Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 14

Lankstinukas pašto dėžutėje įžeidė LGL bendruomenę: LGBT žmonių atžvilgiu kurstoma neapykanta

15min skaitytojas savo pašto dėžutėje rado Krikščioniškosios kultūros instituto lankstinuką „STOP propagandinėms gėjų eitynėms!“ Jame raginama pasirašyti peticiją, kad būtų sustabdytos „homoseksualų eitynės vaikų lankomose vietose“. Jo turinys papiktino ne tik jį – Lietuvos gėjų lyga sulaukė ne vieno nusiskundimo ir kreipėsi į atitinkamas tarnybas, prašydama įvertinti instituto veiklą.
Lankstinukas
Lankstinukas / 15min skaitytojo nuotr.

15min atsiųstame laiške skaitytojas skundžiasi, kad Krikščioniškos kultūros institutas nusitaikė į gėjus. „Jie užsiima diskriminacija. Peticijos siuntimas paštu pažeidžia įstatymus, nes reklama siunčiama be sutikimo, nors ant pašto dėžutės yra lipdukas, kad reklama nepageidaujama“, – laiške dėsto skaitytojas.

Gavo 10 nusiskundimų

Lietuvos gėjų lygos (LGL) komunikacijos vadovė Eglė Kuktoraitė 15min teigė, kad nuo praėjusio savaitgalio gavo 10 LGBT bendruomenės atstovų žinučių LGL feisbuko paskyroje, kuriose bendruomenės nariai pabrėžia, jog juos įžeidė lankstinuko turinys ir faktas, kad siuntėjams žinomi jų asmens duomenys.

„Kai kurie bendruomenės nariai baiminasi, kad dėl lankstinuke minėtos peticijos bus uždraustos 2019 m. birželio 8 dieną Vilniuje suplanuotos „Baltic Pride“ eitynės. Vis dėlto bendruomenės narius informavome, kad eitynėms jau yra gautas Vilniaus miesto savivaldybės leidimas ir, kaip rašoma pačiame propagandinio pobūdžio lankstinuke, Vilniaus miesto savivaldybė ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba neremia siekio neteisėtai apriboti Lietuvos Respublikos Konstitucijos laiduojamą teisę rinktis į taikius susirinkimus“, – komentavo E.Kuktoraitė.

Tarnybų prašo įvertinti instituto veiklą

Lapkričio 12 dieną dėl šio lankstinuko LGL kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

„Minėtų tarnybų prašome įvertinti viešosios įstaigos Krikščioniškosios kultūros institutas veiklą platinant diskriminuojančio pobūdžio lankstinuką ir, esant poreikiui, kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją dėl neteisėto gyventojų asmens duomenų panaudojimo“, – teigė LGL komunikacijos vadovė.

Lankstinuko platintojai, anot jos, buvo sukūrę ir renginį socialiniame tinkle „Facebook“, kuriuo siekta pasipriešinti „Baltic Pride“ eitynėms. Renginį „Facebook“ netrukus pašalino dėl neapykantos kalbos kurstymo. „Tikimės, kad ir atsakingos institucijos imsis proaktyviai spręsti neapykantos kalbos problemą ir neapykanta LGBT žmonių atžvilgiu Lietuvoje nebebus kurstoma paštu“, – vylėsi E.Kuktoraitė.

Tikimės, kad ir atsakingos institucijos imsis proaktyviai spręsti neapykantos kalbos problemą ir neapykanta LGBT žmonių atžvilgiu Lietuvoje nebebus kurstoma paštu, – vylėsi E.Kuktoraitė.

Ragina neleisti rengti eitynių

Krikščioniškosios kultūros instituto atsiųstame 15min paaiškinime teigiama, kad pasirašant šią peticiją reikalaujama užtikrinti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo laikymąsi, kuris draudžia Konstitucijoje įtvirtintos šeimos sampratos neatitinkančių veiksmų demonstravimą viešumoje.

„Raginame neleisti rengti Lietuvos gėjų lygos organizuojamų eitynių, kurios pažeidžia minėtus įstatymus, Vilniaus centre ar kitoje nepilnamečių lankomoje vietoje arba apskritai jas atšaukti“, – teigia Krikščioniškosios kultūros institutas.

Jų tikslas, anot komentaro, yra užtikrinti, jog veiktų Lietuvos Respublikos įstatymai, kurių šiuo atveju, jų nuomone, yra nesilaikoma.

„Ne paslaptis, jog visi LGBT pasididžiavimo paradai Gedimino prospekte baigdavosi atvirais reikalavimais priimti kitokias šeimos sampratas. Manome, kad negali būti asmenų, kurie yra lygesni prieš įstatymus nei visi likę. Esam įsitikinę, jog turime tokią teisę ginti mūsų įstatymuose įtvirtintą šeimos sampratą. Dar daugiau, esame įsitikinę, jog tokią teisę turi visi Lietuvos piliečiai“, – teigiama instituto paaiškinime, atsiųstame 15min.

Būtent dėl to buvo, anot instituto, ir sukurta ši peticija – tai galimybė tyliai šiuos procesus stebėjusiai Lietuvos visuomenei pagaliau išsakyti savo nuomonę.

Taip pat institutas teigia, kad skaitytojai nepagrįstai piktinasi dėl to, kad neva pasinaudota jų asmens duomenimis.

„Neturime jokių duomenų, išskyrus tuos, kuriuos mums atsiunčia patys žmonės, pasirašę po sutikimu, kad galime juos naudoti jiems siųsdami papildomas peticijas ar padėkos laiškus. Visi lankstinukai, kuriuos besipiktinantys skaitytojai randa savo pašto dėžutėse, yra išplatinti kaip neadresuota reklama – tai reiškia, kad jie juos gavo atsitiktinai, mums nežinant jų adreso ar kitokių jų duomenų. Jokie lankstinukų adresatų duomenys mums iš anksto nėra žinomi, sužinome tik duomenis tų žmonių, kurie patys sureaguoja ir atsiunčia tuos duomenis mums, taip išreikšdami sutikimą (nebent patys įrašo kitaip) su mūsų lankstinuke išdėstytu teisiniu pagrindu naudoti jų duomenis“, – teigiama atsakyme.

Anot Krikščioniškosios kultūros instituto, žmonės gali bet kada paprašyti atšaukti jiems atsiųstus duomenis, tuomet institutas nebeturės teisės jų naudoti, todėl juos sunaikins.

„Mūsų veikla yra priderinta prie Lietuvos Respublikos Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo bei Europos Sąjungos Bendrojo duomenų apsaugos reglamento“, – teigiama atsakyme.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius