-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 10 25

Dviejų „valstiečių“ elgesį Kauno vaikų istorijoje R.Karbauskis laiko nuomonės reiškimu

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad frakcijos nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis nedarė nederamo spaudimo, o tik reiškė nuomonę, kai reikalavo, kad Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai grąžintų vaikus šeimai. R.Karbauskis ketvirtadienį Seime žurnalistams tvirtino nematąs, kad M.Puidokas ir N.Puteikis būtų viršiję įgaliojimus.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nelabai suprantu, apie ką jūs šnekate, neturiu informacijos, kad kas nors darė kažkam poveikį, jokios tarnybos apie tai dar man nepranešė. Seimo narys, kuris toje apygardoje rinktas, ir kitas Seimo narys, kuris aktyviai domisi tais klausimais, gynė šiuo atveju šeimos interesus“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Jo teigimu, N.Puteikio socialiniame tinkle paskelbti įrašai su reikalavimu, kad „kuo greičiau atiduotų tėvams vaikus“ ir vykimas į Vaiko teisių apsaugos tarnybą Kaune negali būti vertinami kaip poveikio darymas.

Jis tikino, kad šios situacijos negalima lyginti su Povilo Urbšio galimu spaudimu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams. Dėl jo R.Karbauskis inicijuoja apkaltą.

„Aš matau milžinišką skirtumą tarp to, kad Seimo narys turi savo nuomonę ir ją pareiškia, ir to, kada duodami nurodymai ir jie yra vykdomi“, – sakė R.Karbauskis.

„Jeigu kas nors bando kalbėti, kad Seimo nariai elgėsi virš jų įgaliojimų, tokiu atveju tegu kas nors kreipiasi į institucijas, parašo apie skundą, tai bus tikrai vertinama iš karto“, – tikino „valstiečių“ lyderis.

„Valstiečių“ lyderis inicijuoja apkaltą P.Urbšiui, remdamasis prieš pusantrų metų slapta įrašytu pokalbiu, pagal kurį jis sprendžia, jog P.Urbšys galėjo duoti nurodymą VTEK nariams atleisti iš pareigų VTEK Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad „valstiečių“ frakcijoje aptarta, ar N.Puteikis ir M.Puidokas galėjo peržengti įgaliojimus.

„Buvo kalba ir valdančiojoje frakcijoje, pasisakymai yra tokie, kad nemato ribų peržengimo dabar, bet jeigu bus įžvelgiama, kad bus peržengiamos, tada bus svarstoma“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V.Pranckietis.

Paklaustas, kur ta riba yra, Seimo vadovas teigė: „Tai labai aštri riba, ir jūs nežinote, ir mes nežinome“.

Premjeras Saulius Skvernelis tvirtino, kad M.Puidokas veikė kaip toje vienmandatėje apygardoje rinktas parlamentaras, todėl įgaliojimų neviršijo.

„Pačiame procese politikams kištis nereikėtų, bet kalbame apie Mindaugą Puidoką, kuris atstovaudamas savo rinkėjams, negali likti abejingas“, – sakė Vyriausybės vadovas.

M.Puidokas tvirtino į Vaiko teisių apsaugos tarnybą Kaune vykęs ir siekęs dalyvauti posėdyje, kur svarstytas dviejų mažamečių vaikų grąžinimo tėvui klausimas, vykdydamas parlamentinę kontrolę.

„Tarnyboms jokio spaudimo nebuvo, nes aš turėjau pilną teisę būti tame posėdyje. Pagal įstatymą, parlamentas yra aukščiausia kontroliuojanti institucija. Tai yra man vienmandatė apygarda, tai yra Aleksoto seniūnijoje priregistruota šeima“, – teigė Seimo narys.

Anot politiko, jo pagalbos buvo paprašyta.

M.Puidokas prisipažino skambinęs socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui, kad po valandos laukimo Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai priimtų jį ir drauge atvykusį tėvą, iš kurio buvo paimti du mažamečiai vaikai, bei advokatę.

„Manau, kad tiek (vaiko teisių apsaugos kontrolierė – BNS) Edita Žiobienė, tiek (Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė – BNS) Alina Jakavonienė greičiausiai turės trauktis“, – ketvirtadienį pareiškė Seimo narys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė ir Alina Jakavonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė ir Alina Jakavonienė

„Vakarykščiai jos (A.Jakavonienės – BNS) pasisakymai labai aiškiai rodo gynybinę reakciją, nenorima pripažinti padarytų klaidų. Tai yra nejautru. Šeimos ir vaikai Lietuvoje nusipelno to, kad jie būtų traktuojami kaip esminis valstybės turtas, o kai tarnyba mėgina pridengti bet kokia kaina savo padarytą klaidą ir jos nepripažinti, manau, kad tokia situacija netoleruotina“, – dėstė M.Puidokas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai trečiadienį du kauniečius mažamečius nusprendė grąžinti jų tėvui. Vaikai nuo šeimos buvo atskirti dėl įtarimų smurtu, o ši istorija sulaukė didelio visuomenės dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius