkybėmis“, – 15min antradienį informavo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Gailutė Smagriūnienė.

Suprasti akimirksniu

  • 17 metų paauglio tėvas pasigedo gegužės 30 dieną
  • Birželio 17 dieną paaiškėjo, kad vaikinas sulaikytas Vokietijoje dėl plėšimo sunkinančiomis aplinkybėmis
  • Pernai tas pats paauglys buvo sulaikytas su trimis bendrininkais panaudojant šaunamuosius ginklus plėšęs juvelyrinių dirbinių parduotuvę Belgijoje
  • Prieš tai jis jau buvo nusikaltęs Austrijoje ir Čekijoje

Raseinių Vaiko teisių ir apsaugos tarnyba oficialiai kol kas apie tai, kad paauglys surastas, nebuvo informuota.

R.Klevinskienė tik patikino, kad paprastai sulaikyti nusikaltę užsienyje vaikai greitai namo neparsiunčiami. Aplinkybių tyrimas dažniausiai užtrunka kelis mėnesius.

Tėvas: „Plėšė juvelyrinę“

Paauglio tėvas 15min patvirtino, kad jam jau pranešta, jog jo sūnus sulaikytas Vokietijoje, nes apiplėšė juvelyrinių dirbinių parduotuvę.

Konkretesnės informacijos jis tikino neturintis, nes šiuo metu pats yra ne Lietuvoje – vilkiko vairuotoju dirbantis vyras į tėvynę ketina grįžti trečiadienį.

„Sakė, kad juvelyrinę apiplėšė. Nežinau detalių, sakė, policija parašys man laišką. Dabar pats Lenkijoje, tai tik grįžęs pasižiūrėsiu“, – antradienį sakė sulaikytojo tėvas.

Tai jis birželio 4 dieną kreipėsi į policiją prašydamas paskelbti sūnaus paiešką. Vyras iškart įtarė, kad atžala, palikęs telefoną namuose, savaitę nesirodo ne šiaip sau.

Tačiau policija vaikino ieškoti neskubėjo. Tik praėjus dvylikai dienų nuo pranešimo vaikino paieška buvo paskelbta viešai žiniasklaidoje. Iki tol policija tvirtina vaikino ieškojusi be visuomenės pagalbos.

Pasak tėvo, su sūnumi daugybę kartų kalbėta, kad laikas keisti gyvenimą – tęsti mokslus ar vairuotoju įsidarbinti, tačiau jis nieko neklausęs.

„Atrėždavo man, kad nieko nenoriu, niekas netraukia. Va, ir visas pasakymas. Nieko nesakęs vėl išlėkė, telefoną ant lovos palikęs. Nežinau, nežinau, ką daryt ir kaip daryt“, – atsiduso tėvas.

VIDEO: Prekyba žmonėmis: kur Lietuvos vaikai vežami plėšikauti?

Žinojo, kad vaikui grasina

Jis tikino nujaučiantis, kad sūnų į nusikaltimus ir vėl įtraukė nusikaltėliai iš Kauno. Esą anksčiau sūnus yra prasitaręs, kad jam grasinama.

Kai pastarąjį kartą parsivežiau jį iš Austrijos, kalbėjau, tai sakė „tėvai, taip paprastai manęs niekas nepaleis“, - sakė tėvas.

„Kai pastarąjį kartą parsivežiau jį iš Austrijos, kalbėjau, tai sakė „tėvai, taip paprastai manęs niekas nepaleis“. Tai, matyt, prigąsdintas. Jis man nieko nesako. Jis tyli. Tik numykia „tėvai, tau nereikia nieko žinot, nes bus visiems blogai“. Visi atsakymai“, – apgailestavo vėl užsienyje po nusikaltimo sulaikyto paauglio tėvas.

Vyras sako, kad šį kartą gal net būtų gerai, jei sūnus lengvai neatsipirktų.

„Šį kartą jau turėtų dėti gerai jau. Gal pusę metų, gal metus pralaikys pasodintą. Jam taip ir priklauso“, – sūnaus neužstoja tėvas.

Po šio karto jis tikino jau pats nė neketinantis sūnaus parsivežti. „Dabar pareis pėsčias“, – nukirto tėvas, primindamas, kad vasaros pabaigoje atžala jau bus pilnametis.

Nusikalsta mažiausiai ketvirtą kartą

Šis vaikinas užsienyje nusikalsta ne pirmą ir ne trečią kartą.

2015 m. gegužę jis jau buvo sulaikytas Lenkijoje vairuojantis Čekijoje pavogtą automobilį. Lietuvos konsulatas Seinuose tuomet prašė pagalbos organizuojant vaiko sugrąžinimą į Lietuvą. Buvo susisiekta su nepilnamečio tėvu, tačiau šis neskubėjo vaiko parsivežti, kol jam nebuvo pasakyta, kad už piktnaudžiavimą tėvų valdžia jam gresia administracinė nuobauda.

Tas pats šešiolikmetis vaikinas po trijų mėnesių vėl įkliuvo dėl nusikaltimo užsienyje. Pernai rugpjūtį jis buvo sulaikytas Belgijoje ir apgyvendintas nepilnamečių sulaikymo įstaigoje.

Vaikinas buvo įtariamas su trimis bendrininkais panaudojant šaunamuosius ginklus plėšęs juvelyrinių dirbinių parduotuvę Belgijoje.

Po poros mėnesių paaiškėjo, kad šiam vaikui Europos arešto orderį yra išdavusi Austrija. Jis perkeltas į Pataisos namų centrą Lince, Austrijoje. Į Lietuvą vaikinas grįžo tik šiemet. Pasiimti vaiko šį kartą neatsikalbinėdamas tą pačią dieną išvyko jo tėvas.

Dėl šio vaiko pakartotinio išvežimo į užsienį policija tyrimo pernai net nepradėjo, tik pranešė Vaikų teisių apsaugos tarnybai, kad tyrimą pradėti atsisakoma dėl pernelyg neaiškių įvykių aplinkybių.

Tyrimas įsibėgėja

15min jau rašė, kad iki šio įvykio per trejus pastaruosius metus Ariogaloje gyvenantys vaikai jau penkis kartus buvo sučiupti nusikaltę užsienyje. Trejus metus policija stebėjo, kaip į užsienį daryti nusikaltimų vežami Ariogalos vaikai, tačiau ikiteisminių tyrimų dėl to nepradėdavo arba vos pradėjusi turėdavo nutraukti, nes be vaikų liudijimų nepavykdavo surinkti įrodymų.

Kovo pabaigoje policijai parodymus davus vienam į užsienį nusikalsti viliotam paaugliui iš Ariogalos buvo pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos vaikais.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos viršininkas Ramūnas Sarapas 15min sakė, kad šis tyrimas kol kas klostosi sėkmingai.

„Vyksta tyrimas, atliekami procesiniai veiksmai, toliau aiškinamės aplinkybes. Be abejo, yra įtariamųjų“, – sakė jis.

Detalių R.Sarapas kol kas negali atskleisti, nes tai ikiteisminio tyrimo duomenys, tačiau ramina, kad byla netrukus pasieks teismą.

„Po truputį juda tyrimas. Trūksta visuomenės palaikymo, žmonių nusistatymas yra neigiamas. Žmonės nelaiko tokių asmenų aukomis, jie mano, kad čia viskas gerai. Aukomis jie laiko nusikaltėlius. Bendruomenė nusiteikusi priešiškai, kad žmogus duoda parodymus, kad kalba apie tai. Sako, kad tai nevyriška. Tas labai stipriai veikia ypač tuos asmenis, kurie bendradarbiauja“, – kalbėjo R.Sarapas.

Koks statusas tiriamoje byloje yra suteiktas dabar po nusikaltimo Vokietijoje sulaikytam septyniolikmečiui vaikinui iš Ariogalos, R.Sarapas nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius