Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

Diskriminacijos radaras. Kauniečiui užkliuvusi „Žalgirio arena“ šalina kliūtis neįgaliesiems

Į 15min kreipėsi kaunietis, teigiantis, kad Kauno „Žalgirio arenos“ atstovai vis dar nepašalino kliūčių neįgaliesiems. Iš dalies tai yra tiesa, tačiau likusioms problemoms išspręsti šiuo metu ieškoma išeičių. Vis dėlto „Žalgirio“ arena teigia reagavusi į situaciją, sukūrusi darbo grupę ir ėmusis atitinkamų veiksmų sprendžiant kylančias problemas. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pranešė, jog arenos atstovai keletą pažeidimų jau pašalino ir toliau konsultuojasi bei teikia informaciją apie pokyčius.
Kauno „Žalgirio“ arena
Kauno „Žalgirio“ arena / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tema jau žinoma – arena neketina pašalinti Lygiu galimybių įstatymo pažeidimų. Tai susiję su neteisėtu neįgaliems skirtų vietų sumažinimu. Bandėme su jais metus laiko kalbėtis, bet jie ir toliau ignoruoja pažeidimą, todėl nuspręsta veikti viešinant šią problemą“, – 15min sakė skaitytojas.

Anot jo, akivaizdu, kad be viešumo nieko nebus, nes arena neketina pašalinti nurodytų trūkumų.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė buvo nusprendusi:

  • 1. Siūlyti UAB „Kauno arena“ nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus (neveikimą) bei asmenims su judėjimo negalia sudaryti vienodas sąlygas naudotis tinkamos kokybės Arenoje teikiamomis paslaugomis, užtikrinant, kad:
  • 1.1. Arenoje organizuojamų kultūros bei sporto renginių metu asmenims su judėjimo negalia būtų užtikrintas Reglamento 74 punkte numatytas, jų negalios pobūdžiui pritaikytų vietų skaičius Arenos salėje;
  • 1.2. įsigyjant bilietus į Arenoje organizuojamus renginius internetu (https://zalgiris.koobin.com), būtų sudarytos galimybės pasirinkti asmenų su judėjimo negalia poreikiams pritaikytas vietas įvairiose Arenos vietose;
  • 1.3. sudarant sutartis su koncertų bei kitų renginių organizatoriais dėl naudojimosi Arenos patalpomis nuomos ar kitos sutarties pagrindu, šiose sutartyse būtų įtvirtintas įpareigojimas organizuojamų renginių metu užtikrinti Reglamento 74 punkte numatytą skaičių vietų, pritaikytų asmenų su judėjimo negalia poreikiams;
  • 1.4. Arenos RAMIRENT Premium klubo zonoje dalis vietų būtų pritaikyta asmenų su judėjimo negalia poreikiams.
  • 2. Įpareigoti UAB „Kauno arena“ vadovą išnagrinėti šį sprendimą ir apie nagrinėjimo rezultatus bei sprendimo vykdymą informuoti Lygių galimybių kontrolierę per 30 dienų nuo sprendimo gavimo dienos.
  • 3. Su sprendimu supažindinti UAB „Kauno arena“ vadovą.

Dalį problemų jau išsprendė, likusioms – ieško sprendimų

Kauno „Žalgirio“ ir „Žalgirio“ arenos atstovas spaudai Almantas Kiveris 15min teigė, kad gavusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGTK) sprendimą, „Žalgirio“ arena reagavo į situaciją, sukūrė darbo grupę ir ėmėsi atitinkamų veiksmų sprendžiant kylančias problemas.

„Dėl LGTK sprendimo 1.1 punkto vykdymo „Žalgirio“ arena su Kauno miesto savivaldybės neįgaliųjų reikalų taryba derina tinkamiausią ir visoms šalims priimtiniausią variantą.

LGTK sprendimo 1.2 punktas yra visiškai įgyvendintas. Perkant bilietus į „Žalgirio“ rungtynes per https://zalgiris.koobin.com sistemą yra sudarytos galimybės pasirinkti asmenims su judėjimo negalia pritaikytas vietas įvairiose arenos vietose (106-107 sektoriuose, 111 sektoriuje, vietos prie pat aikštės, vietos VIP parketinėje eilėje prie aikštės ir vietos 262-263 ložėje).

LGTK sprendimo 1.3 punkte iškelti klausimai yra derinami su Kauno miesto savivaldybės neįgaliųjų reikalų taryba. Suderinus tinkamiausią ir visoms šalims priimtiniausią variantą dėl vietų įrengimo ir žinant kur jos bus įrengtos – nedelsiant bus derinamos sutartys su renginių organizatoriais, kad jose būtų įtvirtintas įpareigojimas arenoje organizuojamų renginių metu užtikrinti numatytą skaičių vietų, pritaikytų asmenų su judėjimo negalia poreikiams.

LGKT sprendimo 1.4. punktas įgyvendintas – arenos Premium klubo zonoje jau įrengtos vietos, pritaikytos asmenų su judėjimo negalia poreikiams“, – komentavo A.Kiveris.

Arenos Premium klubo zonoje jau įrengtos vietos, pritaikytos asmenų su judėjimo negalia poreikiams, – komentavo A.Kiveris.

Jo teigimu, ne pirmą sezoną neįgaliųjų integracija rūpinasi ir „Žalgirio“ arenoje namų rungtynes žaidžiantis Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas.

„Bendradarbiaujant su Lietuvos neįgaliųjų sporto federacija yra rengiami bendri užsiėmimai, krepšinio vežimėliuose komanda sužaidė įsimintiną mačą „Žalgirio“ arenoje per Eurolygos rungtynių didžiąją pertrauką, kiekvienais metais dėmesio sulaukia ir Specialiosios Olimpiados atletai, žengiantys ant „Žalgirio“ arenos parketo“, – tikino A.Kiveris.

Toliau stebi situaciją

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė 15min paaiškino, kad tarnyba stebi, kaip įgyvendinamos kontrolierės rekomendacijos, todėl jos teisininkas bendradarbiauja su „Žalgirio“ arenos administracija.

„Jos atstovai keletą pažeidimų jau pašalino, toliau konsultuojasi ir teikia informaciją apie pokyčius. Procesas užtruko galbūt todėl, kad kai kurių projektinių sprendimų neįmanoma įgyvendinti per trumpą laiką“, – komentavo I.Švaraitė. Jos teigimu, tarnyba toliau aktyviai stebi situaciją ir laukia, kol bus atsižvelgta į visus jų siūlymus.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius