-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 07

Du mėnesiai išseko, o Nemenčinės apylinkėse „kvepia“ toliau: kaltininkų neranda

Prieš du mėnesius Nemenčinėje įvyko susitikimas, kuriame apylinkių gyventojai skundėsi Seimo narei, aplinkosaugininkams, „Vilniaus vandenų“ atstovams dėl nepakeliamos smarvės šalia jų namų. Visos institucijos apie problemą jau buvo girdėjusios ne kartą, tad sutarta, kad būtent du mėnesiai yra tas terminas, per kurį būtina išsiaiškinti nemalonių kvapų kaltininkus. Tačiau, kaip atrodo, nepavyko.
Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Nuotekų valykla Gaukštonių kaime / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ne nuolat, bet smirda

Gaukštonių, Gegužinės, Pučkalaukio ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai pagalbos dėl nemalonių kvapų ieško jau senokai, tačiau sprendimų sako vis dar neturintys.

„Ir dabar vakarais ta smarvė sklinda, – rugpjūčiui įsibėgėjant skundėsi jie 15min. – Gal skirtumas dabar tik toks, kad vėlai vakare kvapas pasklinda, o po kokios valandos ima ir dingsta.

Sunku pasakyti, su kuo tai susiję. Ar teršėjas taip susitvarko, ar „Vilniaus vandenų“ kokios priemonės suveikia. Juk įrengta toji „elektroninė nosis“, tai gal dėl to pasidarė lengviau kvėpuoti.“

Vis dėlto atsakymų, kas yra tų kvapų kaltininkas, gyventojai sako vis dar negavę. Nesulaukę jie to ir iš Seimo narės Ritos Tamašunienės, nes jos gauti ir persiųsti institucijų atsakymai esą konkretumo irgi stokoja.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), kurio laikinasis direktorius Raimondas Sakalauskas dalyvavo susitikime ir aktyviausiai kalbėjo apie dviejų mėnesių terminą, irgi gyventojų nenudžiugino.

Įsikibę minties, kad aplinkosaugininkai juos išgirdo ir padės, dabar žmonės gūžčioja pečiais ir svarsto, kodėl ta pagalba buvusi menka.

Tiesa, šią vasarą buvęs laikas, kai šių kaimų gyventojai per karščius galėjo plačiai atverti langus – smarvė nebesklido. Tačiau tik kelias savaites, tad žmonės kiek ironiškai svarsto, jog galbūt kaip tik tada vykęs aplinkosaugininkų patikrinimas. Ar tai susiję, jie sako nežinantys, tik įtarimų prisikaupė, kai kaltininko niekaip niekas surasti negali.

Pažeidimų nustatė

AAD Komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis pateikė departamento komentarą dėl situacijos Nemenčinės apylinkėse. Pasirodo, nusižengimų nustatyta bent keletas, tik ar tai padės ateityje kvėpuoti grynu oru tiems gyventojams, liko neaišku.

Nustatyta, kad į Nemenčinės nuotekų valyklą patekdavo dvigubai daugiau teršalų nei valymo įrenginių projektinis pajėgumas. Tai yra esminis leidimo sąlygų ir ES reikalavimų pažeidimas.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad AB „Vilniaus vandenys“, eksploatuodama Nemenčinės nuotekų surinkimo sistemą ir nuotekų valyklą, neužtikrino tinkamos abonentų ir priimamų nuotekų užterštumo kontrolės.

Nustatyta, kad į Nemenčinės nuotekų valyklą patekdavo dvigubai daugiau teršalų nei valymo įrenginių projektinis pajėgumas. Tai yra esminis leidimo sąlygų ir ES reikalavimų pažeidimas, dėl kurio Lietuvai gali grėsti ir sankcijos dėl ES reikalavimų nesilaikymo.

Taip pat patikrinimo metu nustatyti pažeidimai susiję ir su oro taršos tinkama kontrole – įmonė neatlikusi oro taršos šaltinių inventorizacijos, kas neleidžia tinkamai įvertinti valyklos daromo poveikio aplinkai. Įmonė įpareigota nedelsiant imtis priemonių pažeidimams pašalinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Sakalauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Sakalauskas

Pažymime, kad jau patikrinimo metu AAD gavo informaciją apie AB „Vilniaus vandenys“ sugriežtintą abonentų kontrolę, kitas taikomas situacijos gerinimo priemones bei pasiektus teigiamus pokyčius – gerokai sumažėjusią taršą aglomeracijoje“, – teigiama komentare.

Paprašytas patikslinti, ar aplinkosaugininkai toliau stebės situaciją aplink Nemenčinės nuotekų valyklą, A.Malinovskis užtikrino, kad taip:

„Jeigu išrašomi Privalomieji nurodymai (PN), tai visada aplinkosaugininkai atlieka ir kontrolę, kaip jie vykdomi. Įmonė įgyvendinusi PN taip pat turi pateikti informaciją AAD, kad būtų patikrinta, ar pilnai ir pagal nustatytas tvarkas PN įgyvendintas.“

Gyventojai apie oro ar aplinkos taršą visada gali informuoti skubios pagalbos telefonu 112.

Ką daryti, jeigu smirda? Anot A.Malinovskio, „gyventojai apie oro ar aplinkos taršą visada gali informuoti skubios pagalbos telefonu 112“.

Sėkmingai sprendžiama?

„Vilniaus vandenys“ irgi teigia įdėję daug darbo, aiškindamiesi šią situaciją. Bendrovės Klientų aptarnavimo tarnybos direktorius Saulius Savickas 15min informavo, kad „nemalonaus kvapo Gaukštonių kaimo apylinkėse problema sėkmingai sprendžiama“.

O iki rugpjūčio vidurio esą turėtų būti pabaigti visi bendrovės suplanuoti darbai.

„Sutelkus bendrovės pajėgas, nuodugniai patikrinta kvapų kilmė, išanalizuotos galimos jų atsiradimo priežastys. Nustatyta, kad pasikartojantis nemalonaus kvapas susijęs su neleistina biologinės (t. y. gyvulinės) kilmės tarša.

Tikrinta versija, kad tai daroma nelegaliai – neteisėtai pasijungiant į bendrovės nuotakynus ar išpilant neleistinas atliekas į bendrovės eksploatuojamus nuotekų šulinius“, – teigė S.Savickas.

Nemalonaus kvapo Gaukštonių kaimo apylinkėse problema sėkmingai sprendžiama.

Bendrovės teigimu, paprašyta aplinkosaugininkų pagalbos, tad AAD pareigūnai nuodugniai patikrino tiek į valyklą atitekančias, tiek ir jau išvalytas, į gamtine aplinką išleidžiamas nuotekas. Padidintą taršą jie užfiksavo tik į valyklą atitekančiose klientų nuotekose, bendrovei pateikė pastebėjimą dėl griežtesnės tiek juridinių, tiek ir fizinių klientų nuotekų kontrolės.

Taip pat AAD specialistai ištyrė ir ištekančių iš valyklos išvalytų nuotekų mėginius, kad įsitikintų, jog nuotekų valykla pajėgi išvalyti atitekančius teršalus.

Tvirtina, kad išvalo

„Nukrypimų nuo leistinų ribų aplinkosaugininkai nenustatė. Nepaisant padidėjančios atitekančios taršos, valykla nuotekas išvalo ir išleidžia jas į gamtinę aplinką, neviršijant taršos normatyvų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekų valykla Gaukštonių kaime

Ieškodama taršos šaltinio ir reaguodama į AAD pastebėjimą, bendrovė „Vilniaus vandenys“ sugriežtino juridinių asmenų kontrolę, jau atliko daugiau nei 200 patikrų. 4 juridinių asmenų nuotekose užfiksuota padidinta tarša, įmonės gavo raštiškus įsipareigojimus sumažinti taršą, kartu apie tai pranešta ir Aplinkos apsaugos departamentui. Situacija ir toliau stebima“, – teigė S.Savickas.

Vis dėlto „Vilniaus vandenys“ pripažįsta, kad teršėjas, dėl kurio kaltės sklinda gyventojus kankinanti smarvė, vis dar nesurastas: „Siekiant nustatyti galimą nelegalų prisijungimą prie bendrovės nuotekyno, vykdoma TV diagnostika.

Bendrovė „Vilniaus vandenys“ sugriežtino juridinių asmenų kontrolę, jau atliko daugiau nei 200 patikrų. 4 juridinių asmenų nuotekose užfiksuota padidinta tarša.

Jau patikrinta per 80 proc. linijos (nelegalių prisijungimų patikrintoje atkarpoje neužfiksuota). Dėl pelkėtos vietovės darbai vyksta ne taip sparčiai, kaip planuota. Vis dėlto tikimasi šiuos darbus pabaigti iki š. m. rugpjūčio 15 dienos.

Nuo š. m. gegužės vidurio iki rugsėjo 1 d. sustabdytas atvežamų nuotekų priėmimas nuotekų valykloje (iš vežėjų, vežančių nuotekas asenizacinėmis mašinomis), užaklinti nenaudojami nuotakyno vamzdžiai.

Nuotekų valykloje diegiamos ir papildomos, tarp jų ir modernios kvapų identifikavimo bei užkardymo priemonės, kuriomis tikimasi visiškai išspręsti kvapų problemą.“

O tos priemonės susijusios su kvapų neutralizavimu – pradėtas naudoti austrų įmonės nanopriedas nuotekų valymo procese; uždaryta ir užsandarinta nuotekų skirstymo kamera; kvapų sklidimo prevencijai pastatyta stoginė, kuri uždengė dalį biologinio valymo įrenginių – dumblo stabilizavimo įrenginius; statoma ir dar viena stoginė ant valyklos pirminio nusėsdintuvo.

Tam, kad galimybė sklisti kvapams iš nuotekų valykos būtų visiškai neutralizuota, įrengiama papildoma įranga kvapams neutralizuoti – ozonatorių – katalitinį filtrą su sustiprinta oro ventiliavimo sistema.

Dar įsigyta ir įrengta vadinamoji „elektroninė nosis“, kuri leis fiksuoti kvapus ir rinkti detalią informaciją.

Vis dėlto visi šitie pasiekimai Nemenčinės apylinkių gyventojų nenuramina. Jie tvirtina tenorintys vieno – kad galėtų vakare pasėdėti kieme ar atsidaryti langą ir nejausti to nemalonaus kvapo. Ir dar sužinoti, kas tas kaltininkas, tiek laiko juos kankinęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius